Boj s variantami: Má mutování covidu vůbec nějaké hranice?  
Pandemický virus mutuje, pomalu, ale v mnoha milionech nakažených lidí. Ve světě se proto objevuje jedna nová varianta viru za druhou a jejich mutace vzbuzují obavy. Prostor pro mutace je u viru veliký, i když mnoho mutací je slepou uličkou anebo se na viru nijak neprojeví.
Boj proti novým variantám covidu sotva začal. Kredit: CDC / Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM.
Boj proti novým variantám covidu sotva začal. Kredit: CDC / Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM.

Jak už bylo mnohokrát řečeno, pandemický koronavirus mutuje, jako každý virus. A stejně tak už mnohokrát zaznělo, že mutuje pomalu, tedy alespoň na poměry mezi RNA viry. Teď, když je viru SARS-CoV-2 plný celý svět, se v jeho genomech objevuje jedna nepříjemná mutace za druhou. Jako houby po dešti. Je to, bez nadsázky, závod s časem, protože mutace by mohly přinést (a už zřejmě z části přinášejí) odolnost vůči imunitě získané onemocněním, imunitě vyvolané očkování nebo nedejbože závažnější průběhy onemocnění či častější úmrtí.

 

Vincent Racaniello. Kredit: V. Racaniello.
Vincent Racaniello. Kredit: V. Racaniello.

Když tohle všechno vidíme, tu temně hučící řeku mutací, tak by nás mohlo napadnout, jestli mají mutace covidu nějaká omezení. Nebo zda se může prostřednictvím mutací vyvíjet donekonečna. Právě tuhle otázku si položil web Live Science, který následně oslovil několik odborníků.

 

Stručná odpověď je docela prostá. Jak uvádí Vincent Racaniello z americké Columbia University v New Yorku, tohle nevíme. Technicky vzato je počet možných kombinací vzniklých mutacemi jednotlivých písmen RNA genomu viru doslova vesmírný. Corona má v genomu 29 881 písmenek. Počet možných kombinací genomů je cca 414941. Čili absurdně extrémně nesnesitelně nepředstavitelné číslo. Pro představu, fyzici odhadují, že v celém vesmíru je „pouze“ 4135 atomů. To je mnohem, opravdu mnohem méně. Uvedený počet kombinací mutací navíc zahrnuje jen jednoduché změny jednoho písmena za jiné. Jenomže mutace mohou být mnohem odvázanější. Může docházet ke složitějším výměnám, inzercím neboli vkládání písmen či naopak delecím, tedy vypouštění písmen, a to v různém počtu. Možnosti jsou očividně ohromné.

 

Genom covidu. Mutací se (téměř) meze nekladou. Kredit: Furfur / Wikimedia Commons.
Genom covidu. Mutacím se (téměř) meze nekladou. Kredit: Furfur / Wikimedia Commons.

Mnoho mutací se objevuje v proteinu spike, který představuje klíč viru ke vstupu do buňky hostitele. V takovém případě si jakžtakž představíme nebo namodelujeme, co která mutace způsobuje. Mutují ale i jiné proteiny viru, jejichž funkci obvykle známe velmi povrchně nebo skoro vůbec. Ve většině případů tyto proteiny nějak zasahují imunitu hostitele. Každopádně nevíme, kolik a jakých mutací je nutných například k tomu, aby se z covidu stal mnohem výkonnější terminátor.

 

Ve skutečnosti to samozřejmě není tak horké. Mnohé mutace jsou pro virus smrtící, takže hned po svém vzniku zase zmizí. Mnohé další mutace jsou synonymní, což znamená, že se sice změní písmeno v genomu, ale aminokyselina v proteinu zůstane stejná, protože genetický kód je poněkud neefektivní a jednu aminokyselinu v řadě případů kóduje více než jedna trojice písmen sekvence RNA. Na druhou stranu, podle dřívějších studií se u RNA virů může měnit mutacemi obvykle více než polovina genomu. Koronaviry jsou sice v řadě věcí výjimečnými RNA viry, nepochybně ale mají dost slušný potenciál pro mutování.

 

Teď to sledujeme v přímém přenosu. Nejde jen o tři nejčastěji zmiňované nové varianty, tedy „britskou“, „jihoafrickou“ a „brazilskou“ (čili B.1.1.7, B.1.351 a P.1). V Kalifornii se vynořila varianta CAL.20C nebo též B.1.429, která se lavinovitě šíří v Los Angeles a na dalších místech. Tým Broni Brejové z Univerzity Komenského v Bratislavě před pár dny popsal nový typ varianty B.1.258 s delecí ∆H69/∆V70, pod názvem B.1.258∆, na základě výskytu v České republice a na Slovensku. Je to tedy řekněme česko-slovenská podvarianta.

 

Pokud jde o budoucnost, tak ta je nejistá. Virus se chce množit, replikovat. Čím lépe se mu to daří, tím více se objevuje mutací a tím více se vynoří nových riskantních variant covidu. Musíme mu v tom co nejvíc bránit. Epidemiologickými opatřeními a očkováním. Zároveň ale, tím jak část lidí už nemoc prodělala a další část je už, alespoň v některých zemích očkovaná, roste selekční tlak na mutace, které viru umožňují vyhnout se imunitě hostitele. Mutace sice vznikají náhodně, když se ale strefí na správné místo, tak má zmutovaný virus najednou ohromnou výhodu. Jako když někdo střílí poslepu a najednou trefí benzínovou pumpu, jejíž exploze srovná celé okolí se zemí.

 

Co teď víme o variantách covidu je jen špičkou ledovce. V České republice bohužel schází politická prozíravost a odhodlání plošně číst genomy covidu, abychom měli přehled o aktuální situaci s variantami a mohli na tuto situaci nějak reagovat. V Německu a Rakousku už detekovali „jihoafrickou“ variantu, která minimálně zčásti obchází stávající očkování a imunitu po prodělání nemoci. Může už klidně být u nás. Také u nás kdykoliv může vzniknout nová varianta, která by nám mohla pořádně zatopit. Ještě rozhodně není konec. Bez čtení sekvencí genomů zůstáváme slepí a zranitelní.

 

Literatura

Live Science 11. 2. 2021.

arXiv:2102.04689.

Datum: 11.02.2021
Tisk článku

Související články:

Ovlivňují léky na vysoký krevní tlak průběh infekce virem SARS-CoV-2?     Autor: Václav Diopan (23.03.2020)
COVID-19 a selhání managementu rizik     Autor: Miloslav Pouzar (29.03.2020)
Co je důležité v době COVID-19?     Autor: Vladimír Wagner (03.04.2020)
Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)
Bakterie na pomoc s nemocí COVID19. Překvapivé souvislosti     Autor: Milan Krajíček (16.01.2021)
Nová nebezpečí z bažin covidových přízraků     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2021)
Po vakcinacích v Izraeli klesá počet vážně nemocných     Autor: Josef Pazdera (04.02.2021)
Očkovací lídr a limity vakcinace     Autor: Josef Pazdera (07.02.2021)



Diskuze:

Promoření

Jará Šustr,2021-02-15 19:31:55

Zkusím jeden hejt - co by se stalo kdyby jsme nedělali nic.
1. vlna jako očkování
2. vlna - verze 2.očkování
3. vlna jsme imunní.
Je to možné?

Odpovědět


Re: Promoření

Tomáš Hluska,2021-02-16 09:37:09

1) uvědomujete si, že by při každé vlně zemřelo minimálně 20 000 lidí (bavme se teď o ČR)?
2) obávám se, že takto to úplně nefunguje
3) pořád ještě tu máte long COVID, co s ním?

Odpovědět


Re: Re: Promoření

Jará Šustr,2021-02-16 10:22:46

1) Dnes 18 430. Po první vlně? Nevěřím. Jenom jsme tu smrtnost protáhli v čase.
2) Nevím, jen logika.
3) Právě, že bychom neměli nebo lehce přecházeli.
Uvědomte si ty škody, nejenom finanční a ještě nejsme na konci.

Odpovědět


Re: Re: Re: Promoření

Eva M,2021-02-16 10:39:13

(nojo, jenže ty mutace, v Manausu jim to nefunguje, a vypadá to, že to nefunguje ani u jiných RNA virů v případě odlišného kmene... nevimnevim, ani ten Izrael zdá se není úplně venku... mně osobně připadá rozumnější "rozptýlit se a co nejmenší kontakt, promyslet technická řešení" (i když...onemocněla nám nebo mohou onemocnět zviřátka...) -
- ono jaksi i ty nájezdy na testování u "prudce infekčního onemocnění" jsou také trošku diskutabilní....)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Promoření

Jará Šustr,2021-02-16 10:45:38

Takže nám stejně nic jiného nezbývá než se chovat rozumně a počkat než někdo přijde s nějakým 99% řešením. Tak to mělo být hned na začátku. Stačilo týden zákaz vycházení, aby si lidi uvědomili, že se něco děje a nechat to na každého zodpovědnosti.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Promoření

Tomáš Hluska,2021-02-17 10:53:14

Ano, to je další věc - čím víc nakažených, tím víc mutací a větší pravděpodobnost, že přijde ještě něco horšího, ale hlavně něco, na co nebude fungovat vakcína.

Odpovědět


Re: Re: Re: Promoření

Tomáš Hluska,2021-02-17 10:52:05

1) A není to málo? Měli bychom vyvraždit alespoň 50 000 lidí! Jinak to není žádná epidemie, vždyť přece ve středověku tu byly mnohem horší choroby. Jó, to byly krásný časy...
Ano, protáhli jsme ji v čase, takže nedošlo k zaplnění a kolabování nemocnic. Protože to musíte do Vašeho plánu započítat.
2) No, logika... mě přijde třeba logičtější se viru vyhýbat. Zachráníte tím lidské životy, ekonomiku, všechno. Jenže někdo je přílišná citlivka, aby si nechal šáhnout byť na sebemenší svobodu, jako třeba možnost svobodně zabít svého souseda.
3) Jak můžete nemít long COVID, pokud rozšíříte koronavirus do celé populace?
4) Přestěňte už konečně s tím nesmyslem, že to jsou životy NEBO ekonomika! Myslíte, že lidi budou normálně nakupovat a utrácet, pokud všude okolo uvidí umírat lidi? Je tu jasná korelace mezi počtem mrtvých a propadem ekonomiky.
https://twitter .com/MaxCRoser/status/1347465566525689859

Odpovědět


Re: Re: Promoření

Eva M,2021-02-16 10:40:48

Dobrý dem,
vypadáte fundovaně... mohu se prosím zeptat - zde
https://www.wikiskripta.eu/w/Reverzn%C3%AD_transkript%C3%A1za

jest věta
"Reverzní transkriptázu nalézáme i u některých nediferencovaných lidských buněk, které si v průběhu svého života při buněčném dělení dosyntetizovávají chybějící části telomer. [4]"

-- je to pravda?
-- o jaké buňky se jedná?

Díky za informaci...

Odpovědět


Re: Re: Re: Promoření

Hans Mahraner,2021-02-16 16:33:19

Kmenové buňky

Odpovědět

Koloidní stříbro

Václav Vlk,2021-02-15 13:08:48

Já a celá rodina jsme toto svinstvo vyhnaly z těla koloidním stříbrem 20 ppm. a čajíčkama z třpatky nachové. Nebyla to jenom chřipečka a rýmička

Odpovědět

Někdo objevuje Ameriku?

Jiří Kouřil,2021-02-13 09:17:01

Boj s variantami: Má mutování covidu vůbec nějaké hranice - opravdu otázka na úrovni. Samozřejmě, že hranice není a jako u chřipky nemá smysl se o ní bavit.
Co má smysl, je najít co nejúčinnější lék na nepříznivou reakci lidského organismu na přítomnost tohoto viru. A v tom je problém.
Kdyby vývoj a prodej vakcíny pro celé lidstvo nebyl tak výnosný kšeft, byl by vyvíjen lék na Covid, nikoliv vakcíny. Jenže léku by bylo potřeba 1000x míň než vakcín, takže se musíme smířit s tím, že budou málo účinné vakcíny jako u chřipky a spousta zbytečného, ale výnosného testování místo účinného léku. Prostě boj s Covidem je především byznys a potom byznys vydávaný za humanitu.
Asi je dnes ještě brzo ptát se komu Covidová hysterie nejvíc prospěla a kdo na ní nejvíc vydělal a kdo za tímto dosud nevídaným komplotem stál.

Odpovědět


Re: Někdo objevuje Ameriku?

Jaroslav Fisnar,2021-02-13 13:14:10

Až zas tak jednoduché to není, ale pokud máte návrh na lék, určitě vás rádi vyslechnou na kterékoliv univerzitě. Hlavně nechat zapatentovat,ju? Váš objev léku proti RNA virům bude přelom.

Odpovědět


Re: Re: Někdo objevuje Ameriku?

Jiří Kouřil,2021-02-14 08:36:28

Jdete na to ze špatného konce. Nepotřebujeme lék proti RNA virům, ale na potlačení nepříznivé reakce lidského organismu na vir. A ten patent nechám na Vás.

Odpovědět


Re: Re: Re: Někdo objevuje Ameriku?

Mates P,2021-02-15 01:40:30

Tak nepříznivou reakci organizmu na vir ovlivnit umíme, na to stačí imunosupresiva. Co neumíme je potlačit nepříznivý vliv viru na organizmus, což je bohužel několikanásobně složitější, než vývoj vakcín.

Odpovědět


Re: Re: Re: Někdo objevuje Ameriku?

Tomáš Hluska,2021-02-16 09:41:45

A je nepříznivé reakce příliš silná, nebo příliš slabá? To je totiž rozdíl a to musíte vědět, než zahájíte takovou léčbu.

Kromě toho, léčba reakce těla je jen řešení problému, nikoli příčiny.

Odpovědět


Re: Někdo objevuje Ameriku?

Václav Vlk,2021-02-15 13:18:09

Na světě žije 7,7 miliardy lidí a počet dál roste, vakcína stojí cca 11 dolarů. Tak si to spočítejte když se naočkuje pouze 1/3 populace X 2 a to každý rok (nikdo ještě sice neví jak dlouho ta vakcína účinkuje). Ono vakcína na chřipku již neplnila svůj účel a lidé to ignorovaly, tak se muselo vymyslet jiné očkování. Ještě k tomu jehly a stříkačky + dezinfekce a penízky se opět hrnou těm nejbohatším od chudých.

Odpovědět


Re: Re: Někdo objevuje Ameriku?

Tomáš Hluska,2021-02-16 09:40:17

A já myslel, že účelem je redukce světové populace. To jim ale omezí příjmy. Hm, je to nějaké zamotané.

Odpovědět

počet možných kombinací

Tomáš Hluska,2021-02-12 16:31:55

Počet možných sekvencí o dané délce je sice možná 4^14941, ale 99.9999% z toho není koronavirus a nemá s ním nic společného. Takže to je taková pěkná, ovšem neužitečná matematika.

Odpovědět

Mutace v spike

Zicho Trenčiansky,2021-02-12 16:01:12

Ak zmutuje spike, znamená to, že vakcína od Pfizeru nebude fungovať?

Možno potom bude klasická vakcína, ktorá má celý vírus, len inaktivovaný, lepšia ... keďže imunita sa natrénuje na viaceré proteíny a keď príde nejaká mutácia, stále bude vírus poznať podľa iných, nezmutovaných, proteínov.

Teda riešením bude ruská alebo čínska vakcína?

Odpovědět


Re: Mutace v spike

Tomáš Hluska,2021-02-12 16:22:17

1) nemusí to nutně znamenat, že RNA vakcíny nebudou fungovat. Záleží, jak velké změny ve spike proteinu nastanou.
2) Spike protein vyvolává většinu imunitní reakce, takže nějaká extra výhoda v tom mít celý virus není.
3) Třeba Sputnik V taky kóduje pouze spike protein, jen jako nosič používá celý vir (ovšem jiný než SARS-CoV-2, takže žádný výrazný zlepšení to nebude.

Odpovědět

"výskytu v České republice a na Slovensku"

Eva M,2021-02-12 08:43:58

Není zvláštní, že při všem tom pendlerství ma ČR a Slovensko vlastní variantu? Na kterou si zatím stěžovali pouze v Polsku (pokud je to tedy ona)?

Není zvláštní, že Velká cena se v Brně jela za těchto opatření
https://brno.rozhlas.cz/rousky-testy-zadni-divaci-letosni-grand-prix-silnicnich-motocyklu-budou-8266827
zatímco V TÝŽ VÍKEND
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/u-brnenske-prehrady-hrozi-dopravni-kolaps-lide-maji-vyuzit-mhd/1920118
(připomínám, že kdo přijel autem a nezaparkuje, může autem odjet...)

Není zvláštní, že po nárůstu infekcí po vánocích není odloženo "ruční" odečítání vody+tepla v podobě návštěv pověřených osob, aby po pár týdnech bylo konstatováno, že "se nám záhadně rozšířila britská varianta, která je infekční po pár vteřinách"?

Není zvláštní, že je zakázán stánkový prodej, když rozumným bariérovým opatřením by obecně bylo nabalit zákazníkovi nákup do tašky podle seznamu+vydat přes okénko?

Není zvláštní, že po celý rok jsou porůznu omezovány spoje MHD, naopak neřeší se např. přeorganizování začátku prac. doby tak, aby se naopak lidé ve spojích "naředili"?

Že by se náhodou na konečné v MHD nuceně aktivně vyvětralo nebo tak něco - nic takového nevidět?

A není zvláštní, že od začátku sbor expertů ujišťuje veřejnost, jak "koronavirus opravdu nemutuje", když bylo jasné, že za pár týdnů/měsíců jeho existence o tom mohou houby vědět?


...teď už je to fakt asi jedno, s místním Manausem již nic nenaděláme.

Pokud by se virus podobal viru PRRS...

:)) ale byla to dřina, přivést to do tohoto stavu :))

Odpovědět


Re: "výskytu v České republice a na Slovensku"

Zicho Trenčiansky,2021-02-12 15:59:07

Chápem Vás správne, že predpokladáte šírenie PRRS víru ošípaných medzi ľudmi a autority to pokladajú za COVID?

dřina ... njn, když "jsme šikovný národ jen nás řídi nemehla"

Odpovědět


Re: Re: "výskytu v České republice a na Slovensku"

Eva M,2021-02-12 17:52:58

Dobrý den, ne, to chápete špatně, předpokládám pouze, že virus covidu by mohl mít podobné vlastnosti jako RNA virus PRRS (konec konců je dle zdrojů oba "šoupli" mezi tzv. Nidovirales), který je dle dostupných zdrojů hodně problematický, a že přístup k viru covidu měl s takovou možností počítat.

Ohledně něktrých vlastností toho PRRS viru viz třeba zde-
https://www.vetweb.cz/reprodukcni-a-respiracni-syndrom-prasat-prrs-rewiev
https://katedry.czu.cz/storage/5250_prrs.pdf/

- Doporučované strategie veterinářů pro přístup k viru PRRS mi připadají v případě podobných vlastností dost nepovzbudivé.

:) je mi samozřejmě jasné, že mezi našimi paneláky a hromadným ustájením jsou jakési rozdíly, ale! .... u čuníků se očekává, že budou ve věku "předstředním" dopraveni na jatka tak, aby "prošli", :)) na kvalitu života se jich nikdo neptá, jak dlouho se dožijí nikdo neřeší....

Zajímavý článek měl prof. Šerý na twitteru
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7375961/

No a tady je hezký rozhovor brněnské hlavní paní hygieničky z loňského předléta :)

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/rozhovor-ciupek-epidemiolozka-hygiena-koronavirus-nemoci-spalnicky.A200630_556644_brno-zpravy_vh

Tož tak.

Žádná silnější tvrzení v rukávu nemám, tohle je všecko, co jsem si byla schopna najít a ze zájmu přečíst :)

:) No a v tom binci, který se rozpoutal nejen v ČR, už lze čekat cokoli - klidně i tramtárijskou "variantu", po které Vám vyroste/upadne nos... :) a bude to přece úplně přirozené, když teda ČR je ta mutační oblast....

Odpovědět


Re: "výskytu v České republice a na Slovensku"

Tomáš Hluska,2021-02-12 16:27:20

Ad první bod - ne nutně. Ta varianta je dost podobná britské variantě, takže pokud nesekvenují celý genom, nemusí nutně zjistit o jakou variantu jde konkrétně. Což byl třeba případ na Slovensku, kde si taky nejdřív mysleli, že jde o britskou variantu a až dodatečně zjistili, že je to CS.
Ad poslední bod - tak určitě to nebylo až tak úplně od začátku. Nicméně hodně věcí se podařilo zjistit už na začátku, např. to, že RNA Pol SARS-CoV-2 viru má proof-readingovou aktivitu, tedy dokáže opravovat svoje chyby. To zákonitě snižuje celkovou chybovost. Nehledě na to, že to vyjádření bylo dost možná myšleno v porovnání s chřipkou, od které tu máme každoročně nový kmen. Jenže chřipka má několik vláken RNA, které se mohou volně kombinovat. Koronaviry mají jen jednu RNA a tedy k této rekombinaci nedochází.

Odpovědět


Re: Re: "výskytu v České republice a na Slovensku"

Eva M,2021-02-12 18:11:45

"ne nutně. Ta varianta je dost podobná britské variantě" -- nojo, ale člověk by čekal (tedy podle mé logiky), že prvně si začnou stěžovat v Pendlerově...

"má proof-readingovou aktivitu" - aha, no, esli ona nám třeba nezmutovala, že, nebo co se to děje....

Opravdu to vypadá, že "všechno je jinak" jest jediné, nač se dá spolehnout.... :)) což možná u fungl nového neznámého viru nemusí být zas tak překvapivé...

Odpovědět


Re: "výskytu v České republice a na Slovensku"

František Kroupa,2021-02-12 19:26:12

Ohledně odečtu - Vy byste snad chtěla, aby vláda postihla úplně každý detail všeho. Ale takhle to přece nemůže nikdy fungovat, konkrétní rozhodnutí se musí přijímat na odpovídající úrovni. Odečítači přece mají své šéfy neboli management, a organizace odpočtu je jeho zodpovědnost, ne vlády.
Mimochodem, u nás byla vždy možnost oznámit stav vodoměrů a plynoměru: a) cedulkou na dveřích, b) mailem, c) telefonem. Mimochodem, víte o nějakém případu, že se při odečtu rozšířil covid?

Odpovědět


Re: Re: "výskytu v České republice a na Slovensku"

Eva M,2021-02-12 19:57:13

"Mimochodem, víte o nějakém případu, že se při odečtu rozšířil covid?" - dobrý muži, "komunitní přenos" znamená, že se neví, kde přesně v komunitě k přenosu došlo. Pokud má nějaké onemocnění až 14denní inkubační dobu a mnoho bezpříznakových nosičů, není divu.

V ČR řádí již nějakou dobu komunitní přenos.

Odpovědět


Re: "výskytu v České republice a na Slovensku"

František Kroupa,2021-02-12 20:03:02

A ještě k tomu 'přeorganizování začátku prac. doby tak, aby se naopak lidé ve spojích "naředili"'. To je přece na první pohled neproveditelná věc.
Především - jaký typ lokality máte na mysli? Vesnici, maloměsto, velké město, aglomeraci? Nebo snad přímo Prahu :-)? V každé je úplně jiná situace.
No a dále, kdo by to přeorganizování měl REÁLNĚ provést a jak je prosadit? Předseda vlády? Hejtman? Primátor? Za socialismu to by bylo jednoduché, jednak existovaly okresy, které "viděly" až do místní úrovně, a dále firmy byly organizovány hierarchicky, od závodů přes podniková ředitelství, generální ředitelství až po ministerstva.
Dnes je každá firma samostatný subjekt, často v zahraničním vlastnictví. Jak chcete už jen svolat jejich vedení? Kdo by to měl udělat a z jakého titulu? Nebo byste jim chtěla zavelet :-)?

Odpovědět


Re: Re: "výskytu v České republice a na Slovensku"

Eva M,2021-02-12 20:20:31

to už neřešte, jak říkáte, "prostě to nejde".

teď halt musíme počkat, zda má vis maior pro nás v rukávu nějaké další překvápko.

:)) když se vrátíte k článkům půl až 3/4 roku starým, zjistíte, že všichni odborníci vědí, že nemá - tož co víc si přát, ne?

Odpovědět

řešení?

Richard Vacek,2021-02-12 08:41:59

Odpověd na nové mutace snad existuje. Je to přístup zemí, které vir úspěšně potlačují. V Austrálii snad zpětně zjistili, že jednu nepříjemnou mutaci, která u nich vznikla a šířila se, dokázali karanténními opatřeními zlikvidovat. Trasováním tak spolu s vakcinací získáme čas na lepší vakcíny a lepší léky.

Odpovědět


Re: řešení?

Eva M,2021-02-12 08:45:09

dobrý den, podívejte se prosím na ten virus PRRS...

Odpovědět


Re: řešení?

Jan Novák9,2021-02-12 12:53:53

U nás? Těžko...

https://www.mix24.cz/who-zkoumala-proc-je-v-cesku-tolik-nakazenych-jste-bezohledni-a-sirite-virus-vzkazuje-prostrednictvim-vyzkumu

a

https://zpravy.tiscali.cz/ze-studie-vychazi-ze-cesi-se-za-koronaviru-chovaji-jako-blbouni-nejapni-504594

Odpovědět


Re: Re: řešení?

Eva M,2021-02-12 18:04:39

:)) budu kontrovat hezkým starším rozhovorem s hygieničkou...
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/rozhovor-ciupek-epidemiolozka-hygiena-koronavirus-nemoci-spalnicky.A200630_556644_brno-zpravy_vh

Dři Pirk a Žaloudík se již neozývají, ale byli aktivní...

Ohledně toho "stolování na Karlově mostě", no, z toho byla tenkrát ostuda mezinárodní - "přátelé k dopisování" se ptali příbuzných, co jako tu blbnem.

Propagace byla mohutná....

No a znáte to - každá zombie chce, aby se všichni také stali zombiemi... a od určitého bodu....


A to ještě nevíme, jak to vlastně chodí na Ukrajině, že? Oni sice jeli na jaře domů, ale počítám, že v létě se vrátiii pomoct v zemědělství...kdo ví... :)) třeba takový Hodonín, ten byl furt covid free... a pak to najednou svištělo...

No ale Vy jste na ty "velké užitky", tak předpokládám, že ze své perspektivy vidíte zdárně vyřešený důchodový problém, plus nějaké ty další ekonomické benefity, které Vám vyplynou z logického dalšího vývoje.... :)) troufám si dokonce odhadovat, že Ukrajina z Vašeho pohledu představuje žádoucí vzor a cíl...tož -- povedlo se!

Odpovědět


Re: Re: řešení?

Eva M,2021-02-14 21:51:34

PS Myslím, že účinek je přesně to, co u perspektivního obyvatelstva hledáte... ;-)

https://tajemnaasie.cz/2021/02/14/vedci-vysetrili-mozky-pacientu-zemrelych-na-covid-19-vysla-najevo-pravda-o-ktere-se-doposud-pouze-spekulovalo/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=416511&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=VDrOO49eZ9j-202102142037

... tedy doufám, že vláda za účelem důchodové reformy nezakoupila virus na alibabovi, či jak se ten internetový obchod jmenuje.... znáte to, přes internet zakoupeno = šmejd a nedá se to reklamovat...
(konec vtipu)

Odpovědět


Re: Re: řešení?

Martin S.,2021-02-15 16:44:03

Co vidim lidi ve meste, kde bydlim, tak (mimo obchodu) temer nikdo nenosi rousky. Presto se schazi jako obvykle. Tedy ano, lidi na sireni viru kaslou. Osobne mi nektere (mnohe) restrikce prijdou nesmyslne, nicmene to, ze je to vsem zcela jedno, ma sve nasledky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz