Ohýbání pravdy  
Co vede lidi k tomu, aby uvěřili, že když spáchají hromadnou sebevraždu, že se dostanou na prolétávající UFO?

 

Studiem víry v nadpřirozeno jsem jako amatér strávil tisíce hodin, protože tento jev mě přímo fascinuje. I kdybychom připustili, že jedna z vír je založená na reálné existenci objektu této víry, tak platí, že většina lidí na světě věří věcem, které se vůbec netýkají reality. Pro tuto víru jsou ochotni se obětovat – někdy i doslova.

Xenu – mimozemský polobůh, který je nedílnou součástí scientologických legend. Scientologové psychologickou manipulací vysají všechny dostupné finanční prostředky z nových členů. Tyto finance používají k rekrutování dalších členů a stavbě honosných sídel.
Xenu – mimozemský polobůh, který je nedílnou součástí scientologických legend. Scientologové psychologickou manipulací vysají všechny dostupné finanční prostředky z nových členů. Tyto finance používají k rekrutování dalších členů a stavbě honosných sídel.

 

 

Jak je možné, že lidé jsou ochotni uvěřit legendám Vesmírných lidí o Velké vesmírné flotile Aštara Šerana?

 

Proč se například Tom Cruise a John Travolta hlásí k scientologii, která hlásá, že k lidem jsou připojeny shluky mimozemských duší, které jim brání v rozvoji? Jak je možné, že statisíce lidí věří legendám jejich víry natolik, že jsou pro ně ochotni obětovat svůj vlastní život ve snaze zničit životy bezvěrců?


Musí být člověk nějak mentálně defektní, aby uvěřil legendám svědků Jehovových?

 

 

Skupina Heaven’s Gate je jedna z mnoha náboženských sekt, která vedla k hromadné sebevraždě jejich členů.
Skupina Heaven’s Gate je jedna z mnoha náboženských sekt, která vedla k hromadné sebevraždě jejich členů.

Mohlo by se to stát vám, nebo lidem z vašeho okolí? A jak zajistit, aby vaše děti nebyly rekrutovány do podobných manipulativních skupin?

 


Původně jsem chtěl tento problém rozebrat sám v sérii článků, ale potom jsem narazil na práci britského doktora psychologie, který tuto problematiku shrnuje na youtube pod pseudonymem TheraminTrees. Každé z jeho prezentovaných videí představuje vědecký přehled dané problematiky, která jsou jako bonus podaná v záživné formě. Vzhledem k vysoké odborné kvalitě jeho videí, jsem se rozhodl ve spolupráci s ním napsat titulky k vybraným dílům.



Video: Ohýbání pravdy



Literatura:
Festinger, L., Riecken, H. & Schachter, S. (1956) When Prophecy Fails: A Social and Psychological Study of a Modern Group That Predicted the Destruction of the World. University of Minnesota Press
Brehm, J.W. (1956) Post-decision changes in the desirability of choice alternatives. Journal of Abnormal and Social Psychology 52 (3) pp.384–389. 
Festinger, L. & Carlsmith, J.M. (1959) Cognitive consequences of forced compliance. Journal of Abnormal and Social Psychology 58 (2) pp.203–210.
Aronson, E. and Mills, J. (1959) The effects of severity of initiation on liking for a group. Journal of Abnormal and Social Psychology 59 (2), pp.177–181
Knox, R.E. and Inkster, J.A. (1968) Postdecision dissonance at post time. Journal of Personality and Social Psychology 8 (4), pp.319-323
Gerard, H.B. & White, G.L. (1983) Post-decisional reevaluation of choice alternatives. Personality and Social Psychology Bulletin 9 (3) pp.365–369. 
van Veen, V. & Carter, C.S. (2002) The anterior cingulate as a conflict monitor: fMRI and ERP studies. Physiology & Behaviour 77 (4-5), pp.477–482
van Veen, V., Krug, M.K., Schooler, J.W. & Carter C.S. (2009) Neural activity predicts attitude change in cognitive dissonance. Nature Neuroscience 12 (11) pp.1469–1474.

Autor: Jan Špaček
Datum: 15.11.2015
Tisk článku

Související články:

Společnost ovládne gen zbožnosti     Autor: Josef Pazdera (29.01.2011)
Historie boha 1     Autor: Jan Špaček (10.11.2013)
Historie boha 2     Autor: Jan Špaček (09.12.2013)
Třetina Američanů v evoluci nevěří     Autor: Josef Pazdera (02.01.2014)
Zadrátování mozku a sklon k náboženské víře     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2014)
Duchaření a víru máme v genech z pravěku     Autor: Josef Pazdera (27.05.2014)
Jak se pátrá po kořenech terorismu     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2015)
Jak věřící vnímají vědu a co k tomu říká Böckenfördův paradox?     Autor: Josef Pazdera (03.02.2015)



Diskuze:

Toto

Jaroslav Pokorný,2015-12-02 00:49:19

sem prostě nemohu nepřetáhnout:

"Ve kterém případě se jedná o hřích lehký nebo kdy je bezhříšnost?

Dostaví-li se pohlavní podráždění bezděčně, bez našeho chtění, kde se odporuje pokušení a přesto dojde ke skutku např. při únosu, znásilnění, poluci, zejména ve spánku, polospánku, mnohdy z důvodu nutného povolání lékaře, zdravotní sestry. „Žijte duchovně a pak nebudete dělat to po čem dychtí tělo.“ Gen 15,16. Při zpovědi těchto hříchů je třeba všeobecně uvést úmysl zda bylo odporováno tělesnému hnutí, jaký stupeň vzrušení byl způsoben, nebylo-li dáno pohoršení. „Kdo seje vítr, sklidí bouři.“ (Izaiáš). „Kdo miluje nebezpečí, zahyne v něm.“ V tomto přikázání neplatí německé přísloví „einmal ist keinmal.“
http://postoloprty.farnost.cz/duchovni-slovo/katecheze-mravoucne/6-bozi-prikazani-nesesmilnis/

Odpovědět

Doporučení hezké tématické komedie

Milan Krnic,2015-11-23 06:22:32

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015)
http://www.imdb.com/title/tt4257858/
Již dlouho jsem se nepobavil tak, jako u tohoto filmu. Samí, jako Ian kriticky myslící lidé :-)

Odpovědět


Re: Doporučení hezké tématické komedie

Michal Ochaba,2016-02-11 14:07:33

Ako sa pobavíte na tomto?

https://www.youtube.com/watch?v=I7b5tiEVLa0

Iný rok, rovnaký duch. Len godspeed vtedy ešte nebolo treba, stačili diaľnice :)

Odpovědět

Ak bol ten Ian

Robo V,2015-11-21 13:29:36

z videa naozaj nadpriemerne inteligentný a ešte k tomu aj skeptický, tak musel byť dosť nevzdelaný v prírodných vedách, ináč mi to nejde dohromady.

Odpovědět


Re: Ak bol ten Ian

Milan Krnic,2015-11-21 15:07:31

Zachovejte klid. Možná se v přístích dílech dozvíme, že si prostě nedal svou oblíbenou tyčinku, nacpanou oříšky, karamelem a nugátem, navrch zalitou mléčnou čokoládou, a tak mě hlad a nebyl sám sebou.

Odpovědět

Příklad pro věřící

Jaroslav Pokorný,2015-11-19 18:35:52

Sedmnácté století bylo pro francouzského ducha dobou plnou rozkvětu. Člověk, jenž byl tehdy stavěn za vzor, je v chápání současníků bytostí rozumnou a vyrovnanou, schopnou v zájmu vyššího řádu a ladu krotit své tužby a vášně. Neoddává se soukromému snění, vrtošivým citům, náhlým pudovým vnuknutím. Nedůvěřuje všemu mlhavému a blíže neurčenému, co v podvědomých podnětech zatemňuje i ty nejbystřejší hlavy na způsob mraku, který svým stínem zakrývá hladinu jezera. Znaje své slabosti, nestaví vědění ani morálku na vlastních přáních.

Nachází zalíbení v hierarchii a kázni. Vyhledává chválu v podřízenosti zkušenostem, logice a tradici, jež je syntézou zkušeností. Je křesťanem a konzervativcem. Pociťuje odpor k rozmíškám a revolucím, přičemž si cení jedině hodnot všeobecně uznaných a stále platných. Vždy a všude, pod pláštíkem všelijakých zvyků a záminek, se zalíbením pátrá po oněch stejných, obecných a neměnných pravdách. Je obdařen schopností věci uspořádávat a řídit, zdravým rozumem, smyslem pro realitu a láskou k pravdě.
http://www.tedeum.cz/2015/11/19/revolucni-doktrina-1-cast/

Odpovědět


Re: Příklad pro věřící

Milan Krnic,2015-11-20 06:16:27

A pak se něco pokazilo .... :-D

Odpovědět

Jak Pán Bůh trestá hříšníky

Jaroslav Pokorný,2015-11-19 18:33:50

Jak se zdá, v době, kdy se o návrhu diskutuje, se této zemi, zasvěcené Panně Marii Karmelské, dostává jasných znamení. Například 16. srpna, poté co návrh zkoumal a postupně schválil zdravotní výbor, neobvyklý příliv se čtyřiadvacetimetrovými vlnami zaplavil a zničil pobřeží a oblast Valaparaísa.

Večer dne 16. září, kdy měl být zákon předložen ústavněprávnímu výboru, zasáhlo sever Chile zemětřesení o síle 8,3 Richterovy stupnice, milion lidí muselo opustit své domovy a deset lidí při něm zemřelo. Bylo to třetí největší zemětřesení za pět let.

V roce 2010 zemětřesení o síle 8,8 Richterovy stupnice zabilo pět set lidí a vyvolalo masivní tsunami. Několik dní předtím byl představen nový návrh na dekriminalizaci potratu a umožnění terapeutického potratu. Tento návrh nikdy nebyl schválen.
http://www.tedeum.cz/2015/11/18/chile-vrazdeni-nenarozenych-stale-nezakonne/

Odpovědět


Re: Jak Pán Bůh trestá hříšníky

Tobiáš Losenský,2015-11-20 10:50:56

Tady mi nějak chybí komentář pana Krnice. Třeba ten jeho oblíbený: Kritické myšlení se s vírou nevylučuje. Diskutujete už pomalu ke každé větě a tohle Vám nějak uteklo. Zkuste i sem něco zplodit.

Odpovědět

Malá odbočka

Jaroslav Pokorný,2015-11-19 18:13:41

Katolíci jsou velice kritičtí k islámu. Viz:

"Abychom pochopili některé prvky islámu, je nutné vrátit se k jeho kořenům a době vzniku. Již na počátku však musíme čelit závažnému problému: z jakých pramenů čerpat relevantní informace? Tzv. hadísy a al-Síra, spisy Mohamedových výroků a činů, které tvoří součást islámské tradice, považují mnozí odborníci na islám spíše za něco na způsob pohádek tisíce a jedné noci princezny Šahrazád (Lammens, Aigrain, Goldziher, Caetani, Robinson). Otec Lammens SJ, který v první polovině minulého století pracoval na Univerzitě sv. Josefa v Bejrútu, ve svém díle Korán a tradice uvádí: „Hadísy na základě textu koránu vytvářejí legendy, nadšeně si vymýšlejí jména hrdinů událostí a takto vyplňují šablony z koránu.“ Ovšem pokud hadísy a al-Síru (již zmiňovaný Život Mohameda – Božího posla) odmítneme, pak nám už takřka žádné jiné zdroje poznání nezbudou.

Více světla by snad mohlo vnést krátké načrtnutí náboženské situace na Arabském poloostrově v době vzniku koránu. Na přelomu šestého a sedmého století zde nacházíme primitivní arabské pohanské náboženství, které uctívalo zástupce astrálních božstev Měsíce, Slunce a Venuše v podobě kamenů, studní, stromů atd. Další významným vlivem je židovství, které patrně vyznávala i část Arabů. Na Arabském poloostrově se také rozšířilo křesťanství, a to jak pravá katolická víra, tak i různé heretické proudy, z nichž bylo bezesporu nejsilnější nestoriánství. Rozhodně nelze vyloučit ani působení různých gnostických sekt či vliv cizích orientálních náboženství, případně zoroastrismu. A na tuto scénu přichází autor koránu."
http://www.tedeum.cz/2015/11/17/krestanstvi-a-islam-propast-mezi-nebem-a-peklem/



A nyní si zkusme představit, že katolíkovi (Židovi) začneme tvrdit to samé: "Již na počátku však musíme čelit závažnému problému: z jakých pramenů čerpat relevantní informace? Tzv. spisy Starého zákona, které tvoří součást židovské a křesťanské tradice, považují mnozí odborníci spíše za něco na způsob Starých pověstí izraelských."

Nevím jak Židé, ale křesťrané se hrubě urazí: "Knihy SZ popisují historické skutečnosti!"

Odpovědět

K těm křižáckým výpravám:

Jan Šimůnek,2015-11-18 10:28:34

Křižácké výpravy byly reakcí na islámskou okupaci Palestiny, respektive na to, že muslimští okupanti znemožnili křesťanům přístup k jejich "svatým místům". O jejich svatosti si můžeme myslet cokoli, ale faktem je, že pouť do Palestiny byla v té době často ukládána jako pokání, takže Evropané měli více-méně zájem na tom, aby tam byly civilizované podmínky.
Druhou věcí je, že Evropa v té době ještě ekonomicky i logisticky (křižácké výpravy byly ekonomicky ztrátové a vzniklé křižácké státy byly prakticky stále ekonomicky v mínusu) neměla, bohužel, na to, aby tuto reakci vítězně zvládla. Pokud by k okupaci Palestiny došlo o nějakých 200 - 300 let později, tedy v době počátku "éry velkých zeměpisných objevů", tak by tam Evropa pravděpodobně zvládla vytvořit dlouhodobě funkční kolinii.

Odpovědět

Svého času

Jan Šimůnek,2015-11-18 10:19:57

jsem vyslovil podezření, že alespoň některé podobné sekty mohou být v režii tajných služeb, coby "laboratoře" pro rozvoj technik psychické manipulace s populací.

Odpovědět

Jak funguje víra

Jaroslav Pokorný,2015-11-17 23:58:05

http://www.i-ateismus.cz/2013/07/jak-funguje-vira/

Odpovědět


Re: Jak funguje víra

Milan Krnic,2015-11-18 06:41:50

To je typická, kritického myšlení prostá slátanina (i když někoho to možná popisuje)
Autorovi Michalovi, by pomohlo, poučit se z technik videa/í v tomto zdejším článku.
Víra a kritické myšlení se nevylučuje.
Vnitřně musí pravděpodobně věřit každý, protože neustále pochybovat (vnitřně) o všem jaksi nelze.
Navíc jaksi nelze pochybovat o něčem, co je aktuálně nepochopitelné (např. Velký třesk). V tomto případě si lze "beztrestně" jen něco představovat, něčemu věřit, případně to vůbec neřešit (ale to už je zase možná ignoranství :-) ).
Náboženství je věc jiná. S ním se v luzích a hájích českých nese prakticky lidová tradice, a nelze tedy jednoznačně říci, jaký má kdo důvod k dodržování nějakých rituálů. A navíc nějaký rituál má asi každý (pokud ne, děti vás nějaké ty s náboženským základem dodržovat donutí). Takže zde korektně těžko hodnotit.
Vtipné je, že Michal sám nezapomněl zmínil klasický mem o Muslimech, a právu šaríja :-D

Odpovědět


Re: Re: Jak funguje víra

Pavol Hudák,2015-11-18 14:39:09

viera a kriticke myslenie sa absolutne vylucuju. pretoze kto funguje na kritickom mysleni, nemoze byt veriaci.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jak funguje víra

Milan Krnic,2015-11-18 17:57:01

Zkuste dodržet pravidla diskuze a vyvraťte důvody, co jsem psal pro své tvrzení. Dĕkuji.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jak funguje víra

Jaroslav Pokorný,2015-11-18 23:45:31

"To je typická, kritického myšlení prostá slátanina"


Nejdříve zkuste dodržet pravidle diskuze sám a vyvraťte vlastními argumenty názory M. Hanka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Jak funguje víra

Milan Krnic,2015-11-19 06:52:09

Kde jsem reagoval na M. Hanka? :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Jak funguje víra

Milan Krnic,2015-11-19 07:20:24

Už to vidím, autor Michal z vašeho odkazu je Hank.
Myslím, že jsem zde jasně argumentoval proti jeho názoru, i nekorektnosti (viz užití memu o Muslimech).

Odpovědět


Re: Re: Jak funguje víra

Josef Hrncirik,2015-11-27 06:36:39

Je to sociální manipulace

Odpovědět


Re: Re: Re: Jak funguje víra

Milan Krnic,2015-11-27 09:26:19

Přesně definováno. Děkuji

Odpovědět

Ad: Leoš Najbrt,2015-11-15 21:15:00

Jaroslav Pokorný,2015-11-17 23:49:23

"Připadá mi to jako nesmyslné pokračování křižáckých válek k ochraně Božího hrobu, jen jinými prostředky. Také to činili Bohu oddaní věřící ve svého Boha přesvědčení, že tak činí pro dobro svého Boha."


Před měsícem jsem byl na pouti ve "Svaté zemi". Samozřejmě jsme navštívili i"Boží hrob", přesně, Chrám Božího hrobu. Doprovázející páter nás informoval, že se v podstatě jedná jen o jakýsi "skanzen", že vlastně nikdo neví, kde Boží hrob byl.
A skutečně - "Boží hrob" vůbec neodpovídá novozákonnímu popisu. A nejen on; v chrámu je integrována i "Golgota", jakási původní skalka. "Boží hrob" je takový malý kostelíček postavený v tom velkém chrámu. Pár desítek kroků od něj je kámen, nyní zakrytý mramorovou deskou, na němž prý byl Ježíš před pohřbem omýván, mazán vonnými mastmi a zabalen do (Turínského) plátna (pláten). Ta skalka "Golgota" je takového charakteru, že by na ni žádný kříž, natož tři, nebylo možno postavit, a dokonce aby se na ni shromáždil oddíl vojáků a dav zvědavců.
Teď tam kříž samozřejmě stojí, nad oltářním stolem, pod nímž je na podlaze skleněné okénko. Věřící zbožně pod stůl zalézali, já také, jenže jsem nevěděl, co tam mám hledat. Až druhý den mně průvodkyně řekla, že tam je průhled do skály která při Ježíšově smrti pukla a v té puklině že je vidět Adamova lebka. Tak to jsem tedy minul.
Ano, o patro níž pod "Golgotou" je na stěně okénko, za ním skála s puklinou. Zprvu jsem nevěděl proč, až pak mně došlo, že tam je ta Adamova lebka. Jenže pod úrovní okénka, takže viditelná jen svrchu.

Samotný "Boží hrob", tedy malý kostelíček bohatě zdobený, má dvě malé místnůsky, předsíň a pohřební komoru, vše v mramoru, bohatě zdobené a zlacené, kolem kadidelnice, věčná světla - podobně jako na "Golgotě" a nad kamenem pro omývání Ježíše. Fantastické bylo sledování věřících - nejen našich, kteří byli poučeni že se jedná o "skanzen", ale i cizích, i kněží, kteří tam "pracují". Všichni se samozřejmě chovali velice zbožně a uctivě. Prodávají se tam svazky tenkých svící, věřící je v "Hrobě" zapalují a kladou na místo kde "ležel Ježíš", aby je pak ohořelé rozdávali doma, posvěcené pobytem v "Božím hrobě". Kamennou desku otírají malými kapesníčky, aby měli "dotýkané" předměty.

Jak známo, začala Boží hrob hledat sv. Helena někdy v pol. 4. stol. V tu dobu sice v Palestině křesťané byli, ale jsou vážné pochybnosti, že by si byli vědomi, kde byl Ježíš pohřben, pokud vůbec existoval. Po likvidaci židovského království Římany byli vyhnáni i křesťané a měli úplně jiné starosti než pečovat o relikvie. Jeví se to tedy tak, že nadšená sv. Helena vybrala vhodné místo - a nebo jí bylo předloženo - a takové detaily, jako je zjevný nesoulad s biblickým popisem, ji vůbec netrápily. A netrápily ani křižáky a jak jsem na vlastní oči viděl, ani současné katolíky.

Odpovědět

Proboha

Jitka Fermanová,2015-11-16 19:40:58

zkuste tomu Krnicovi někdo naznačit, že jeho exhibicionismus vystupovat ke všemu a zasvěceně, není jeho případ. Že někdy je lepší mlčet a zachovat si důstojnost.

Odpovědět


Diskuze

Milan Krnic,2015-11-17 18:47:11

Není nad pořádnou věcnou kritiku.
Přeji vám odvahu. Neb s vámi by se jistě příjemně ... teď nevím přesně to slovo - orálně, nebo verbálně ... vyměňovali informace.

Odpovědět

Oslíku

Jirka Ondrák,2015-11-16 12:31:03

Jsi taková malá hvězdička a protiváha všemu tomu snažení Proglasu a křesťanského vysílání veřejnoprávníh vysílání. Připojuji se k poděkování za práci s překladem toho videa. Je zajímavé se dovědět, jak náš mozek funguje a jak toho lze lze využít a zneužít. Že se někteří rozčilují nad tím, že islám tam autoři nezmiňují, ale že všechna náboženská učení dávají na stejnou úroveň, z toho si nic nedělejte. Potrefená husa nejvíc kejhá. Podle demografických studií militantních katolíků ve vyspělých zemích ubývá (i v USA), ale pomalu.

Odpovědět

Shiteismus

Jan Kramata,2015-11-16 08:40:23

"Jak je možné, že statisíce lidí věří legendám jejich víry natolik, že jsou pro ně ochotni obětovat svůj vlastní život ve snaze zničit životy bezvěrců?" - Pane Špaček, zapomněl jste klasicky zbaběle uvést správné slovíčko - muslimové a islám !

Ono je to v celku jednoduché, v Evropském měřítku jsou katolíci nejstabilnější skupinou vyznávající křesťanství. A odpadlíků je nesrovnatelně méně než např. v USA. Kde je ale ta výhoda, že se tito vesměs přikloní k nějakému protestantskému směru. Zde je situace jiná a vesměs zábavná, kterak kolem mě plno lidí věří v různé, podotýkám v mých očích, nesmysly, ale zároveň jsou silně antikřesťanští. Takže citát "Kdo nevěří v Boha, uvěří všemu !" je stále platný.

No tak to jsem velice rád, že další stupidní serie, od autora, který sám nemá kapacitu na to pochopit základy křesťanské víry obecně, ale dostatek ega na to aby o tom napsal vícero článků, které byly naprosto mimo, nebude.

Ostatně pro koho byly psány se projevilo v diskusi, kdy bylo nejvíce slyšet jak si agresivně honí své internetové ego všudyvšeho asi 5 ateistů, poklepávajíc si po zádech.

Odpovědět


Re: Shiteismus

Čestmír Berka,2015-11-16 11:18:11

zatímco spousta katolíků ( a jiných křesťanů)nevěřícně zírá na virtuální katolictví páně Hořejšího a Váchy s Ježíšem Kristem, který nemá otce na Nebesích, ale nějakého biologického Tondu či Pepíka :-D

Odpovědět


Re: Shiteismus

Sylva Vomelová,2015-11-16 12:53:07

To se Vás tolik dotklo, že v tom videu nerozlišují mezi dobrým Bohem a špatným Bohem ale že o hovoří o manipulaci s lidskou myslí náboženskými skupinami obecně? Jde u manipulace s myslí rozlišovat, které z náboženství je větším dobrem a které větším zlem, když oba tábory si myslí o tom druhém že je špané? Více Vám vadí, že Špačk ani autoři videa nezmiňují křesťanství, nebo, že nezmiňují Islám? Měla by společnost podle Vás jedněm dovolit hlásat bludy a jiným ne?
Není v 21. století poněkud zcestné se nechtít dovědět, jak se sektářským skupinám daří s dětskou myslí manipulovat?
Byl byste radši, kdyby to video nikdo do češtiny nepřeložil?

Odpovědět


Re: Shiteismus

Pavel Foltán,2015-11-16 17:09:28

Pane Kramato,
hlásím se do stálé služby jako "všudyvšeho asi 6. ateista".
Poklepávat si s nikým po ničem nemíním a ani honit nepotřebuji.

"… pochopit základy křesťanské víry…" je nad síly samostatně myslícího duševně nepostiženého, tak se, prosím, pokuste pana Špačka omluvit že mu to nejde.

Vy berete "muslimy a islám" jako kolegy ve víře? To se tedy pohybujete v opravdu vybrané a vznešené společnosti. No, vono, jakej šel, takovou potkal.

Odpovědět


Re: Shiteismus

Pavol Hudák,2015-11-17 19:15:47

v skutocnosti je to presne naopak. kto uveri jednej hluposti, je nachylny uverit vsetkym. vidim to na znamych veriacich. su iracionalni v jednej veci(boh) a nemaju potrebu pouzivat kriticke myslenie v ziadnej oblasti.

Odpovědět


Re: Re: Shiteismus

Milan Krnic,2015-11-17 20:01:48

S tím souhlasím.
Ovšem zlepšení v této oblasti nepovažuji za možné, protože jde přímo proti indoktrinaci, která prolíná, resp. na které stojí snad každá společnost.
Ale byla by to krása :)

Odpovědět


Re: Shiteismus

Pavel Foltán,2015-11-18 01:31:37

Pane Kramato, to slovo "Shiteismus" jste použil jako 'němčinář' nebo 'angličtinář'?
Pokud je B správně, tak by se to dalo vyložit jako "Shit teismus" což jest již samo o sobě dostatečně výmluvné, dalšího komentáře nepotřebující.

Odpovědět


Jsou nevratně zacyklováni v dogmatua a izolováni od adekvátích informací (vzdělání)

Josef Hrncirik,2015-11-27 06:39:26

Odpovědět

Díky

Leoš Najbrt,2015-11-15 19:47:57

Díky za překlad videa. Zajímavé jak náš mozek pracuje a jak toho spolky manipulující s lidskou myslí dovedou využívat. Jak získávají následovníky, kteří pak jsou schopni vzít samopaly, opásat se výbušninou a jít hájit pravdu svého boha. A nejhorší je, že ti chudáci jsou skálopevně přesvědčeni, že páchají dobro. Poznat zákoutí naší mysli, která jsou za to zodpovědná, je záslužná práce. Donutil jste mne změnit názor na psychology, které jsem až dosud měl za v podstatě zbytečné. Tímto se jim jim omlouvám a nově je řadím k těm, co nám prosvěcují mozek na tomografu, zjišťují, kde sídlí naše emoce, co se s mozkem děje v při extázi, modlení, strachu, a těm, kteří dovedou vyčíst agresivní sklony z genů v DNA.

Odpovědět


Re: Díky

Milan Krnic,2015-11-15 19:56:45

Opravu věříte, že je to tak jednoduché, jak si představujete ... že se někdo odpálí za svého Boha, nebo že se mylně domnívá, že tím koná dobro?
Na základě čeho tak usuzujete?

Odpovědět


Re: Re: Díky

Vojtěch Kocián,2015-11-15 20:52:22

No tak úplně jednoduché to samozřejmě není, ale v principu to nebude daleko od pravdy. Člověk dělá to, o čem je přesvědčen, že je pro jeho vlastní dobro nebo pro dobro něčeho, co je mu blízké. To může být rodina nebo jiná skupina lidí, libovolný bůh, nebo libovolná ideologie. Možná by se našlo ještě pár dalších kategorií. Záleží jen na tom, co je mu aktuálně nejblíž. Pokud je mu něco blíž než jeho vlastní já (většina lidí včetně ateistů něco takového najde), bude přesvědčen, že je to v ohrožení a může pomoci jen sebeobětováním...

Odpovědět


Re: Re: Re: Díky

Milan Krnic,2015-11-15 21:35:49

Ovšem člověka k činu, např. sebeobětování, dovedou velmi široké okolnosti. V dnešním světě jsou pak takové okolnosti v naprosté většině ovlivňované lidmi, případně nějakou hříčkou přírody (např. duševní porucha, nebo třeba různé přírodní katastrofy - i když i tady je ten vliv člověka možný). Dá se tedy v principu říci, že člověka obvykle k čemukoli dovedou zase a jenom mnozí lidé a jejich mnohé činy A to je jediné konzistentní zobecnění, které mě napadá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Díky

Pavel Foltán,2015-11-16 00:20:04

Pane Krnici, píšete to v podstatě správně – víra v jakéhokoliv Boha se dá zařadit do všech tří kategorií.
• hříčka přírody
• duševní porucha
• přírodní katastrofa
Všechny na to pasují "jak prd•el na hrnec".
Ale pak ty následky…  :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Milan Krnic,2015-11-16 08:42:52

Někdo je blázen, a někdo je skutečně letadlo.
Na to se hodí i to Biblické, kdo jsi bez viny, hoď první šutrem :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Pavel Foltán,2015-11-16 16:54:02

Pane Krnici, co se píše v nějakém manuálu pro postižené, mne naprosto nezajímá.
Jo, a ještě technická otázečka — a jak daleko doletíte?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Milan Krnic,2015-11-16 18:14:52

Tak okolo osmi kilogramů

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Pavel Foltán,2015-11-17 10:47:52

Pane Krnici, toto je sofistika typického letadla, které za letadlo nechce být považováno a snaží se skrýt za neškodné bláznovství.  :-)
Na to vám nehópnu.

Odpovědět


Re: Re: Díky

Leoš Najbrt,2015-11-15 21:15:00

Já myslel, že islámskému Bohu se říká Alláh a že džihát je považován za jeden z pilířů islámu. Týká se jak vnitřního boje člověka o dobro, tak i "vnějšího" boje tj. války proti "zlu". Pro islám je nemyslitelný jakýkoli sekularismus. A pokud se pletu, tak mne opravte. Islámský stát se právě sekularismu společnosti brání a to i se zbraněmi svých přívrženců. Sekularismu se ale brání i křesťani. Ostatně křesťané mají v Bibli také docela slušný návod jak si počínat: Ukamenuj své nejbližší, pokud tě budou nabádat k víře v jiného boha (Deuteronomium 13:7-11), Nebo: „Ukamenuj jinověrce“ (Deuteronomium 17:1-5),.... Já si nemohu pomoci, ale náboženství navzdory tomu, co hlásá, plodí ve skutečnosti zlo. Připadá mi to jako nesmyslné pokračování křižáckých válek k ochraně Božího hrobu, jen jinými prostředky. Také to činili Bohu oddaní věřící ve svého Boha přesvědčení, že tak činí pro dobro svého Boha. Podle mne by v 21 století už neměli lidé ve jménu svých Bohů proti sobě válčit. Pokud se tak děje, je na nánoženství něco špatného. Případně na Bozích, kteří takové zlo na nevinných dopouštějí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Díky

Milan Krnic,2015-11-15 21:56:53

No vidíte, a já nikde nevidím pobíhat, nebo poletovat žádného Boha, nebo literární dílo, nebo ideologii, a plodit/činit zlo. .
Já vidím pouze lidi, kteří činí zlo (kdy zlo je relativní pojem). A tito lidé jsou ovlivňováni okolnostmi (obvykle ovlivněnými činy lidí), které sahají daleko mimo ně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Díky

Vojtěch Kocián,2015-11-15 22:34:44

Zaměňte Boha třeba za národní zájmy, čistou rasu nebo komunismus a uvidíte, že bojovat a umírat se dá i bez toho, že byste k tomu potřeboval nějaké náboženství. Koneckonců i boj proti náboženství se může zvrhnout v něco horšího než to náboženství samotné. Míra násilí záleží spíš na prostředcích než na důvodech toho boje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Díky

Milan Krnic,2015-11-15 23:06:21

Zde se naskýtá hezký příklad těch širokých okolností. Protože obecně nebýt vlády nacismu Hitlera, nebyly by rasové čistky, nebýt krize, nebyla by vláda Hitlera, nebýt sankcí uvalených na Německo, nebyla by krize, nebýt prohry v první světové válce, nebylo by sankcí, nebýt atentátu na Ferdinanda, nebyla by válka, atd ... .
Samozřejmě to můžeme maximálně omezit, a pak se dá říci, že každý je zodpovědný za své činy.
Nebo méně, tj. že je za činy lidí odpovědný nějaký představitel.
Hlavně je důležité označit viníky :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Leoš Najbrt,2015-11-16 00:30:30

Aha, a já myslel, že zlu se daří především tam, kde jsou lidi hloupí, neinformovaní, podléhající zcestným představám, schopným třeba uvěřit, že za své mučednictví budou spaseni, nebo že za své prohřešky se lze vykoupit různými odpustky. A ono to je představitelem. Pak v tom vidím ještě jeden problém. 100 pasáží kde Bůh explicitně přikazuje Izraelcům zabíjet lidi, a několik příběhů kde Bůh zabíjí iracionálně a bez jakéhokoliv zjevného důvodu. Proč je krutost nejčastěji popisovaná aktivita ve Starém Zákoně. Mnohé z těchto aktivit lze s klidným svědomím označit za genocidní a konaná z příkazu nejvyššího.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Vojtěch Kocián,2015-11-16 06:06:24

Nikoliv, zlu se daří tam, kde se podaří dát ideologii nějaký jasný konečný cíl jakkoliv ušlechtilý může být. Zrovna křesťanství momentálně žádný nemá a vzhledem k jeho současné roztříštěnosti bude obtížné mu nějaký implantovat. U islámu naopak informovanost (jednostranná) prostřednictvím modernách technologií usnadňuje sjednocení a snahu ten cíl najít a prosadit. A když se podíváme, jaké cíle svým národům dávali Lenin, Hitler, Mao, Kimové, japonská vojenská vláda... Svým způsobem všichni ti lidé byli hloupí (ač s inteligencí to nesouvisí), neinformovaní (propaganda udělá své) a podléhající zcestným představám (to je většina lidí bez rozdílu).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Milan Krnic,2015-11-16 08:04:13

Snažil jsem se na známém příkladu z minulosti ukázat, že k činům vedou široké okolnosti. Resp. tedy, že tyto okolnosti vedou ve finále k nějakým činům.
A že vina je tedy relativní pojem.
"Hlavně je důležité označit viníky :-)" byla nadsázka (proto ten smajlík)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Jaroslav Pokorný,2015-11-17 23:56:05

Vezměte Starý zákon jako svým způsobem "Staré pověsti izraelské" a vyvstane vám hrubý obraz historie jednoho nomádského kmene žijícího v tvrdých podmínkách a nuceného se neustále bránit. A samozřejmě záznamy o hrdinství svého národa jsou pro výchovu budoucích generací velice potřebné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Díky

Jan Kramata,2015-11-16 09:07:23

Opět špatně:

1. Deuteronomium je knihou Tory, tedy toto platí pro judaismus, nikoli pro křesťanství.

2. Ano náboženství jako islám skutečně zlo plodí, protože ho má již zakomponované ve své nesvaté knize. Ale pokud se budu řídit Novým zákonem, v podstatě z principu zlo konat ani nemohu. Také se to ukazuje, kdo vede války a vraždí ve jménu boha? Pouze muslimové...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Díky

Oskar Zemcik,2015-11-16 10:39:44

Souhglasím s tím, že deuteronomium je součást starého zákona převzatého z židovské víry a má menší váhu než nový zákon, nicméně nemohu souhlasit s mírumilovností křesťanů. Nějak se pozapomělo na to, kdo vedl křižácké výpravy, na války katolíků s protestanty na inkvizici na desítky milionů mrtvých indiánů atd. Ještě nedávno se vraždili katolíci s protestanty v severním irsku....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Díky

Milan Krnic,2015-11-16 11:03:01

Ovšem zejména pro materiální statky, tj. z ekonomických důvodů, nebo prostě pro vlastní prospěch.

Vždyť co do osobnosti jsme se za posledních mnoho set let příliš nezměnili. Svádět něco na víru je nesmysl.

Odpovědět


jsem militantní ateista

Čestmír Berka,2015-11-16 11:03:20

ale nesouhlasím. V Severním Irsku byl spor primárně mezi přívrženci spojení s ( katolickým)republikánským Irskem a přívženci Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Nevraždili se kvůli víře, ale navzdory své víře. Stejně, jako na druhou stranu nebylo nacistické Německo ateistickým státem a ani bolševické Rusko nebylo hnáno ateismem- obě zrůdné diktatury pronásledovaly VŠECHNY odpůrce, dokonce nacisté komunistické ateisty likvidovali nemilosrdněji a důsledněji, než věřící.

Odpovědět


Re: Re: Re: Díky

adrian grunert,2015-11-18 23:58:48

Dovolím si vyjadriť stanovisko k tvojmu tvrdeniu...Ostatně křesťané mají v Bibli také docela slušný návod jak si počínat: Ukamenuj své nejbližší, pokud tě budou nabádat k víře v jiného boha (Deuteronomium 13:7-11), Nebo: „Ukamenuj jinověrce“ (Deuteronomium 17:1-5),.... Já si nemohu pomoci, ale ...ale to je zo Starého zákona a nie z Biblie!
Kresťanstvo udáva Starý zákon len ako prameň ale riadi sa Novým zákonom tj Bibliou.Takže tvoje tvrdenie, že... křesťané mají v Bibli docela slušný návod jak si počínat...je lživé.Zamýšľam sa, či je tvoje tvrdenie založené na úmysle,alebo na nevedomosti.
Snáď prijmeš informáciu, že Starý zákon (Deuteronomium) sa viaže k judaizmu.

Odpovědět

N,N.dimetyltryptamin

Dalibor Štys,2015-11-15 14:56:37

N,N.dimetyltryptamin ... ono to bude tím, že látka s IUPAC názvem 2-(1H-Indol-3-yl)-N,N-dimethylethanamine, která je mozku vlastní, ve větších dávkách vyvolává halucinace, při nichž jsou pozorovány "duchovní osoby". A vím o lidech, kteří jsou si zcela vědomi, že je to nesmysl, ale stejně se jim to děje. Protože mají holt trochu porušený metabolismus mozku.

Málokteří lidé mají potřebné chemické vzdělání a někteří ani nemají dostatek talentu ho nabýt. Takže různé individuální víry vždycky budou - je to dané chemicky - a když se halucinace spojí s vrozeným hejnovým chováním, budou i církve.

https://en.wikipedia.org/wiki/N,N-Dimethyltryptamine

Odpovědět


Re: N,N.dimetyltryptamin

Milan Krnic,2015-11-15 15:01:27

Můj červený hyperprostorový drak s vámi nesouhlasí :-)

Odpovědět


Re: Re: N,N.dimetyltryptamin

Dalibor Štys,2015-11-15 15:32:47

Draky miluju. Zvlášť ty v hlavách renomovaných biochemiků. ;-)

Odpovědět


Re: N,N.dimetyltryptamin

Petros Pd,2015-11-15 18:03:38

Chemické vzdělání nemám ale řekl bych že jenom IUPAC k halucinacím nestačí. Hlavně je k halucinacím nezbytný mozek,IUPAC ho jen stimuluje k halucinacím. Víra, která tvrdí že vědeckými metodami lze zodpovědět všechny otázky se nazývá "scientismus" více zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Scientismus

Odpovědět


Re: Re: N,N.dimetyltryptamin

Milan Krnic,2015-11-15 18:41:02

Víru, která tvrdí, že lidské činy ovlivňuje nějaká entita, nazýváme náboženskou.
Zatímco autor článku se označuje za ateistu (také za materialistu) (soudě z informací z jeho nedávné série článků "Zeptejte se svého kněze", a není sám).
Takže je vidět, že záleží na tom, jak si tu svou víru definujete. (dále viz např. prof. Hořejší tu katolickou)
Je to takové ohebné všechno. Asi proto je tolik přeběhlíků :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: N,N.dimetyltryptamin

Milan Krnic,2015-11-15 19:20:14

Tedy nemateriální entita, pro upřesnění. Když jsme u těch definic.

Odpovědět


Mozek je taky chemická struktura

Dalibor Štys,2015-11-16 07:36:39

Ono se dá ukázat i na jednoduchých modelech (chemických) samoorganizujících (se) systémů, že geometricky vhodně zahájený experiment trvá i 200x déle než experiment zahájený, například, z více počátečních center. Tím nemyslím nic složitého. Když provádíte krystalizaci a podaří se vám podmínky tak, aby v celém roztoku bylo jen jedno krystalizační jádro, naroste Vám za dlouhou dobu jeden krásný obří krystal. Když vám vznikne spousta malých jader, velmi rychlé vám naroste spousta malých krystalků.

Vyšší organismy, potažmo člověk, existují po poměrně dlouhou dobu. Za to dobu v dané části vesmíru nemůže existovat nic jiného, naopak, člověk jako teplokrevný a velmi aktivní živočich spotřebovává poměrně hodně zdrojů, které jiné organismy nemohou využít. Jedna z tělesných součástí, které mu toto umožňují, je samoorganizující (se) chemická struktura, mozek. Ta se vyvíjela sice náhodným procesem, ale náhodným v rámci samoorganizace. (1) Objevil se lepší způsob přesného startování procesu - rozmožování, a (2) v rámci tohoto procesu se vyselektovala ta chemická dráha, která trvá nejdéle a zabírá tím prostor jiným drahám. Tím selekce probíhala velmi rychle.

To ovšem nemění nic na slepotě selekce. Mozek je jen jedna z možností, ale je to jednoduše ta, která převládla. A mozky mají své signální dráhy a ty rozhodně u všech teplokrevných organismů obsahují molekulu DMT. Podívejte se na chování své domácí kočky a zjistíte, že ona má své "náboženství" jehož se drží více než kterýkoliv člověk na světě. V lidském mozku se vytvořila představa okolí na základě vnějších vjemů, která si, v metabolické dráze ovlivňované DMT, klasifikuje jisté vjemy jako lidská individua. Pokud se tyto vjemy amplifikují nadbytkem DMT, mohou se jako lidem podobná individua jevit i kombinace dalších vjemů.

Není to možná DMT, ale jiná molekula, která ovlivňuje pocity nadřízenosti a podřízenosti. Soudím tak proto, že hierarchie se vyskytuji i mimo teplokrevné živočichy.

A kombinace těchto dvou typů procesů je náboženská organizace a víra. Jelikož DMT působ ve velmi malých množstvích, není divu, že mnoho lidí podstoupí v životě "nadpřirozený" nebo "náboženský" zážitek. Mnohé kultury si ho chemicky vyvolávají, jiné si ho zas vyvolávají fyzikálně - např. různými askezemi, které také vedou k metabolickým nerovnováhám. Možná, že pouštní národy se takovému zážitku ani nemohou vyhnout, třeba souvisí s metabolismem v suchém prostředí.....

Opakované poruchy hladiny DMT mohou oslabovat jeho roli v normálním metabolismu, kterou nejspíš je schopnost individualizovat chování jiných osob a nepodléhat pudovému a stádnímu chování. Říkejme tomu například víra.

Odpovědět

Díky za zajímavé téma.

Vojslav Ondříček,2015-11-15 14:10:20

Sám jsem jednou, před mnoha lety, ze zvědavosti zašel na propagační přednášku scientologů. Detaily a principy jejich "víry" (tedy spíš náboženství) jsou dostatečně známé. No ... když mi to blábolení a sebevychvalování tak po hodince začalo nudit, tak jsem vstal, šel do šatny a lez do svého kabátu (bylo to v zimě). Než jsem si dal šálu, měl jsem kolem krku tři, nebo čtyři členy, kteří mne podrobili výslechu s podtémem, proč chci v "nejlepším" odejít. ...
Ulevilo se mi, když jsem tak po čtvrthodince bombardování pseudoargumenty směl odejít.

Odpovědět


Re: Díky za zajímavé téma.

Jozef Vyskočil,2015-11-15 19:45:40

Ani sa nečudujem. Všetko je sranda, dokiaľ človek nezistí, že ma do činenia s psychopatom. A traja naraz...

Odpovědět

Reklama na ateismus, verze 1.02.1187

Milan Krnic,2015-11-15 14:09:39

Video je, mírně řečeno, zavádějící.
Protože vše je relativní.
I ve videu zmiňované zlo, sebeklam, nebo výhodnost být/nebýt členem jakékoliv skupiny.
Přísloví "je lepší držet hubu a krok", zná každý. To, v jaké situaci se podle něj budeme řídit je relativní.
Přísloví "Aká matka, taká Katka", je také známe. Kdy co se týče vlivu výchovy, ten samozřejmě existuje, ovšem je relativní.
Indoktrinace je normální. Indoktrinováni jsme i my, nevěřící, např. státem.
Dále, opakem lehkověrný je kriticky myslící. Čímž padá základní předpoklad (o Ianovi - kriticky myslící člověk se sám za sebe stěží nechá kvůli dotazníku nalákat kamkoliv k podrobení se psychologickému pohovoru, natož aby pak činil nějaké subjektivně dopadové závěry z hodnocení sebe sama).
Jsme druh hrabivý, a tak každá manipulace má obvykle za cíl finanční zisk.
Že by toto kriticky myslící člověk nevěděl, mi přijde nepravděpodobné.
Dále video navozuje, že vyhýbání se mainstreamovým médiím je nějak divné. A to je typický prvek indokritinačního tlaku, který video "samo" kritizuje.
Posledních 5 minut jsem nedal, tak nějak "opruz" :-)

Odpovědět


Re: Reklama na ateismus, verze 1.02.1187

Jan Šubrt,2015-11-15 15:58:45

Škoda, že jste těch posledních pět minut vynechal. Zajímavě se tam hovoří o manupulacích s lidskou myslí a dotýká se to textů v Bibli? Jak rozděluje moudrost na pravou Boží moudrost a falešnou světskou moudrost...zajímavé.

Odpovědět


Re: Re: Reklama na ateismus, verze 1.02.1187

Milan Krnic,2015-11-15 16:16:57

Stačila mi zmínka o Heaven´s Gate sektě.
Inu, nic není univerzální. Jako máme několik druhů nábožensky věřících, máme pravděpodobně i několik druhů ateistů.
Tito umí obstojně manipulovat (soudě dle veskrze zavádějících informací).
Nemají si tedy co vyčítat.
Nejsem tak "statečný", abych to vydržel hodinu, jako Vojslav Ondříček (viz komentář výše) :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Reklama na ateismus, verze 1.02.1187

Petr Kr,2015-11-16 07:57:10

Pane Krnic, vy mi připadáte, že jste dost silná osobnost, která se nenechá jen tak zmanipulovat. Jste dostatečně kriticky myslící, máte svoji pravdu (nenapadám ji, toto je opravdu myšleno dobře) a stojíte si za svým. Možná jste mladý a nezažil jste éru totality, zvláště padesátá léta, určitě jste nezažil nacismus atd. Možná v té době byste byl jeden z tisíce, se kterým by se lehce vypořádali. A těch 999 by bylo "pod společným praporem". Svým způsobem možná hodnotíte podle sebe všechny ostatní. Ale nejste jen jedno promile? Zkuste se zamyslet, jak taková manipulace funguje u ostatních.
Jinak se mi zdá, že dobrý manipulátor by byl i z vás. To jak jste z genocidy židů obvinil atentátníka následníka trůnu Ferdinanda, bylo zajímavé (viz výše o dedukci Hitler-krize-světová válka-atentát). Je třeba si říci, že kdyby nebylo atentátu na Ferdinanda, začala by válka možná o rok později a možná kvůli ukradení stáda koz francouzským rolníkem německému hospodáři. Důvod by se jistě nějaký našel. Kdyby to takto začalo, nedostal by se nakonec k moci Hitler (v tomto scénáři by padl na frontě), ale došla by řada na jiného pána, třeba nějaký ten Stalin. A ten by už s těmi židy zatočil o pět let dříve. Nevěřte tomu, že k nějakému činu vedou jen dané konkrétní činy a stačí zabít Einsteina a je všechno jinak.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Reklama na ateismus, verze 1.02.1187

Milan Krnic,2015-11-16 08:35:42

Kdyby jsme šli ještě dál, viníkem by nakonec byla nějaká pravěká eukaryota :-)
Ne. Samozřejmě, že můj příklad byl velmi nadnesený. Postihnou všechny okolnosti i ve velmi krátkém čase prakticky nelze (viz teorie chaosu).
Na příkladu, od kterého již máme značný odstup, jsem se snažil zjednodušeně vysvětlit, že nic není jen tak, z ničeho nic, jak si někteří představují. A že vina je relativní pojem.
Manipulace samozřejmě funguje asi na každého (a za prachy se nechá zmanipulovat opravdu každý). A i třeba způsob, jakým manipulaci vysvětluje video, je sám o sobě manipulativní.
Zároveň jsem přesvědčený o tom, že naučit národ kritickému myšlení jakkoli nelze.
Ale zase na druhou stranu není zdravé propadat skepsi, a z této strany je tedy nějaká snaha pořád lepší, než žádná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Reklama na ateismus, verze 1.02.1187

Petr Kr,2015-11-16 08:48:06

OK.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz