Čína začíná vydávat víza cizincům, kteří se nechali očkovat jejich vakcínou  
Žili jsme v představách, že až budeme očkovaní, dostaneme vakcinační pasy a život se nám vrátí do normálních kolejí. Co když ale při vydávání takových dokumentů začnou země preferovat vlastní vakcíny?

To, že si zrovna teď nemůžeme jet prohlédnout Čínskou zeď na vlastní oči, je asi to poslední, co nám kazí radost ze života. Většina se nás upíná k naději, že počty očkovaných porostou, že se ekonomika začne rozbíhat a že si už brzo budeme moci konečně dopřát i nějakou tu dovolenou u sousedů, a teprve pak, případně, něco exotičtějšího.

 

Národní vlajka Čínské lidové republiky, říká se jí „pětihvězdičková. Kredit: Daderot, veřejné dílo.
Národní vlajka Čínské lidové republiky, říká se jí „pětihvězdičková. Kredit: Daderot, veřejné dílo.

Nenápadná zprávička, která dělá dojem, že se týká jen návratu hrstky Asiatů uvízlých kdesi v cizině, a kterým se teď dává možnost aby se vrátili ke svým blízkým, nebo že se týká ještě menší hrstky byznysmanů, kteří potřebují dohlédnout na chod svých kšeftů v Číně, je ve skutečnosti precedens, který dává tušit, že vydávání vakcinačních pasů začíná být součástí politických hrátek a stává se pokračováním válek obchodních. Jaký význam bude mít vlastnictví vakcinačního pasu vydaného v té které zemi? A co nás v případě jejich vzájemného neuznáváni čeká?

 

Říše středu se od loňského března pro kontakt s okolním světem prakticky uzavřela. Všichni, kteří se ocitli vně hranic, tak neměli možnost se vrátit. Až teď. Čínská velvyslanectví v několika zemích již vydala oznámení, v nichž se praví, že začala přijímat žádosti o víza pro osoby, které byly vakcinovány. Čertovo kopýtko sdělení je v tom, že žadatel musí být očkován vakcínou proti COVID-19, která je čínské provenience.

 

Čína má v tuto chvíli schváleny čtyři vakcíny vlastní výroby. Z prohlášení velvyslanectví v USA vyplývá, že žadatel o vízum musí předložit doklad, že vakcinaci podstoupil nejméně 14 dní před podáním žádosti a že dostal alespoň jednu dávku vakcíny. Nejde už jen o velvyslanectví v USA, ale podobné nařízení již vydala velvyslanectví také v Pákistánu, na Filipínách, Srí Lance a u dalších se to očekává.

I tak na návštěvníky v Číně čeká stále ještě povinná karanténa. Není moc jasné, zda pro očkované osoby nebude kratší, nebo se časem zcela zruší. Čínské vakcíny nejsou populární jen v Indii a zemích východní Asie, vakcinuje se s nimi například i v Turecku a spektrum těchto zemí roste. Jednak proto, že ve světě je po jakékoliv vakcíně hlad a čínské společnosti jsou připraveny exportovat okolo 400 milionů dávek domácích vakcín.


Možná bychom se čínskému opatření neměli až tak moc divit. Jiným zemím mohou průtahy se schvalováním vakcín rovněž připadat jako ochranářství našeho vlastního firemního trhu. Hrátky okolo vakcíny Sputnik V, postoj „Emy“ (European Medicine Agency) a situace na Slovensku také ledasčemu nasvědčují. Kam politikaření, kamuflované do legislativního hávu povede, se teprve ukáže. Otázkou začíná být, do jaké míry jsou země, jejichž vakcinační program se krácením dohodnutých dodávek zhroutil, a které se v rozhodujících ukazatelích, jakými jsou například počty mrtvých na milion obyvatel nebo počty pacientů s těžkým průběhem přepočtených na milion obyvatel, propadly mezi ty nejhorší na světě, povinovány řídit se nařízeními, které jeví známky, že jdou ve vleku zájmů ekonomických. Jestli jsme se třeba už u nás nedostali do stavu, kdy je záhodno se začít řídit lidovým: „Lepší brát to co je, než nic“. Zvláště když ve hře není nic menšího, než záchrana lidských životů.

 

Literatura

China to issue visas to foreigners who have taken Chinese jab. Times of India, 16.3.2021

NDTV https://www.ndtv.com/

Datum: 16.03.2021
Tisk článku

Související články:

Co mají společného pouťové balonky a infekce koronaviry?     Autor: Milan Krajíček (24.11.2020)
Vakcína od Moderny stoprocentně chrání před těžkým covidem     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2020)
Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)
Po vakcinacích v Izraeli klesá počet vážně nemocných     Autor: Josef Pazdera (04.02.2021)
Očkovací lídr a limity vakcinace     Autor: Josef Pazdera (07.02.2021)
Epidemie v Česku – jasná data o dramatických dopadech     Autor: Vladimír Wagner (17.02.2021)



Diskuze:

klasické win - win řešení

Richard Vacek,2021-03-18 22:46:18

Je umožnění dobrovolné aplikace Sputniku. Dobrovolník získá co chce a o něco se zkrátí fronta těm, kkteří čekají na jinou vakcínu. Kdo by mohl být proti takovému řešení, na kterém kazdý vydělá?

Odpovědět

Načo Covid pasy?

Zicho Trenčiansky,2021-03-18 11:43:13

A nie sú náhodou Covid pasy len buzerácia rebelujúcich občanov? Resp. ďalšie a iné kolo obchodnej vojny a fragmentácie a izolácie sveta?

Reálne vakcinovaný človek kľudne môže byť bezpríznakový super-prenášač. Nech majú vakcíny úspešnosť aj 95%. Stále je tu 5%, ktorý pôjdu s pasom do lietadla, kúpalisko, reštiky. V domnení že: veď som očkovaný.

Čerství prípad čo som dozvedel dnes ráno, dôchodca, 2x vakcinovaný Pfizerom, ide na operáciu, no tú mu zrušia lebo má pozitívny PCR test. Priebeh asi aj vďaka očkovaniu mierny. Teda keby šiel na dovolenku či do krčmi, roznášal by vírus a ani by to nevšimol.

Čiže prosím Vás, uvedomte si, že očkovanie chráni HLAVNE toho jedinca, ktorý je očkovaný. Nejaké Covid pasy Vám nedávajú žiadnu garanciu, akurát sa budú používať na politický a ekonomický boj (a buzeráciu občanov).

Odpovědět


Re: Načo Covid pasy?

Michal Kára,2021-03-18 13:45:44

Co jsem četl (předběžné) výsledky z Izraele, tak očkovaný sice může být přenašeč, nicméně jejich infekčnost je zhruba desetkrát nižší, než neočkovaných. Takže očkovaný superpřenašeč je dost nepravděpodobný. A jistého není nikdy nic, ani testy, teoreticky můžete mít superpřenašeče co má ze včerejška negativní PCR test.

Odpovědět

Sputnik

Ivo Hlavůněk,2021-03-18 06:43:47

Ještě si dovolím připomenout ruské páté koloně oficiální ruské prohlášení, že účinek Sputniku zásadně oslabuje alkohol ještě i dva měsíce po vakcinaci. Asi proto Sputnik v Rusku není nijak zvlášť oblíbený a i náš nejvyšší propagátor si radši nechal píchnout Pfizer.

Odpovědět


Re: Sputnik

Eliška Vagnerova,2021-03-18 09:18:23

Jak zabíjí Pfizer https://www.naturalnews.com/2021-03-04-pfizer-coronavirus-vaccine-killed-old-people.html

Odpovědět

Sputnik V, u nás z politických důvodů zakázaná vakcína.

Martin Redl,2021-03-17 12:20:14

K 15.3. 2021 vakcínou Sputnik V bylo naočkováno 10 milionů lidí. Žádné úmrtí, ani těžké případy po vakcinaci nebyly zaznamenány. Účinnost vakcíny je 91,6%. U ostatních 7-8 procent testovaných, byly zaznamenány nepatrné projevy dané infekce, převážně v lehké formě. Řekl ředitel Gamalejova ústavu Alexandr Gincburg. Licenci na výrobu Sputniku V si koupila Itálie, Německo, Francie a další země. Sputnik V byl zaregistrován v 54 státech světa.
Politicky povolená, nedostatková vakcína AstraZeneca má do poloviny března naočkováno 17 milionů lidí, přičemž po komplikacích s krevními sraženinami pozastavilo očkování britskou vakcínou 11 zemí.
Celosvětově jsou Sputnik V a AstraZeneca momentálně dvě nejúspěšnější vakcíny proti Covidu-19. Po posledních problémech AstryZenecy se Sputnik V pravděpodobně dostane do čela žebříku, přičemž Česká republika bude díky politické rigiditě, slepotě a nenávisti poslední zemí, kam se Sputnik V dostane, a kde zbytečně zemře mnoho lidí.

Odpovědět


Re: Sputnik V, u nás z politických důvodů zakázaná vakcína.

Ludvík Urban,2021-03-17 13:52:07

Prosím, doložte své tvrzení, že "Licenci na výrobu Sputniku V si koupila ... Německo".
Nejlépe nějaký oficiální německý vládní či parlamentní dokument.

(Odkazy na články v Novinkách, či ruské prameny, beru jako přiznání, že lžete.)

Odpovědět


Re: Sputnik V, u nás z politických důvodů zakázaná vakcína.

Ivo Hlavůněk,2021-03-17 19:43:20

To je jak v tom vtipu o Skotovi, který si stěžuje Pánu Bohu, že nevyhrál ve sportce. A tiket jsi podal, synu?
To je fakt komedie, Rusko místo aby konečně dodalo podklady ke schválení vakcíny, místo žádosti jen vystupňuje propagandu.

Odpovědět


Re: Re: Sputnik V, u nás z politických důvodů zakázaná vakcína.

Čestmír Berka,2021-03-17 20:18:37

Schválení vakcíny potřebujete, když chcete sám očkovat. Když chcete vyrábět a prodávat, žádné schválení nepotřebujete. Sputnik nedodává Rusko, práva vlastní státní ruský investiční fond - již loni jednal o výrobě v Jižní Koreji. Hankook Korus Pharm is a subsidiary of Seoul-based GL Rapha, a Korean pharma trading company, which signed a contract with Russian sovereign fund RDIF late last year to produce the coronavirus vaccine for Russia.

Hankook Korus Pharm whose sales reached 39 billion won ($35.1 million) last year expects this year’s turnover to surpass 100 billion won thanks to the contract vaccine production.

The company plans to roll out up to 650 million doses of the vaccine, up from an initial contract amount of 150 million doses, following Russia’s increased demand.
https://www.mk.co.kr/news/english/view/2021/02/181445/

V Německu se nejedná se státem, ale domlouvá se spolupracující firma..

Odpovědět


Re: Re: Re: Sputnik V, u nás z politických důvodů zakázaná vakcína.

Josef Pazdera,2021-03-18 17:54:49

Italsko-ruská průmyslová komora tento týden potvrdila, že došlo k podpisu dohody, kdy italská divize švýcarské farmaceutické společnosti Adienne začne vyrábět vakcínu Sputnik V. To ale ještě podléhá souhlasu místního regulátora i úřadů v Lombardii, kde se továrna nachází. Šéf Ruského fondu přímých investic (RDIF) Kirill Dmitrijev v ruské státní televizi uvedl, že má podobnou dohodu s výrobci v Německu, Španělsku a ve Francii. RDIF už dokázala „outsourcovat“ výrobu očkovací látky do Indie, Číny, Jižní Koreje, Srbska, Brazílie a dokonce do Íránu.

zdroj.: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvalitni-ockovaci-latka-nebo-hybridni-zbran-ruska-nejspis-oboji-146765

Odpovědět


Re: Re: Re: Sputnik V, u nás z politických důvodů zakázaná vakcína.

,2021-03-19 13:12:43

Indický výrobce Stelis Biopharma podepsal smlouvu na výrobu 200 milionů dávek vakcíny Sputnik V. (Zdroje: AFP. Medical X Press)

Odpovědět


Re: Sputnik V, u nás z politických důvodů zakázaná vakcína.

Michal9703 Devetsedm,2021-03-17 21:19:15

A co takhle zrušit všechny certifikace a schvalování, třeba na provoz aut z ciziny v ČR. Třeba je to jenom zbytečná rigidita, nenávist a politika. Stačí, když ředitel té továrny někde třeba v Číně řekne, že ta auta jsou OK.
A propos, jakýmkoli statistickým datům ze SSSR/Ruska se samozřejmě nedá věřit. Na tom se snad už dnes shodneme všichni. Navíc, Rusové mají naočkováno minimum vlastních lidí, ale "zachraňují" svojí vakcínou celý svět. Nejsou schopni to ani v dostatečném množství vyrábět.
Celá ruská propagandistická mašinerie na všech svých kanálech masivně haní ostatní vakciny a varuje před nimi, zatímco tu svoji oslavuje. Politika je to ze strany Ruska, ne EU.

Odpovědět


Re: Sputnik V, u nás z politických důvodů zakázaná vakcína.

Radovan Slegl,2021-03-17 22:33:16

Docela by mne zajímalo, jestli tomu vážně věříte a nebo jste jen dostal úkol, že pod takový článek musí být napsána oslavná zpráva o Sputniku. Váš příspěvek má všechny znaky propagandistických metod SSSR.

Odpovědět


Žádné úmrtí, ani těžké případy po vakcinaci (Re: Sputnik V...)

Martin Ondracek,2021-03-18 18:04:24

Žádné úmrtí, ani těžké případy po vakcinaci (Sputnikem V) nebyly zaznamenány? Já ta data (zřejmě na rozdíl od Vás) neznám, ale: žádné úmrtí z deseti miliónů!? Není právě v tomhle ten problém? Že by nespolehlivá data? Nebo snad něco jako Věc Makropulos?

Odpovědět

jedna z možností...

Eva M,2021-03-17 09:47:27

občas čtu vtipné fejetony ze zahr. pobytů p. Blanky Calibaba Solařové; byla očkována čín. vakcínou v SAE, nicméně onemocněla. exprezident Klaus onemocněl, přestože dle vlastního publikovaného sdělení v době onemocnění již měl údajně "hodně protilátek".

jednou z možných interpretací (domnívám se) je, že vakcíny umožňují jakousi koexistenci očkovaného a určité varianty viru; a také víceméně chrání pouze před někerými variantami (takže Čína na svém území nosiče některých variant nechce; o "svojí" více či méně odůvodněně předpokládá, že ji "zvládla") - je otázka, zda zhoršují či zlepšují průběh infekce jinou mutací...

V ČR bude asi situace hodně "pestrá" - ze západu (?) britská mutace, z jihu se valí jihoafrická, na Ostravsku ??...vzhledem k dosavadnímu průběhu nelze očekávat, že by se neobjevily ostatní (Brazílie, Kalifornie...).... očkování rovněž pestrá směsice...

Odpovědět

Jiné důvody

Mojmir Kosco,2021-03-17 06:24:47

V článku je vlastně zmiňován jeden důvod - tj. určitá zlomyslnost vy jste neuznaly naše vakcíny mi neuznáváme Vaše...
Jedná se o nedůvěru mezi institucemi v rámci schvalovacích procesů ,kdy logickým důsledkem je požadavek na očkování u mne uznanou vakcínou. Z článku vyznívá pohoršení nad takovým požadavkem ?
Copak je náš schvalovací proces lepši než čínský nebo ruský? Zejména, když si uvědomím ,že všechny u nás schválené vakcíny proti COVIDu prošly nějakým? zkráceným řízením !
Protože s tím přišla Čína je možné že existuje i jiný důvod a to že Čína ví o viru něco co zbytek světa nikoli - v tom případě potěš pánbů .

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz