Lidé a umělá inteligence společně postavili robota  
Evropští inženýři odhodili ostych a přizvali velký jazykový model ChatGPT-3 k vývoji nového robota, který je šikovným pomocníkem při sklizni rajčat. Inteligence zajistila nápad a koncept robota, lidé praktickou realizaci a ladění detailů. Vývoj nových designů už asi nikdy nebude stejný.
Robotická ruka pro sběr rajčat od umělé inteligence. Kredit: CREATE Lab/EPFL.
Robotická ruka pro sběr rajčat od umělé inteligence. Kredit: CREATE Lab/EPFL.

Je něco, co by velké jazykové modely typu ChatGPT neuměly? Jak sugestivně odpovídá Paul McClure na platformě New Atlas, nejspíš ano, ale ten seznam se neustále zkracuje. Evropští inženýři nedávno spojili síly s populární umělou inteligencí ChatGPT od OpenAI, aby navrhli a postavili pozoruhodného robota pro obtížnou práci – sběr rajčat.

 

Šikovný sběrač rajčat. Kredit: Adrien Buttier / EPFL.
Šikovný sběrač rajčat. Kredit: Adrien Buttier / EPFL.

Zásadní výhoda velkých jazykových modelů je v tom, že zpracují ohromné množství dat a to velmi rychle. Využili toho odborníci nizozemské Delft University of Technology a švýcarského Swiss Federal Institute of Technology (EPFL), kteří zapojili inteligenci ChatGPT-3 do vývoje robota.

 

K čemu je vědcům pohled inteligence, která, jak někteří poněkud povýšení říkají, jen papouškuje věci z internetu? Divili byste se. Jak potvrzuje vedoucí týmu Josie Hughesová z EPFL, textový „stochastický papoušek“ ChatGPT-3 jim poskytl „cenné vhledy a intuici“ při tvorbě designu a předvedl značný potenciál pro povzbuzování lidské kreativity.

 

Badatelé se nejprve „papouška“ zeptali, co jsou největší výzvy pro lidstvo. Dozvěděli se, že zajištění potravin, stárnutí populace a globální oteplování. Vybrali si potraviny, protože byly nejvíce vzdálené jejich profesní zkušenosti, takže mohli nechat inteligenci a jejím nápadům více prostoru.

 

Diskuze mezi AI a lidskými inženýry při vývoji robota. Kredit: Stella et. al (2023) / EPFL / TU Delft.
Diskuze mezi AI a lidskými inženýry při vývoji robota. Kredit: Stella et. al (2023) / EPFL / TU Delft.

Pak nechali inteligenci využít znalosti akademických publikací, technických manuálů, knih a online médií, aby navrhla robota pro sklizeň plodin. V dalším kroku inteligence identifikovala rajčata jako plodinu, která by si nejvíce zasloužila robotické sklízeče.

 

Francesco Stella z Delftu shrnuje, že v tomto případě umělá inteligence, alespoň pokud je známo, poprvé navrhovala nové systémy s využitím pokročilých kognitivních úkonů. Role lidí se posunula směrem k praktickým technickým záležitostem a ladění detailů.

 

Jak potvrzuje publikace v Nature Machine Intelligence, úsilí evropského týmu bylo úspěšné. Inženýři a inteligence postavili robota pro sklizeň rajčat a následně testováním v reálném prostředí ověřili, že robot funguje dle předpokladů. Badatelé jsou přesvědčeni, že umělé inteligence mohou proměnit celý proces tvorby designů pro nová zařízení.

 

Zároveň se ukazuje, že do budoucna jsou možné různé úrovně spolupráce mezi inteligencemi a lidmi. Inteligence mohou fungovat jako „vynálezce“ a lidé pak mohou realizovat jejich nápady. Anebo inteligence mohou hrát roli poradců v lidských týmech a vyvíjet nové technologie společně s lidmi. Třetí možností je, že „vynálezci“ budou lidé a inteligence budou zlepšovat jejich nápady a ladit detaily. Velké jazykové modely jsou tady a přes veškeré obavy a úzkosti už svět nebude stejný.

 

Video: “Improving Robot Design: Data-Driven Approaches to Design & Fabrication” Josie Hughes

 

Literatura

New Atlas 7. 6. 2023.

Nature Machine Intelligence online 7. 6. 2023.

Datum: 08.06.2023
Tisk článku



Diskuze:

To je sice hezké

Jan Strapina,2023-06-09 06:40:38

To je sice hezké,ale už testovali zda robot rozezná zelená či polozelená nezralá či zkažená rajčata od těch správně červených tedy zralých rajčat!To by mě zajímalo aby robot neměl nesprávné politické preference!

Odpovědět


Re: To je sice hezké

Ivo Lyčka,2023-06-09 10:08:52

Myslím, že v době, kdy jsou stroje schopny rozpoznávat obličeje, tak rozpoznávání barvy je prkotina.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz