Mateřské drony pro FPV drony mohou přinést zvrat na bojištích  
Na sociálních sítích se objevily zprávy o levném, ale převratném mateřském dronu, který nosí do boje sebevražedné FPV drony. Díky tomu, že funguje jako komunikační uzel pro spojení mezi FPV dronem a operátorem, nabízí značné rozšíření operačního využití FPV dronů, které se tím pádem mohou stát ještě významnějším bojovým prostředkem.
Mateřský dron Včelka. Kredit: OSINT-cschmitz, Youtube.
Mateřský dron Včelka. Kredit: OSINT-cschmitz, Youtube.

Zatím není jasné, o nakolik funkční technologii se jedná a zda je vůbec reálná, protože kolem podobných zpráv se točí intenzivní vojenské dezinformace. Zároveň jde ale o koncept, který, ač na to příliš nevypadá, by mohl přinést zvrat nebo alespoň výrazné změny na bojištích ruské invaze na Ukrajině.

 

Na sociálních sítích se objevily záběry ruského dronu Pchelka (česky Včelka), který sice nevypadá příliš schopně, spíše naopak, ale zosobňuje koncept, který by se mohl ukázat jako velmi zásadní a nebezpečný. Není jasné, zda ho ruské jednotky používají, jak deklarují, ani zda Včelka skutečně dovede to, co se o ní říká, přesto si ale zaslouží maximální pozornost, nejen mezi ukrajinskými obránci, ale i co se týče specialistů a vojáků zemí NATO.

 

Včelka by měla být do značné míry automatizovaným mateřským dronem pro FPV (First-person view) drony, které se ukázaly být velice vlivným a účinným bojovým systémem, s nímž si lze troufnout proti prakticky jakýmkoliv zbraním či polním opevněním protivníka. FPV drony pilotují na dálku s využitím rádiového spojení operátoři vybavení speciálními brýlemi, do nichž je přenášený obraz z kamery na palubě dronu v reálném čase.

 

Ukrajinský FPV dron. Kredit: АрміяInform, Wikimedia Commons.
Ukrajinský FPV dron. Kredit: АрміяInform, Wikimedia Commons.

Tyto drony jsou malé, obratné, jejich piloti s nimi dovedou neuvěřitelné věci a obrana proti nim je velice obtížná. Bojují především v sebevražedné úpravě s účinnými náložemi, ale mohou i sbírat zpravodajské informace. Také jsou levné, což je umožňuje nasazovat ve velkém množství. Pokud jde o boje na Ukrajině, obě strany letos nasadí stovky tisíc těchto malých zabijáků. V řadě případů to jsou zejména FPV drony, kdo brání celé úseky fronty proti mechanizovaným útokům.

 

Koncept mateřského dronu pro FPV drony. Kredit: Tyler Rogoway, Drive / Warzone.
Koncept mateřského dronu pro FPV drony. Kredit: Tyler Rogoway, Drive / Warzone.

Jde o technologii, která přináší změnu paradigmatu válčení. Už teď je jejich význam srovnatelný s dělostřelectvem a zřejmě dál poroste. Pokud něco drží FPV drony zpátky, jsou to technická omezení, daná především jejich omezeným doletem kvůli zásobě energie a ještě menším dosahem kvůli komunikaci s operátory, zvláště v malé výšce, hlavně v závěrečné fázi útoku. Problémem je i aktivita elektronických zbraní protivníka.

 

Technologie mateřských dronů přináší nesmírný potenciál v tom, že omezení FPV dronů z části překonává, čímž vytváří na bojištích novou situaci, na kterou musí protivník reagovat. Dron Včelka, alespoň podle kusých informací, může vzlétat a přistávat prakticky kdekoliv, což je v bojových podmínkách velké plus. Nese na palubě FPV drony, které ve vzduchu vypouští.

 

Ještě mnohem významnější ale je, že mateřský dron by měl fungovat jako komunikační uzel a přenášet komunikaci mezi operátorem a FPV dronem. To dramaticky rozšiřuje možnosti použití FPV dronů. V podstatě to znamená, že FPV drony teď mohou útočit tam, kde to doposud nebylo možné, ve větší vzdálenosti od frontové linie.

 

Na druhou stranu, mateřské drony rozhodně nebudou nezranitelné. Vysílají signály a jsou relativně velké. Tím pádem jsou snadněji detekovatelné a jistě bude mnohem snazší je zneškodnit, než hbité FPV drony. Také nejspíš nejsou příliš odolné proti elektronickým útokům. Zároveň se ale zdá, že mateřské drony pro FPV drony nebudou z nejdražších a že lze očekávat jejich nasazování ve větších počtech, navzdory jejich zranitelnosti. Také nejspíš nebude překvapením, když tyto drony časem dostanou umělou inteligenci a nemalou autonomii.

 

Je fascinující sledovat, jak se na reálných bojištích objevují technologie, s nimiž vojenští experti ještě před pár lety příliš nepočítali. Například američtí odborníci sice nedávno testovali podobnou technologii, kdy poměrně drahý taktický dron Boeing Insitu RQ-21 Blackjack nesl moduly s malými kvadrikoptérami, ale šlo spíše o okrajové experimenty, než zralý systém, schopný operačního nasazení.

 

Video: Russia using the Pchelka drone carrier in Ukraine

 

Video: Inside Ukrainian FPV Kamikaze drone unit with ace pilot 'Darwin'

 

Literatura

Drive / Warzone 26. 3. 2024.

Datum: 27.03.2024
Tisk článku

Související články:

Americký bojový dron Valkyrie v průlomovém testu vypustil další dron     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2021)
Transportní Airbus Atlas poprvé za letu vypustil tryskový dron     Autor: Stanislav Mihulka (15.12.2022)
„Šedý orel vypustil orlíče“ v prvním letovém testu nového dronu Eaglet     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2023)
Tryskový dron Avenger vypustil za letu nový hejnový dron A2LE     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2024)



Diskuze:

Efektivita použití dronů

Leonid Podstanický,2024-03-27 11:50:15

je na ruské straně velmi vysoká - sleduji jak ruská armáda drony v boji používá - dokáží zasáhnout vojáka i v tzv. bezpečném zákopu. Ukrajina má podle NATO nad Ruske zvítězit. Neumím si představit jak ji mají drony k tomu dopomoci. Ano, nadělaj taky paseku, ale nepřeváží mírky vah na stranu Ukrajiny. Proto si myslím, že Ukrajina by se neměla pokoušet o něco co nemá naději na budoucnost a zasednout tak kam se obvykle v podobných situacích zasedá.
Z technické stránky drony jsou skutečně novou formou boje a to velmi výraznou. Bude se dále extrémně vyvíjet už jenom proto že americký VPK nic jiného neumí než dělat to co dělá. Buduje sám sebe do obludných rozměrů.
a ta cena velkých - Reaper 33-35 mil S. SU-27 přitom cca 20.
Ale když se tiskne denně miliarda ...... - vždyť to svět absorbuje. Jenom dokdy.
Drony jsou však jako takové budoucností v rovině bezpečnosti a komunikace. Monitoring D1 drony je rádově levnější - a efektivnější - než helikoptérou která je jenom jedna.

Odpovědět


Re: Efektivita použití dronů

Michal Lenc,2024-03-28 12:34:23

Běž domů, Ivane!

Odpovědět


Re: Re: Efektivita použití dronů

Leonid Podstanický,2024-03-28 15:34:32

Pepane, to je jako co, snad neschvaluješ Hirošimu co tví kámoši udělali

Odpovědět


Re: Re: Re: Efektivita použití dronů

Jirka Naxera,2024-03-30 00:13:51

Jen k zamysleni. Bombardovani Tokia (Meetinghouse) znamenalo 100k mrtvych, 100k zranenych a milion bez domova, a rozhodne ke kapitulaci Japonska nevedlo.
Ono se to z kavalce pres klavesnici ta valka vede dnes snadno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Efektivita použití dronů

Pavel 1,2024-03-31 14:33:52

Helemese soudruh leošek má něco proti spravedlivé odplatě za vyvraždění půl milionu čínských soudruhů v Nankingu japonskými militaristy. Nezapomeň, že soudruh si všechno vidí a tohle ti spočítá.

Odpovědět


Re: Efektivita použití dronů

Jirka Naxera,2024-03-29 02:03:24

Soudruhu, ja bych navrhoval opacne reseni. Vzhledem k tomu, ze bylo poruseno Budapestske memorandum, konkretne bezpecnostni zaruky, navrhoval bych se vratit pred nej a vratit Ukrajine jaderne zbrane.

Odpovědět


Re: Re: Efektivita použití dronů

Leonid Podstanický,2024-03-29 08:27:06

O tom memorandu slyším prvně soudruhu. Jen doufám, že američané zůstanou v historii lidstva jediní, kdo kdy použil automovou bombu vůči nevarovaným těhotným ženám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Efektivita použití dronů

Jirka Naxera,2024-03-29 19:22:47

Mozna by tedy nebylo od veci, kdyz uz navrhujete "rychla a zarucena" reseni, kdybyste se prvne malicko vzdelal o tematu, o kterem vlastne mluvite. Jinak celkem hrozi, ze dojde k fiakru.
Rozumny zdroj treba tu https://www.valka.cz/Rusko-ukrajinsky-konflikt-2014-RRRR-t250998#691461

Odpovědět


Re: Re: Re: Efektivita použití dronů

Pavel 1,2024-03-31 14:46:00

Zkus zaujmout takovou polohu, soudruhu, že ti puťkovy půlky nebudou zakrývat uši. Nepochybuji, že pak o tom a nejen o tom uslyšíš. Mimochodem, ty máš něco proti, čínským těhotným ženám, které japonští militaristi ubodali bajonety v Nankingu?

Odpovědět


Re: Re: Efektivita použití dronů

Varcel Mašinka,2024-04-02 12:37:43

Nerad vám beru iluze, ale první kdo Budapešťské memorandum o neutralitě Ukrajiny porušil, byla EU s její předběžnou smlouvou o vstupu země do tohoto uskupení. Což vedlo k Euro Majdanu, kde se už nepokrytě mluvilo i o vstupu Ukrajiny do NATO. Následující lavinu spuštěnou jedním "nevinným" kamínkem už nešlo zastavit...

Odpovědět


Re: Efektivita použití dronů

Marek Zelenka,2024-04-01 12:14:56

Leonid Podstanický: Je to tak. Drony mění celý koncept válčení, proto západní způsob boje na Ukrajině tak selhává. Je to zastaralá technologie z minulého století. Viděl jsem už stovky autentických videí útoků Lancetem, kterým přiletí přímo ne jen do zákopu, ale i do skrýše, kterou vysleduje monitorovací dron z 3 kilometrové výšky s dobrou optikou a udá souřadnice operátoru Lanceta. A to funguje i v noci. Prakticky neexistuje žádná možnost se někam s jistotou schovat. Zasahuje i cíle v pohybu, jak motorové člun tak jedoucí vozy po silnici. Nevím, proč v tomto článku vypíchli zrovna Včelku, když Rusko disponuje technologií mateřského nosiče ve formě rakety, která dopraví hejno dronů na místo na vzdálenost až 120 km, tam ho vypustí a dál už drony řídí operátor s navigací na individuální cíle.

Odpovědět

Určitě koncept do kterého se vyplatí investovat.

Martin Babicek,2024-03-27 09:56:27

Na F35 je dobré jedině to že může fungovat jako (zatraceně drahý) nosič dronů na velké vzdálenosti.

Při použití rušení z obou stran musí být na bojišti docela vysoká hladina elmg. energie. To by mohlo jít využít na pomalé dobíjení nebo alespoň pohotovostní mód dronů. Mateřský dron by vypustil tisíc dronů které by se zamaskovaly a čekaly až nepřítel přijede/přijde blízko. Pak by jeden zaútočil...

Odpovědět


Re: Určitě koncept do kterého se vyplatí investovat.

Gábor Vlkolinský,2024-03-28 06:19:15

Dobrý kšeft na predaj do kolónii. Ako boli hrdzavé muškety.

Odpovědět


Re: Určitě koncept do kterého se vyplatí investovat.

Jirka Naxera,2024-03-29 02:00:18

Zkuste si tak nejak cvicne spocitat, kolik radu energie zbejva mezi "ucinne zarusit GPS/vzdalene ovladani" a "pouzitelne jako zdroj energie".

Hint: Hodne moc.

Odpovědět


Re: Re: Určitě koncept do kterého se vyplatí investovat.

Martin Novák2,2024-03-29 21:12:34

Záleží na tom na co je ten zdroj energie. Pro napájení senzoru s občasným přenosem údajů stačí wifi pole, na tom bojišti bude mnohonásobně víc. Pro nějaký komunikační čip v pohotovosti by to mohlo stačit. Nejednalo by se asi o zdroj energie k dobití elektrotanku nebo k pohonu vrtulí dronu :-)

I když zase proč ne. Takové inteligentní minové pole které se v případě potřeby zvedne a přesune o pár set metrů dál by snad stálo za to prát do něj občas pár set kilowatt z dálky na dobití baterií.

Odpovědět


Re: Re: Re: Určitě koncept do kterého se vyplatí investovat.

Jirka Naxera,2024-03-30 00:08:07

Tak na druhou stranu proc tak slozite? Na komunikacni cip staci v pohode klasicka lithiova 2032, a pokud se to ma pohnout a jinak to lezi ladem, tak to spis smeruje k solarnim minikolektorum, zvlast kdyz to bude mit k dispozici tydny az mesice na dobiti.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz