Delta prolamuje nákladnou strategii izolace  
Na začátku loňského roku se čínským městem Wu-chan prohnala koronavirová infekce, která postupně přerostla v pandemii. Jak se zdá, její konec je stále v nedohlednu. Celosvětově v tomto týdnu počet zaznamenaných infikovaných překročil 200 milionů osob a Wu-chan, kvůli novému vzplanutí nemoci, znovu zavádí tvrdý lockdown.

Morfologie virového obalu virionu koronaviru SARS-CoV-2. Glykoproteinové výběžky na povrchu viru mají v elektronovém mikroskopu podobu koróny (z lat. Corona). Odtud se virům dostalo jejich názvu – koronaviry.  Autoři: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins. Volné dílo.
Morfologie virového obalu virionu koronaviru SARS-CoV-2. Glykoproteinové výběžky na povrchu viru mají v elektronovém mikroskopu podobu koróny (z lat. Corona). Odtud se virům dostalo jejich názvu – koronaviry. Autoři: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins. Volné dílo.

Evoluce zase jednou ukázala, že není jen planou teorií. Wuchanský koronavirus (s odborným označením SARS-CoV-2) způsobující onemocnění zvané COVID19 mutuje. To ostatně u virů, jejichž genom tvoří jednovláknová RNA, není nic divného. I ten náš o kterém tu je řeč,  se již stihl převtělit v řadu typů a podtypů. Většina spontánně vzniklých mutantů zaniká, ale tu a tam se mezi nimi vyskytnou borci s novými vlastnostmi, které jim umožňují se šířit i v populaci s již vytvořenými protilátkami. Je jim v podstatě jedno, zda protilátky máme z prodělané infekce, nebo je máme po očkování. Proto nová ohniska nákazy budí takové obavy.


Jedné z úspěšně se šířících nových virových variant se dostalo označení Delta. Obavy z její nové vlny doprovázené zahlcením nemocnic, jsou zcela na místě. Hlavně proto, že celková proočkovanost populace je většinou nízká a nedosáhne na práh zvaný „stádní imunita“. Rizikem populací bez protilátek je to, že se stávají ideálním prostředím, v němž viru nic nebrání, aby metodou pokus omyl, za vydatného přispění postoje antirouškařů, dál provozoval své hrátky s kamuflážními převleky svého proteinového obalu a testoval svůj „um“ na ještě nebezpečnějšího rezistentního protivníka s liniemi s vyšší transmisí.


V současné době už u viru SARS-CoV-2 byly zjištěny proměny v proteinovém hrotu, kterým se virus daří snáz pronikat do buňky. Jiné mutace zase změnily viru jeho hydrofobnost a vylepšily tak jeho stabilitu ve vlhkém prostředí. Další jeho proměny mu vylepšily rezistenci vůči protilátkám. Jsou i takové mutace, u nichž ještě nevíme čím to je, ale zvyšují jeho infekčnost. Těm nejúspěšnějším se podle místa vzniku dostává přezdívek varianta „brazilská“, „britská“, africká... Asi největší vrásky na čele dělá momentálně epidemiologům varianta Delta, původem kdesi z Indie. Je až o 60 % nakažlivější v porovnání s britskou variantou alfa a zvyšuje riziko hospitalizace více než dva a půlkrát.

 

Navzdory všem opatřením a očekáváním se epidemiologická situace nelepší, ba naopak. Japonské hlavní město Tokio, které je momentálně místem konání olympijských her, je na tom nejhůře za celou dobu pandemie. Od poloviny července je město ve stavu nouze. Postupně do stavu nouze přibyly další čtyři oblasti Země vycházejícího slunce a situace se neustále zhoršuje. Jen za čtvrtek japonská zdravotní služba hlásila 5 042 nově nakažených.

 

Neradostné zprávy přicházejí také z Ameriky. Ohnisko v Massachusetts vydalo svědectví, že i plně očkovaní mohou znovu onemocnět po setkání s novou variantou viru. Nejen, že mohou nemoc COVID-19 znovu dostat, ale i jako již očkovaní, mohou nakazit ostatní. Jinak řečeno, i očkovaní mohou být pro své okolí nebezpeční. Tohoto poznatku se chytají mudrlanti z řad hnutí „antivax“ a ospravedlňují tím svůj postoj. Vodou na jejich mlýn se stává  i nová zpráva z Wisconsinu, kde očkovaným v jejich nosních cestách zjistili stejné množství virů, jako u neočkovaných.

Řez lidským koronavirem ukazuje hlavní prvky včetně proteinu Spike S, protein HE, virový obal a šroubovici RNA.  Zdroj: Scientificanimations, CC BY-SA 4.0.
Řez lidským koronavirem ukazuje hlavní prvky včetně proteinu Spike S, protein HE, virový obal a šroubovici RNA. Zdroj: Scientificanimations, CC BY-SA 4.0.

O tom, jak se vyvíjí situace v USA, vypovídá statistika. Na Floridě bylo tento čtvrtek hospitalizováno s COVID-19 více než 12 500 pacientů. Z toho jich více než 2 500 jich skončilo na jednotce intenzivní péče. USA mají nyní průměrně 18 000 nově potvrzených infekcí denně. Špatně je na tom i Louisiana, kde je v nemocnicích s koronavirem zhruba 2350 pacientů a kde se odsouvají jakékoli jiné, než urgentní operace. Týká se to i transplantace orgánů od žijícího dárce.

 

Zoufalá začíná být situace i na Filipínách, kde očkovaných mají jen asi devět procent obyvatel. Hlavní město Manila dnes vyhlásilo uzavírku a policisté v ulicích kontrolují i auta, zda v nich nesedí někdo, kdo není k provozu města nezbytně nutný.

 

Mizerně se situace vyvíjí i v zemi, která byla všem ostatním tak trochu vzorem, a podle níž většina států zaváděla i svá opatření. Přesto, že Čína byla místem vzniku epidemie, rychlými důslednými uzavírkami lokalit s infekcí, nekompromisní izolací nemocných a jejich blízkých, spolu s nasazením hromadného testování, se jí podařilo zajistit, že ohniska zůstala izolovaná, nemoc se nerozšířila daleko za postižená města, případně za provincii.

Replikační-transkripční komplex koronavirů je složený ze 16 nestrukturních proteinů. Kredit: Everett Clinton Smith, Mark R. Denison, Plos Pathogens, CC BY-SA 3.0.
Replikační-transkripční komplex koronavirů je složený ze 16 nestrukturních proteinů. Kredit: Everett Clinton Smith, Mark R. Denison, Plos Pathogens, CC BY-SA 3.0.

 

To ale už v tuto chvíli už neplatí. Tak například ve Wu-chanu museli znovu obnovit taktiku lockdownu. Vstup do města s 15 miliony lidí je opět zakázán. Zrušeny byly i všechny lety a opět se začíná s hromadným testováním.

Dosud se strategie „nulové tolerance“ a karantény každého případu, spolu s důslednou kontrolou příchozích na hranicích země, jevila tou nejúčinnější strategií boje s covidem. Je pravdou, že se omezování téměř veškerého styku se zasaženými lokalitami těžce dotklo šedesáti milionů osob, nicméně nutno přiznat, že to zemi udrželo do značné míry „bez virů“. Druhou stranou mince tak tvrdých opatření se projevuje  narušením výrobních řetězců s vážným dopadem na druhou největší ekonomiku světa. Výsledkem je nejbolestivější propad v ekonomickém růstu Číny za posledních pět desetiletí.


Teď ale už nejde jen o již zmíněný Wu-chan. Situace se rapidně zhoršila v celé zemi. Čína hlásí nově potvrzené případy již z více než 35 měst v 17 z 31 provincií a regionů. To se těžko dá interpretovat jinak, než jako vele-průšvih. Začíná se hovořit o tom, že nová varianta viru (delta) zpochybňuje nákladnou čínskou strategii izolace měst. Jinak řečeno, přesvědčení, že se země dokáže viru znovu zbavit, bere za své.

Momentálně těžko věštit, jak se bude situace v Číně dál vyvíjet. Situaci rozhodně neprospěje, že v únoru do Pekingu dorazí tisíce sportovců, reportérů a dalších činovníků na plánované zimní olympijské hry.

Vědecky přesný atomový model vnější struktury SARS-CoV-2. Každá „kulička“ představuje jeden atom. Modře povrchová membrana. Tyrkysově – spike Sglykoprotein, Karmínově E-protein. Zeleně – M protein. Oranžově – glukóza.  Alexey Solodovnikov a Valeria Arkhipova. Wikipedia, CC BY-SA 4.0.
Vědecky přesný atomový model vnější struktury SARS-CoV-2. Každá „kulička“ představuje jeden atom. Modře povrchová membrana. Tyrkysově – spike Sglykoprotein, Karmínově E-protein. Zeleně – M protein. Oranžově – glukóza. Alexey Solodovnikov a Valeria Arkhipova. Wikipedia, CC BY-SA 4.0.

Vládnoucí strana navíc čelí politicky citlivé změně vedení na konci roku 2022 a nové lockdowny by pozitivnímu ekonomickému účtování, rozhodně nenahrály. Nejnovější zprávy z Číny ale dávají tušit, že se Peking nemá v úmyslu svých těžce dobytých pozic (s malým množstvím nakažených) a taktiky tvrdého přístupu v prevenci, vzdát. Z vyjádření He Qinghua, představitele Úřadu pro kontrolu nemocí Národní zdravotní komise vyplývá, že „Kontrola nemocí musí být ještě rychlejší, pevnější, opatření přísnější, rozsáhlejší a připravenější“. Jedním z hlavních cílů je další posílení proočkovanosti.

 

Jak už to ale často bývá, jedna věc je rétorika politiků o nulové toleranci, a druhou pak skutečnost. Podle některých ekonomů i Čína bude muset od tvrdých velkoplošných lockdownů ustoupit a naučit se, jak "existovat s virem". Když se to tak vezme, tak jejich výchozí pozice nejsou až tak špatné a rozhodně lepší, než ty naše. V mezičase Číňané nelenili a v některých z dnes znovu ohrožených oblastí, již mají očkovaných více než 80 % dospělých.

 

Hlášení špatných zpráv doléhá i od protinožců. Od čtvrtka je druhé největší australské město Melbourne v lockdownu. A také jejich hlavní město dnes hlásí další rekordní počet nově nakažených. Úřady obyvatele varují, aby se připravili na to, že se situace ještě zhorší. Vyhlídky Austrálie ani zdaleka nejsou dobré. Jednak kvůli nedostatku vakcín, ale také z velké neochoty se nechat očkovat, je plně očkovaných necelých 20 procent obyvatel. Výstižně s humorem a nadhledem tamní situaci vystihuje dopis, který nám poslal anonym, a který si dovolujeme připojit.

 

Závěr

U nových virových mutantů dopředu nikdo neví, zda půjde o variantu napadající jen ty neočkované, nebo bude brát šmahem všechny. Až praxe (a to ještě se zpožděním) dává odpověď na otázky typu - s jakou smrtností se na té které populaci a věkové skupině, vyřádí. Žel nálada ve společnosti, daná do značné míry opodstatněnou obavou z toho, že mnohé z toho co nás chrání, se dá lehce zneužít ke státnímu špiclování a omezování osobní svobody, přestává být nakloněna dodržování i těch opatření, která jsou rozumná. Psychologie davu toho nemá se zdravým rozumem moc společného. Snadno propadá konspiračním teoriím a zcela ignoruje závěry opakovaně potvrzených výzkumných zpráv: I když k opakované infekci u člověka dojde, tak ti očkovaní, podobně jako ti, kteří si nákazou prošli, mají průběh nemoci mírnější, nemají tolik komplikací a i riziko úmrtí na covid je u nich nižší. Problém aktivistů je v tom, že v rétorice svého tažení proti vakcinaci si nejsou ochotni přiznat, že jsou to právě neočkovaní bez protilátek, v jejichž populaci se virus šíří nejsnadněji. Že tedy jejich přičiněním dostává virus více šancí mutovat a statisticky zvyšovat riziko vzniku stále nebezpečnějších variant.

 

Literatura

Mari Yamaguchi: Tokyo logs record 5,042 cases as infections surge amid Games, MedicalXpress, AUGUST 5, 2021

More than 200 million coronavirus cases worldwide, MedicalXpress,AUGUST 5, 2021.

US plans to require COVID-19 shots for foreign travelers

Rod McGuirk: Australian city Melbourne ends 5th COVID-19 lockdown, MedicalXpress, july 27.2021.

COVID-19 vaccine refusal increases among groups who were initially overlooked, University of Southern California, AUGUST 5, 2021

Philippine capital back in lockdown over Delta fears, MedicalXpress, AUGUST 6, 2021.

Kelli Kennedy and Philip Marcelo: 'There are only so many beds': COVID-19 surge hits hospitals, MedicalXpress, AUGUST 5, 2021.

Joe McDonald and Huizhong Wu: "Delta variant challenges China's costly lockdown strategy". MedicaXpress, AUGUST 5, 2021.


 

Kredit:Ssolbergj, Aquarius.geomar.de, CC BY-SA 3.0
Kredit:Ssolbergj, Aquarius.geomar.de, CC BY-SA 3.0
Covidování v Klokanystánu (4.8 2021)

Minulý týden jsem četla českou knížku Listopád, autorka Alena Mornštajnová. Kniha je fikce, jak by třeba vypadala situace v ČSSR, kdyby v listopadu 1989 vyhráli komunisté. S prvními stránkami se mně dělalo mdlo z pomyšlení, kterak jsem taky mohla dopadnout za své názory a postávání a výkřiky na náměstí. Jenže při popisu fiktivních příběhů s odstupem pěti, deseti a více let jsem si najednou v hrůze uvědomila: „Do prkýnka, ona přesně popisuje to, v čem já žiju tady a teď!“ Proto si opět vylévám srdce klávesnici.

Donedávna jsem australskému a speciálně queenslandskému vedení fandila v domnění, že nás covidovýma opatřeníma ochránili. Ale já už vám nějak nevím...


- Do sousedního státu nebo teritoria potřebuju „víza“. Říkají tomu
pass neboli propustka, povolení ke vstupu. Mění se za pochodu, takže když si ho svědomitě vytisknete den předem, ráno už nemusí být aktuální. Toho jsme teď ušetřeni, protože hranice jsou stejně zavřené, jsou tam zátarasy a policie v roli pohraničníků. Psi nejsou potřeba, všudypřítomné kamery je skvěle nahradí a bez nároku na Pedigree.- Od prvního května máme uzákoněno, že každá provozovna musí vládě poskytnout informace o každém, kdo tam jen strčí nos. Na dveřích všech obchodů, kadeřnictví, kin, prádelen... prostě venku na každých dveřích (v případě třeba tábořišť tak na stromě nebo ceduli) jsou čtverečkové QR kódy. Ten musíme před vstupem oskenovat chytrým telefonem, v kterém musíme mít staženou vládní aplikaci. Apka přes ten kód zajistí, že někde nahoře budou vědět, kdy jsme kam vlezli a kontaktní údaje o nás.
Já mám sice toho chytrýho blbce, ale nejsem online, takže tak jako dělám, že to dělám, ale už mě do několika obchodů a galerie nepustili, protože chtěli vidět, jak vše tou aplikací prošlo. Navíc při svém švejkování musím obezřetně koukat přes rameno, jestli za mnou nestojí někdo, kdo by mě udal. Mají sice náhradní řešení pro lidi bez chytrýho telefonu, ale jen jednou v kavárně se mně poštěstilo, že jsem mohla svoje údaje vyplnit ručo fučo do jejich tabletu. Byli ovšem tak naštvaní, že ho museli hledat a pak to oni musí vládě odeslat, že mně do kafe určitě plivli. Snad aspoň někdo negativní. A kolik lidí ten tablet omatlalo, na to jsem ani nevzdechla.
Nejveselejší je jít do nákupního centra, to se skenuješ při vlezu do centra a pak v každým obchodě, záchodě, kamkoliv strčíš hlavu, vlastně předtím, než ji tam strčíš. QR kódy fungují spolehlivěji než vojáci ve zmíněné knížce. A pro nás postarší se nákup stává superopruzem, neb v ruce mám sundané sluneční brýle, optické brýle na čtení cen, které se potom stejně s rouškou zamlží, chytrofón, klíče od auta, peněženku, tašku, nasazuju si roušku a do toho na mě ochranka řve, že si ty plný ruce musím dezinfikovat.

Kdybych chtěla za mamkou do Čech, tj. opustit Austrálii, tak musím vládu požádat o „výjezdní doložku“, kterou mně stejně nedají, protože ji nedali napoprvé ani plně očkované (tj. osobě s rudým razítkem) kamarádce, jejíž mámě v Čechách zbývá pár týdnů života. A kdyby to náhodou dopadlo - letenky, když už výjimečně jsou, tak se pohybují v řádu tisíců dolarů, a výsledek, jestli odletíte, doletíte a přiletíte, je stejně jistý asi jako věštba z kávové sedliny. Před odletem taky potřebujete covid test starý maximálně 72 hodin, přičemž testovací místa vám garantují jeho obdržení do pěti dnů.
A kdyby se přece jen člověk z tohodle ostrova dostal, tak po návratu dvoutýdenní samovazba pod dozorem armády v určeném hotelu za 3 000 doláčů. Zatím, i když je člověk očkovanej, bez výjimky. Teď pobyt v karanténní cimře zpestřili ještě tím, že mají uvězněnci zakázáno chodit na balkóny. Někdo nafilmoval, jak si z balkónu na balkón předávají cigarety a virus.

- Roušky jsou povinné všude, mimo sport a podobně, to znáte sami z loňska, jenom tady se to dodržuje a hlídá. A to tak, že když jsem si ji jednou ve stařecké roztržitosti zapomněla nasadit a vkročila na posvátnou půdu obchodu bez ní, ječela na mě ochranka, prodavači, ale i zákazníci. Připadala jsem si jako hlavní aktérka v honu na čarodějnice, takže jsem se do toho kšeftu už nevrátila a večeři jsem vyčarovala z domácích zásob.
S australským sluníčkem, proti němuž nosíme sluneční brýle a čepici, tak v té roušce už nepoznám ani vlastního manžela. Dobrá příležitost pro bankovní lupiče. Další problém s mojí nedokonalou angličtinou, kdy si kvůli náhubku vzájemně nevidíme na pusu, tak mně čím dál víc lidí nerozumí a já už si taky připadám jak natvrdlo, jelikož se pořád ptám, co pod tím hadrem huhlali, a rychlejší by bylo, kdyby mně to namalovali.
Uvažuju o studiu znakové řeči. Ovšem při mé smůle by pak byly určitě povinné palčáky.

 

- Očkování tady probíhá, jako kdyby ho logisticky zaštiťovala chytrá horákyně. Očkuje se a neočkuje se. Zatím mělo oba dva píchance jen 13 % Australanů. Vláda sice chvályhodně hned zpočátku nakoupila dostatečné množství AstraZeneca, ale množí se případy úmrtí na krevní sraženiny, takže moc důvěry nedává. Všeobecně se obviňuje očkovací látka, ale podle naší zdravotnice, která nám zajišťuje veškeré zdravotní opíchání, je problém jinde. Po zabodnutí jehly se má nejdřív trošičku nasát, aby bylo jasné, že neteče nic růžového a není napíchnutá žádná cévka, a pak teprve zatlačit a vpustit očkovací látku do pacienta. Jenže všechno se dělá šup lup nebo ještě spíš hrk frk a na tohle se zapomíná.
Já jsem v tomto ohledu bez stanoviska, protože se hroutím, i když do sebe zapíchnu omylem jehlu při šití. Ale stejně čekám na Pfizera, kterého zase není dostatek. Jeden čas byl nedostatek jehel. A tak dochází i ke kuriózním situacím, kdy si naše milé federální státy a teritoria vyčítají, že tenhle je ve srabu a soused mu nepůjčil vakcíny. Nojo, jenže soused neví dne ani hodiny, někdy ani minuty, kdy je bude potřebovat sám. Obočí a tlak asi pár lidem zvedl výrok jednoho ministra, který na tuhle situaci zoufale prohlásil: „A to si říkáte Commonwealth?“ Zřejmě si, chudák, pod pojmem Společenství národů představoval společné národní očkování.

- Pokuty za nedodržení čehokoliv se vesele rozdávají a pohybují se od stovek do tisíců dolarů. Jen nedávný příklad, kdy mladý muž přijel z Nového Jižního Walsu a v propustce nepřiznal, že byl v Sydney, která byla už tehdy horká tečka. Napařili mu flastr 10 000 dolarů australských. Koho by ta pálka zajímala v kačkách, kurs se obvykle pohybuje okolo 16 až 17 korun za klokaní dolar. Já jsem si zpočátku myslela: Haha, jak ty pokuty a platby za karantény z lidí dostanou? Jenže dluhy, které máte vůči státu, jsou všude ve světě na úplně nejprvnějším místě ze všech prvních.


- Ano, český tisk má tentokrát pravdu, do ulic Sydney vyrazila
armáda a bude pomáhat policii s dodržováním všech opatření. Budou chodit dům od domu, klepat na dveře a zjišťovat, jestli všichni obyvatelé sedí doma na zadku. Opravdu si nevymýšlím, na tuto strategii byli vážení občané upozorněni i v televizi. Takže mohou očekávat, že se jim za dveřmi zjeví dva chlapi v dlouhých kožených kabátech... pardon ve slušivých uniformách, vyžádají si doklady a přepočítají přítomné.- Kamarád z rodné hroudy mně chtěl poslat časopis Puchejř, jako už ho posílá celá léta a je to moje vzácná spojka s domovem. Na pražské poště mu bylo sděleno, že Austrálie nepřijímá žádné zásilky, aby náhodou nebyly nakažený.
Nevím, jak by ten virus přežil, když mně sem vloni úřední dopis s modrým pruhem a s rozhodnutím o českém důchodu putoval čtyři měsíce.

Nevím, jestli nebudou uplatňovat i praxi z jiných oborů, kdy jsou vyžadovány otisky palce, protože exoticky vypadající obyvatelé jsou k nerozeznání jeden od druhého i od třetího a mohou své zaměnitelné podoby zneužít.

- Před dvěma měsíci, v blaženém čase, kdy byl od viru pokoj, se kamarád vydal na svoji dlouho plánovanou a stále odkládanou cestu do Západní Austrálie. Po deseti dnech putování a ujetí tří a půl tisíce kilometrů se dohrabali k hranicím státu v době, kdy někde zase někdo prsknul, a hranice zavřeli. Přišla nám od něho SMS: „Tak nás na západ nepustili.“
On je Australan, neměl tušení, jaké asociace ve mně tahle věta vyvolá.

- Na objednání k zubaři manžel čeká už rok a půl, protože se průběžně zavírají, otvírají, omezují a tak pořád dokola.

- K dnešnímu dni má stát Queensland 66 pozitivních případů a tři a půl miliónu lidí (celá jihovýchodní část) je v domácím vězení. Veškerá hřiště jsou zavřená, na tom dětském jsou pro jistotu houpačky zauzlované.

- Z mimocovidového soudku: Volby jsou v Austrálii povinné už hóóódně roků. Pokud se nedostavíš k volbám, ulehčíš svému účtu o něco přes 100 dolarů. Napadá mě několik dalších nevirových podobností s různými režimy, ale to už bych se nemohla podepsat ani křestním jménem :-)


Na demonstranty zatím nestřílí, ale vodní děla už očekávám. A zavřít nás můžou, až zezelenáme (je čím dál těžší najít politicky korektní barvu).V sobotu jsme měly dámskou jízdu s českýma kamarádkama. Každá navařeno, napečeno, já chlebíčky v lednici. Ráno v 10 hodin byl nečekaně vyhlášen tvrdý lockdown od čtvrté hodiny odpoledne. Nerady porušujeme nařízení, ale tohle nešlo překousnout. Takže pár odvážných členek naší disidentské skupiny muselo dorazit na místo před čtvrtou, musely parkovat za rohem, ještě před přípitkem jsme pozavíraly dveře a okna, při odchodu se holky nesměly vřele a hlasitě loučit na ulici. A heslo pro celou akci bylo: Havel na Hrad.

Připojuji fotku svého australského manžela s jeho osobně vylepšenou rouškou. Ještě mu musím ukázat, jak krásně se dá zvonit klíčema.

P.S. Vysvětlení podpisu pro ty, kteří nepamatují:

1) Nemysli!
2) Když myslíš, tak nemluv!
3) Když myslíš a mluvíš, tak nepiš!
4) Když myslíš, mluvíš a píšeš, tak nepodepisuj!
5) Když myslíš, mluvíš, píšeš a podepisuješ, tak se nediv!

A já se opravdu nechci divit ještě víc, než se divím teď.

Z klokaního Alcatrazu zdraví

Marta Anonym

Datum: 06.08.2021
Tisk článku

Související články:

Pol roka s koronavírusom: nepredstaviteľné zovšednelo     Autor: Matej Čiernik (27.05.2020)
Srovnání různých strategií boje s koronavirem     Autor: Vladimír Wagner (07.06.2020)
Nipah je další smrtící hrozbou ze stínu netopýra     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2021)
Novinky okolo vakcinácie a liečby Covidu-19     Autor: Matej Čiernik (13.04.2021)
Další bod pro koronavirus – dysfunkce mužnosti     Autor: Josef Pazdera (14.05.2021)
Dýchat střevem je velkou nadějí pro stižené respirační tísní     Autor: Josef Pazdera (17.05.2021)
Koronaviry nás soužily už v paleolitu a nejspíš se to hned tak nezmění     Autor: Josef Pazdera (28.06.2021)



Diskuze:

Vliv falešné positivity PCR testů

Tomáš Krátký,2021-08-11 19:31:02

Docela by mě zajímalo, jaký vliv má v tuto chvíli falešná pozitivita PCR testů.
Např. v ČR se poslední týdny drží procento pozitivních (alespoň dle stránek Ministerstva zdravotnictví) mezi 0,4 až 0,8 %. A to lze ještě očekávat výběrový efekt, protože se nejedná čistě o náhodný výběr z populace. (Lidi, kteří mají COVIDové příznaky, chodí na testy a nejspíše procento pozitivních mírně zvyšují.)
Jak vysokou specificitu může takový PCR test mít? Přece to nebude 100 %.

Odpovědět

antivax

Kamil H.,2021-08-11 12:23:39

Zajimalo by mně, jestli také patřím mezi antivax, když očkování doporučují všem, kteří patří do rizikových skupin? Ostatní by měli mít možnost se rozhodnout sami za sebe, jestli pro ně má očkování proti covidu smysl.

Já se neplánuji dát očkovat, považuji ho za danajský dar. Očkování proti covidu řeší problém který nemám, se sezóními virózami jsem se vždy snadno vypořádal. Naopak je tu riziko, že mi nějaké zdravotní problémy způsobí. Analýza cost-benefit mi pro očkování alespoň ze zdravotního hlediska vychází dost špatně.

Odpovědět

Marta

Jiri Novak,2021-08-10 01:57:46

Marta asi bydli na jihu Queenslandu kde se koncentruje jista skupina lidi ktere chce zit hippies style zivota a bliz k prirode. Zrovna dnes pisou ve zpravach ze jeden idiot ktery "neveri v covid" odjel nakazeny ze Sydney do Byron bay (mecca hipiku) a lezi tam v nemocnici. Kdyby kvuli nim neumirali lide byli by k smichu.

Odpovědět

Účinnost vakcíny

Josef Šoltes,2021-08-08 23:21:51

Jsem celkem zvědavý na účinnosti vakcín. Comirnaty celkem věřím, jsem očkován 2 dávkami a navíc jsem měl poměrně velké množství protilátek z prodělání nemoci. Ale jak to bude u sinovaxu a dalších? To je celkem otázka. Uvidíme. Taky to může být v Číně fakt velký průšvih. A nejen tam.

Odpovědět

Proč ten poplach?

Pavel Piskač,2021-08-08 19:53:31

Stačí "nahlédnout" do učebnic virologie, imunologie a zejména evoluční biologie a zjistíte, že to co se děje je normální.
Virus mutuje do evolučně stabilní formy = rychle se množí a málo škodí, na této cestě budou lokální/krátkodobé excesy.
Virus mutuje po celé zeměkouli a nejen v lidech. Snaha dosáhnout vysoké očkovanosti lidi v jednom státě (ČR) nic neřeší. Ostatně je to v článku i diskuzi dokladováno.
Rychlost mutací RNA virů činí očkování neúčinným, tedy zbytečným, vyjma rizikových skupin - které naštěstí známe.
Senioři jako hlavní riziková skupina mají navíc nevýhodu v opotřebovaném imunitním systému =slabá imunitní paměť.
Porovnávat očkování proti covidu s povinným očkováním dětí proti evolučně stabilizovaným patogenům (není tam žádný RNA virus) je pustá demagogie - viz výše.

Odpovědět

Je takto intenzivní mutování u koronavirů běžné?

Robert Adler,2021-08-07 18:34:01

Pokud si vzpomínám správně, na začátku pandemie někdy začátkem roku 2020 vědci svorně tvrdili, že koronaviry na rozdíl od jiných RNA virů jsou celkem stabilní a příliš nemutují.
Pokud vím, s koronaviry jiných typů přicházíme do kontaktu vcelku běžně a nic moc se nám neděje - způsobují rýmu a jiná nepříliš vážná respirační onemocnění. Mutují také i tyto ostatní koronaviry podobně intenzivně jako vir SARS-CoV-2? Pokud nikoliv, proč konkrétně? Čím je to způsobeno? Pokud ano, čím to, že jejich mutace nezpůsobují nějaké závažnější problémy, na rozdíl od koronaviru SARS-CoV-2?
Tolik otázek a tak málo odpovědí. :p

Odpovědět


Re: Je takto intenzivní mutování u koronavirů běžné?

Richard Vacek,2021-08-07 19:14:46

Jsou celkem stabilní, ale covidu je po světě tolik, že v tom počtu se občas povede i zajímavá mutace. U těch jiných koronavirů už všechny zajímavé mutace v člověku proběhly v minulých tisíciletích, tak tam se nic zajímavého neděje.

Odpovědět


Re: Re: Je takto intenzivní mutování u koronavirů běžné?

Robert Adler,2021-08-07 19:51:36

Díky za odpověď. To dává logiku a já se stydím, že mě tohle vysvětlení nenapadlo. :-P

Odpovědět


Re: Je takto intenzivní mutování u koronavirů běžné?

Pepa Vondrák,2021-08-08 15:55:56

To máte stejné jako se sfotvérem. První stabilní verze je plná chyb a nesmyslů. Druhá verze je mnohem lepší a až třetí nebo čtvrtá verze stane oblíbenou. Následující verze už jen přidávají nové ikonky a mění datum copyrightu.

Asi tak ňák.

Delta to je jako windows 3 a delta plus je windows 3.1.

Odpovědět


Re: Re: Je takto intenzivní mutování u koronavirů běžné?

Martin Chalupa,2021-08-08 22:15:41

Tak to se asi nejvíc bojím verze 8 :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Je takto intenzivní mutování u koronavirů běžné?

Pepa Vondrák,2021-08-10 14:35:31

Tojo, ale právě v 8 se moc nerozšíříly. Vůbec nevim jak se to stalo, ale původně jsem přirovnával virus k windows a teď se to nějak obrací ... :-)

Odpovědět

Austrálie má 250 případů denně.

Tom Z.,2021-08-07 16:41:32

Možná by bylo dobré zmínit nějaká čísla.
Austrálie má 25 milionů obyvatel a mají tam denně 250 případů.

Než se jim to tam rozjelo, měli od prvního října do 10. července nejvejš 10 případů denně a to především ze záchytných hotelů pro navrátilce. (s vyjímkou vánočních ~30 případů denně) A i v době našich dvou tvrdých lockownů tam v hospodách vesele vychlastávali, protože když by se nááááhodou někde v hospodě jeden příklad vyskytl, tak všem hostům zavolali a poslali je do karantény.

Ale samozřejmě, určitě tam jsou na tom hůř než my, protože jim přece hrozí lockdown.... ..ve stavu, kterej je u nás považovanej za normální... A je určitě hrozně divný, že v zemi, kde měli míň případů než my mrtvejch se nikdo nemá potřebu očkovat...


Škoda, že se nedají dělat testy z kulturní způsobilosti k občanství. Migranti z východu, kteří nejsou schopní pochopit rozdíl mezi svobodou a anarchií nikam nic dobrého nepřinesou. A když už tu autor článku cituje politické pamflety, mohl by příště laskavě doplní objektivní kontext.

Odpovědět


Josef Pazdera

,2021-08-08 14:08:15

Dovolím si oponovat. Austrálie nemá 250 případů, jak píšete, jen samotný Jižní Wales jich má mnohem více. Přiznám se, že také moc nerozumím, které pamflety máte na mysli. V oddíle literatura všechny zdroje uvádím a vše to jsou zdroje určené lékařům a odborné veřejnosti. Protože zmiňujete Austrálii, dovolím si doplnit, že se v Austrálii situace kvapem zhoršuje. V sobotu (včera) již byla tři největší australská města v lockdownu a například Jižní Wales hlásí již třetí den v řadě rekordní počet nakažených.
Tři největší australská města byla v sobotu zablokována, a Nový Jižní Wales zaznamenal 319 případů nákazy virem v komunitě a pět dalších úmrtí - je to třetí den v řadě rekordních případů. Virus se nadále šíří i rozlehlými předměstími Sydney. To vše navzdory tomu, že město je již sedmý týden uzavřeno. Dovolím si citovat ministra zdravotnictví Brada Hazzarda, který vyjádřil frustraci ze zrychlujícího se zhoršování situace (všem opatřením navzdory). Zdravotní služba předpokládá další zhoršování, a proto ministr apeluje na obyvatele, aby nikam nechodili a zůstali doma.

Odpovědět


Austrálie má 250 případů denně.

,2021-08-08 19:42:36

Problém mám s celkovým vyzněním textu kterej dělá z austrálie kdo ví co. Reálně tam za celou dobu covidu měli 36 tisíc případů a teď plaší, protože jim to tam z 10 případů denně na které jsou zvyklí dorostlo už na 320.

Z jakého zdroje čerpáte? Google ukazuje data o trochu zpátky a podle posledních údajů říká, že za 6. srpna bylo v austrálii 319 případů denně, týdenní průměr 300. Australská vláda ukazuje podobná čísla*.

Rapidně zhoršuje? Ano, ale z nízkých čísel. Data za posledních 14 dní podle googlu:
173, 162, 164, 187, 205, 259, 177, 475, 227, 222, 254, 297, 304, 319.
neboli za 14 dní nárůst 1.84x, takže týdně 1.36x... ..tj měli by s tím něco udělat, naprosto správně na to reagují v souladu se svou vlastní politikou, štve je, že se jim to nedaří tak dobře jak by si představovali, ale nedělejme tady z toho doomsday.

Nepřekvapí, že některé regiony hlásí rekordní čísla, když v celé austrálii nebylo nikdy víc než ~750 případů denně a i to byly jen ojedinělé peaky.. :)

Pamfletem myslím dopis té paní.



* https://www.health.gov.au/news/health-alerts/novel-coronavirus-2019-ncov-health-alert/coronavirus-covid-19-case-numbers-and-statistics

Odpovědět


Re: Austrálie má 250 případů denně.

Jitka Svozilová,2021-08-08 21:03:22

Pane Pazdero
s anonymem, který ani nepochopí, že ten dodatek pod článkem je pro obveselení (a děkuji za něj, dlouho jsem se tak nezasmála). Z jeho naježení mi vyplývá, že jde o kovaného komunistu, kterému vadí na čem se podílel. S takovými nemá cenu diskutovat.

Odpovědět

Každý akvarista ví...

Pavel Hudecek,2021-08-07 13:05:52

že když je v akvárku moc rybiček, musí se do něj často koukat zda nejsou nemocné, často lejt léky, dávat rybičky do karantén, ... čím víc rybiček, tím častěji a pečlivěji:-)

Na druhou stranu, rybičky se neočkují, takže jako rybičky dopadnout nemusíme.

Očkovaní sice asi nemoc šíří podobně jako neočkovaní, na druhou stranu, v posledních dnech z USA přicházejí zprávy o nemocnicích plnících se prakticky jen neočkovanými.

Takže abychom nedopadli jako rybičky, je potřeba návrat ke svobodě a odpovědnosti:
1. Postupně rozvolňovat, až na 100 % návrat do normálu.
2. Postupně zvyšovat finanční spoluúčast neočkovaných (nebo jejich zákonných zástupců) na nákladech léčby, až do 100 %. A tak to udělat i pro všechna ostatní běžná očkování, pro všechny lidi nemající prokázané speciální zdravotní důvody pro neočkování. Ona taková léčba spalničkové encefalitidy batolete taky není zrovna zadarmo.

Že je vakcína za rok a něco, miliony očkovaných, nevyzkoušená? Je rok 2021, ne 1921, všechno je rychlejší a mRNA vakcíny tak dlouhé testy z principu nepotřebují.

Odpovědět


Re: Každý akvarista ví...

Miroslav Škoda,2021-08-08 17:17:48

Proč tedy firma, která vyrábí vakcínu, za případné následky nenese odpovědnost?

Odpovědět


Re: Re: Každý akvarista ví...

Pavel Hudecek,2021-08-09 09:22:10

No to je dneska v módě. Normální cca od doby, kdy v US na soudech za "odpovědnost" pokrachovali prakticky všichni tradiční výrobci malých dopravních letadel. Že 30 let starý letadlo, již třemi předchozími majiteli přestavěné k nepoznání, spadlo protože s úpravou posledního majitele spadnout muselo? Nezájem - plaťte. Že 99 % takových žalob neuspěje? Občas někdo ten "jackpot" dostane, to na krach stačilo.

Odpovědět

Mimovědecky

Bohumír Tichánek,2021-08-07 12:51:10

Mimovědecké názory vycházejí často z neověřitelných sdělení. Ovšem jejich zdroje se ověřují jinými souvislostmi, životními.
Nabízí se: a) náboženství po mnoho staletí, zřejmě v mnoha konkurenčních provedeních, nabádala brát - věřit jen svému zakladateli. Nic dalšího neberte!
b) věda, jež se prosadila s oslabením náboženství (jejich lokálních kraších), naopak. Berte jen to, co sami vyzkoumáme. Pokud I. Newton či J. A. Komenský věřili, že vědí o skutečnosti Boha, zapomeňte na to.
„Snažíte se měnit biochemickou strukturu samotného života. Nebudete-li opatrní, vaše genetické inženýrství způsobí největší katastrofu všech dob. Vyrábíte léky, které nahrazují přirozené obranné látky ve vašem těle, a tím posilujete viry, které jsou tak odolné, že nakonec vyhladí celé lidstvo.“
Neale Donald Walsch – Hovory s Bohem III

Odpovědět


Re: Mimovědecky

D. Hruška,2021-08-07 13:29:47

"Berte jen to, co sami vyzkoumáme."

Naprosto drtivou většinu informací, na které se člověk v každodenním životě spoléhá, nikdy sám nevyzkoumal a většinou ani neověřil:
- Jel jste někdy autem? Znáte svoje auto do nejmenšího detailu, do posledního šroubku, kablíku a hadičky? Jestli ne, riskoval jste svůj život kvůli něčemu, co jste sám nevyzkoumal. Přitom spousta lidí už doplatila na to, že důvěřovala svému autu.
- Letěl jste někdy letadlem? Rozumíte letadlům? Zkontroloval jste jeho stav? Znal jste osobně pilota a řídící letového provozu?
- Jedl jste někdy jídlo, které jste sám neuvařil? Ze surovin, které jste sám nevypěstoval?
...tak by se dalo pokračovat dlouho. Pokaždé jste riskoval život...

Já nejsem imunolog, nejsem lékař, přesto nemám problém důvěřovat, že Comirnaty představuje pro moje tělo menší hrozbu než riziko prodělání covidu (alespoň jeho stávajících mutací).

Odpovědět


Re: Re: Mimovědecky

Bohumír Tichánek,2021-08-07 19:34:24

D. Hruška - díky za odpověď
Souhlasím, je dobré brát i to, co si nemůžu ověřit. Např. leteckou a silniční dopravu, atd. To je silnou stránkou mimovědeckých přístupů, že činí, jak píšete.
Jednou záležitostí je ochránit mnoho jednotlivců, a jinou ohrožená budoucnost – na kterou upozorňuje Walsch.
Například kniha upozorňuje, zřejmě zdravým rozumem: Lékaře, co pomůže trpícímu k odchodu ze života, dáte před soud. Ale majitele továrny na cigarety, ne.

Odpovědět


Re: Mimovědecky

Florian Stanislav,2021-08-07 13:53:13

Newton byl náboženský mystik, o čemž napsal většinu svých děl.
Zkoumáním přírodních zákonů chtěl ukázat jak dokonale Bůh stvořil svět.
Léky jsou méně toxické, než dřív (širokopásmové sulfonamidy běžné za války likvidovaly střevní bakterie).
Jestli by se neměl zakázat acylpyrin, snižuje horečku, která je přirozenou obranou těla před infekcí.
Psát horory o (skoro) vyhlazení lidstva se vyplatí, hodně toho bylo už zfilmováno.

Před 100 lety byla španělská chřipka, genové inženýrství nebylo.
Wikipedie:
Způsobil ji virus chřipky A subtyp H1N1.[2] Úmrtnost pandemie je odhadována na 1 až 5 % celkové populace,[3] počet obětí se udává mezi 17[4] a 50, možná až 100 miliony,[5] odpovídající 3 % až 10 % (možná až 20 %) z nakažených lidí (tzv. smrtnost). Celkově šlo o jednu z nejsmrtonosnějších epidemií v dějinách lidstva. Poslední lokálně více omezená čtvrtá vlna dozněla v dubnu 1920. Virus následně zmutoval a stal se podstatně méně smrtícím.

Covid -19 má asi 4,2 miliony obětí. A očkování zabránilo nesrovnatelně větším ztrátám hlavně u starší populace.

Odpovědět


Re: Re: Mimovědecky

Bohumír Tichánek,2021-08-07 19:59:17

Florian Stanislav - díky za odpověď
Možná platí: důvěřuj, ale prověřuj.
Něco o očkování, jež se prý nezdařilo a vedlo k onemocnění z těch dávných let španělské chřipky:
https://rumble.com/vjs9p1-pravda-o-panlsk-chipce-co-ped-sto-lety-opravdu-odehrvalo.html
titulkují: Podle studie National Institute of Health z roku 2008 byla smrt v 92 % způsobená bakteriálním zápalem plic. Dál cosi: vojáci ve Fort Riley - experimentální bakteriální menengitisová vakcína.
Na ohroženou budoucnost upozorňuje Walsch. Ve stejném smyslu, jako zeptat se v diskusi lékařů, kam povede záchrana nejslabších nenarozených a narozených miminek - zda to zhoršuje budoucnost lidstva. Odpovědi spíš rozpačité.

Odpovědět

důvody v Austrálii?

Eva M,2021-08-07 09:51:59

Domnívám se, že v Austrálii nemusí být nutně padlí na hlavu - je to stát s velkou tradicí chovu hosp. zvířat a mají šikovné veterináře.

Velké stádo ovcí /:) bez ironie/ nebo lidé ve větším sídle - zákonitosti šíření budou podobné. Btw. jak např. vypadají u nás opatření při výskytu slintavky/kulhavky?

Navíc pokud např. u klokanů vyhodnotili, že za stávajícího uspořádání se jim tam virus šíří způsobem, který tak nějak neodpovídá jejich modelu/obecně akceptovaným modelům, tj. záhadně, mohli se rozhodnout, že záhadu vyřeší; jednou z hypotéz mohla být hypotéza kriminální - tj. někdo se aktivně snaží virus rozšířit, aby např. Austrálii poškodil.
To by vysvětlovalo zapojení příslušných složek.

:)) V našem binci pochopitelně už nikdy nikdo nezjistí nic....

Odpovědět


Re: důvody v Austrálii?

Tom Z.,2021-08-07 16:47:47

Od konce září do začátku července měli 10 případů denně s vyjímkou vánočních ~30 případů denně. To je na 25 milionů obyvatel celkem slušnej výsledek.

Hlavně to prostě berou tak, že jim žádnejch pár nepřizpůsobivejch nemůže způsobovat stamiliardový škody na ekonomice a říkat tomu základní lidské právo.

To šíření je divný. Byli zvyklí brát si v hospodě telefonní číslo, aby do karantény mohli poslat celou tu hospodu.... Přes to se virům dostává dost těžko. Podle mě za tím může být to, že to dýl zůstává ve vzduchu nebo na površích, tak se jim to dostává i na lidi co se s nakaženým minuli o hodně. Nebo to někde chytly kočičky.

Odpovědět


Re: důvody v Austrálii?

Pavol Hudák,2021-08-07 18:01:57

Tak napr ked sa na Slovensku nieco siri medzi divymi prasatami, tak ich polovnici postrielaju :)

Odpovědět

Pato ßtef,2021-08-07 09:09:03

Smutne je ze v Izraeli uz viacej ako 80% vsetkych novych pripadov tvoria zaockovany. Neviem ci autor pouzil stare data a či sa mu priekopnik v očkovaní ako Izrael nehodil do textu.

Odpovědět


Re:

Eva M,2021-08-07 09:32:51

... mne zase včera zaujal p. Fauci via Novinky.

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/fauci-varianta-delta-uz-je-jiny-virus-40368366

logika napovídá, že pokud - na rozdíl od jiných "normálních" epidemií - se tato nemá k vyhasnutí, a nejen zavrženíhodná konspirační bioložka z ČR, ale i odborník pan Fauci došli k závěru, že se stále záhadně vynořují nové viry, Klokanystán je pouze o něco napřed v běhu věcí....

Inu, nechme se překvapit. Jako obvykle nepříjemně.

Odpovědět


Re:

Richard Vacek,2021-08-07 19:18:21

Dobrá zpráva je, že ti naočkovaní se uzdravují. A ta je o to cennější, že přednostně a většinově jsou naočkovány rizikové skupiny.

Odpovědět

Pozn.

Jará Šustr,2021-08-06 23:22:57

"jak by třeba vypadala situace v ČSSR, kdyby v listopadu 1989 vyhráli komunisté."
- Miloš Zeman
- Andrei Babiš
- Pavel Rychetský
- Igor Stříž

"V současné době už u něj byly zjištěny proměny v proteinovém hrotu, kterým se viru daří snáz pronikat do buňky. Jiné mutace zase změnily viru jeho hydrofobnost a vylepšily tak jeho stabilitu ve vlhkém prostředí. Další jeho proměny mu vylepšily rezistenci vůči protilátkám. Jsou i takové mutace, u nichž ještě nevíme čím to je, ale zvyšují jeho infekčnost. Těm nejúspěšnějším se podle místa vzniku dostává označení varianta „brazilská“, „britská“,... Asi největší vrásky na čele dělá momentálně epidemiologům varianta Delta, původem kdesi z Indie. Je až o 60 % nakažlivější v porovnání s britskou variantou alfa a zvyšuje riziko hospitalizace více než dva a půlkrát."

Myslím, že už těch šaškáren a hraní si na boha bylo dost. Nechat přírodě volnou ruku. Kolik lidí zemřelo na následky boje s virem nebo o kolik klesla kvalita jejich života.
Nevěřím na Perpetuum Mobile ani v případě viru tzn., že pokud se zvedla infekčnost musela klesnout škodlivost. Součet vždy zůstane stejný.

Odpovědět


Re: Pozn.

Pavol Hudák,2021-08-07 18:13:28

Ak virus mutuje a je stale nebezpecnejsi, tak logicky stopnut boj proti nemu nijak nepomoze. Jedine co sa stane bude ze preleti populaciou, ludia zomru, virus zmutuje a preleti populaciou znova. Dalsi ludia zomru, virus zmutuje, zabije ludi a bude zabijat az kym nezostane mala skupina ludi, ktora bude od seba tak daleko, ze virus prirodzene vyhynie.

Vzhladom na extremnu preludnenost planety to nemoze dopadnut dobre. Ci uz tato pandemia, alebo nejaka dalsia, ktora caka za rohom.

Odpovědět


Re: Re: Pozn.

Jará Šustr,2021-08-07 20:39:32

To už by jsme byli dávno mrtví.
Jenom další "rýma" a Y2K panika.

Odpovědět


Re: Re: Re: Pozn.

Pavol Hudák,2021-08-07 22:14:16

Ryma co zabila 5 milionov ludi a najblizsi rok zabije mozno este viac.

Odpovědět


Re: Re: Pozn.

jaroslav mácha,2021-08-08 21:22:58

Covid se nemůže měnit do nekonečna, musí totiž zachovat funkci. Musí se navazovat na receptor, aby se dostal do buňky. K tomu nemá nekonečný výběr tvarů a konformací. K jeho zastavení bude nejspíš třeba několik nových vakcín, vytvořených proti novým variantám viru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Pozn.

Kamil H.,2021-08-08 21:39:51

Velmi mně zaráží jedna věc. Delta totiž byla zachycena už téměr před rokem, v říjnu loňského roku, tedy ještě před zahájením očkování. Proč teď téměr po roce nemáme aktualizovanou vakcínu proti deltě? Pracuje se na nové vakcíně?

Zatím to vypadá ale tak, že prioritou je vyprázdnění skladových zásob starých vakcín.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Pozn.

Stanislav Brabec,2021-08-09 22:21:48

Tak ovšem funguje veškerý farmaceutický průmysl. Největší částí nákladů na vývoj léku jsou náklady na schvalovací řízení, a náklady ztracených příležitostí látek, které jím neprošly. Jakákoliv modifikace vyžaduje nové schvalovací řízení. Prodávat stále tentýž lék, dokud to jde, dává dokonalý ekonomický smysl.

Takže nezbývá než doufat, že některý z výrobců, který v prvním kole nebodoval, si bude chtít vylepšit šance na svůj druhý pokus o start.

Ostatně, přesně táž věc stojí za našimi problémy s antibiotickou rezistencí. Prodávat stará antibiotika, dokud to jde, dává ekonomicky větší smysl, než vyvíjet nová, která pak po uvedení na trh (pokud se podaří) stojí 5000 dolarů za balení, a stanou se lékem nejméně desáté volby.

Odpovědět

A kde je ta fotka?

Ivo Brabec,2021-08-06 22:15:20

Takhle jsem se na oslu nikdy nepobavil. Hlavu vzhuru do Australie. Prosim jen redakci, aby nekam vlozili avizovanou fotku od pani Marty, ktera se stane myslim rychle hitem...

Odpovědět

Pavol Hudák,2021-08-06 19:15:43

Ockovanie bude buduci rok 100% povinne. Nieje dovod cakat, treba ho spravit povinne teraz a zachrani to miliardy ekonomiky a desiatky tisic zivotov. Zial v demokracii politici robia co chce vacsina. A vacsina sa vacsinou myli.

Odpovědět


Re:

Martin Smatana,2021-08-06 21:39:10

Opravím Vás. To by nebolo povinné očkovanie, ale povinná účasť na medicínskom pokuse s experimentálnym preparátom, ktorý sa používa len preto, lebo dostal výnimku z bezpečnostných predpisov Európskej liekovej agentúry. Len tak pre úplnosť dodám, že viac ako 80% príjmov tejto agentúry predstavujú poplatky a sponzorské dary od výrobcov liekov a vakcín, na základe čoho sa dá urobiť predstava o jej "nezávislosti".
Keby to vlády mysleli s bojom proti vírusu a záchranou životov vážne, nasadili by všetky prostriedky, predovšetkým lieky s antivirotickým účinkom. Lockdowny majú nulový efekt, sú na to vypracované zahraničné štúdie. Ale miesto toho sa robia zmanipulované štúdie s cieľom zdiskreditovať účinnú liečbu lacnými generikami, aby korporácie neprišli o zisk.

Ešte k tej demokracii.
Keby sme žili v demokracii, vláda by robila to, čo chce väčšina. Ale my nežijeme v demokracii, a tak vláda robí to, čo chcú nadnárodné korporácie. A prepojenie finančnej moci korporácií a politickej moci sa nazýva fašizmus. Voľby slúžia len ako bianco-šek.

A ako by mal vyzerať boj proti vírusu podľa mňa? Sú to len dva body.
1. bez milosti vyraziť z tzv. pandemickej komisie všetkých politikov a lobistov finančne a rodinne napojených na výrobcov liekov a očkovacích látok
2. vytvoriť novú pandemickú komisiu z lekárov, ktorí majú reálne výsledky v liečbe pacientov s koronavírusom. A je ich dosť.

Odpovědět


Re: Re:

Florian Stanislav,2021-08-06 22:04:48

Hezky to máte vymyšlené. Očkování ne, lockdowny ne, korporace ne, laciná generka ano. Pandemická komise z lékařů vyřeší nemožné hned, zázraky do tří dnů.

Odpovědět


Re: Re:

Jan Novák9,2021-08-07 07:52:32

Zrovna teď je covid docela v pohodě. Pro očkované chřipečka, tak konečně můžeme nechat Darwina pracovat a vybrat k přežití ty kteří mají rozum :-)

To samozřejmě nevylučuje mutaci která učiní očkování neúčinné, pak by bylo nutné zavést zase plošná opatření.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Eva M,2021-08-07 09:36:29

Když chci zjistit, jak to bude dál, čtu si o veterinárních RNA virech.

Obratlovec jako obratlovec.


Zajímavé je, že ten africký mor prasat na Zlínsku nakonec snad nějak vyhasnul či co....?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Pavol Hudák,2021-08-07 18:17:17

Lenze ked sa siri mor prasat, zabijaju cele chovy a strielaju dive prasata. Keby sme mohli strielat antiruskarov, korona by uz tiez bola minulostou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2021-08-07 19:21:23

mno, já myslím, že všichni divočáci na zlínsku postříleni nebyli..... aspoň si to nějak nedovedu představit....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2021-08-07 19:44:32

PS Zde o těch prasatech a jak to probíhalo - na této stránce je "dojezd" vzplanutí, zdá se, že od té doby nic....

https://www.zemedelec.cz/stitek/africky-mor-prasat/page/7/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2021-08-08 10:12:55

PS A zde je jiný odkaz na zajímavý, avšak neoptimistický článek o veterinárních RNA virech... viry jsou různé, některé i divné.
tož tak.
bohužel.

https://zverolekarka.com/reprodukcni-a-respiracni-syndrom-prasat/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2021-08-08 10:20:47

... myslím, že se naši zodpovědní činitelé snaží u tohoto koronaviru dosáhnout stavu, který veterinářka v odstavci "V Evropě je však v současné době naprostá většina stád prasat endemicky promořená nemocí PRRS. Pokud se v promořeném chovu objevují příznaky nemoci, jedná se o nestabilní pozitivní chov. Pokud jsou v chovu pozitivní zvířata a příznaky se neobjevují, je to stabilní pozitivní chov." popisuje jako "stabilní pozitivní chov"...

... což ovšem ve velkém měřítku nefunguje /lze dohledat v jiných pramenech/

Kdo je autorem této podivné strategie - nevím....

Jaké budou další scénáře - lze hádat

Jaké budou další perspektivy - nevalné.

Odpovědět


Re: Re:

Pavol Hudák,2021-08-07 18:15:53

Vacsina ludi su idioti, si skvely priklad. Keby vlady robili co chce vacsina, tak mame na Slovensku nie 13tis mrtvych, ale 50tisic a v tretej vlne by ich bolo dalsich 50 tisic(co mozno aj bude, dozvieme sa coskoro).

Odpovědět


Re: Re: Re:

Martin Smatana,2021-08-08 09:46:21

Ako vidím, očkovacia hystéria sa zvrhla na úroveň náboženskej sekty. Tak ako kedysi fanatickí kazatelia chceli krstiť každého "pohana" a kto sa nechcel nechať pokrstiť, toho predali do otroctva alebo zavraždili. A takto aj očkovacia sekta chce napichať všetko, čo sa hýbe, lebo VERÍ, že je to cesta k spáse. Bez ohľadu na prirodzenú imunitu získanú prekonaním choroby, bez ohľadu na kontraindikácie, bez ohľadu na schopnosť RNA-vírusov mutovať.

Poznal som ľudí, ktorým vírus pomohol do hrobu, jedna osoba aj v mojom širšom príbuzenstve, 76 rokov a s tzv. vážnou komorbiditou. Poznám ľudí, ktorí boli úplne v pohode a po očkovaní sa im začali robiť výrony a nastali u nich problémy s dýchacími cestami a už týždne sa z toho nevedia dostať a teraz ľutujú, že sa nechali napichať a sú na tom možno horšie ako ja počas samotnej choroby. Poznal som čipernú veľmi životaschopnú dôchodkyňu, ktorá po očkovaní už nevstala z postele a do dvoch týždňov išla pod zem. A poznám aj 78-ročného pána, kamarátovho otca, ten si s vírusom poležal skoro dva týždne s horúčkami 39°C a keď som ho nedávno stretol, tak starý pán bol spokojný a vysmiaty ako lečo.

Nepotykali sme si, ale nevadí.

Keď si prečítaš dokumentáciu k očkovaciemu preparátu Comirnaty od Pfizera, tak sa z nej dozvieš, že 3. fáza klinických skúšok bude ukončená v decembri 2023. To znamená, že je to doslova a dopísmena len experimentálny preparát a ak ŠÚKL tvrdí, že "vakcína" je riadne schválená, tak nehanebne klame. Výrobca si vymohol súdnu imunitu v prípade úmrtí a poškodenia zdravia a za nič neručí, len inkasuje miliardy, štát za nič neručí, nikto za nič neručí, ale má to byť povinné???

Oháňaš sa počtami obetí vírusu a špekuluješ čo by bolo keby bolo.
Ako je možné, že Škandinávia mala oveľa menej mŕtvych ako my? Žeby to bolo dlhoročnou suplementáciou potravín vitamínom D3, z ktorého sa naša pandemická komisia vysmieva? Alebo obete vírusu počítajú nejako inak, inou metodikou? Za kovidového pacienta si nemocnice u nás mohli pýtať od poisťovní oveľa viac peňazí a to je silná motivácia skresľovať štatistiky.
A čo výrazný nárast prípadov po každom nútenom plošnom testovaní vlani na jeseň, ktoré zorganizoval Matovič, aj keď ho mnohí lekári varovali, že tak sa vírus ešte viac rozšíri? Matovičova "atómová bomba" zabíjala, nie však vírus, ale ľudí.

Veľa propagandistov ukazuje Izrael ako vzor horný nasledovania, čo sa týka očkovania.
A teraz sa zrazu ukazuje, že práve Izrael hlási prudký pokles účinnosti očkovania.

https://cnn.iprima.cz/izrael-hlasi-klesajici-ucinnost-vakcin-pfizer-pred-nakazou-chrani-jen-z-39-procent-30119
CNN by iste neklamala :D

A čo tak toto video - v pôvodnom znení so slovenskými titulkami?
https://rumble.com/vksipz-nemocnica-v-jeruzalme.html

Môžeš napísať pánovi doktorovi do Jeruzalemu, že sa mýli alebo že si vymýšľa, lebo naši odborníci Sabaka a spol najlepšie vedia, že vakcína je na 100% spoľahlivá.
A samozrejme oficiálna propaganda popiera, že by za "prelomením" vakcín mohlo byť paradoxne zosilnenie infekcie protilátkami z očkovania - ADE - Antibody-dependent enhancement.

Vyššie som písal o účinných lacných generikách, najviac sa pretriasa Ivermektín.
Ten bol od objavenia v 70. rokoch minulého storočia podaný celosvetovo v miliardách dávok, ale keď sa ukázalo, že je to tiež širokospektrálne antivirotikum (o čom sa vie prinajmenšom od roku 2012) a zachraňuje koviďákom život, tak sa zrazu začalo poukazovať na údajné vedľajšie účinky, ktoré počas predchádzajúcich desaťročí neboli považované za významné. Detailisti pridávajú aj údaj, že veľa ľudí s nálezom z pečeňových testov po Ivermektíne malo nález v pečeňovom teste už pred jeho užitím. A ľudí, ktorých Ivermektín zabil, by Meresjev spočítal na prstoch svojich nôh. Zisti si, kto to bol Meresjev, to možno zvládneš.

Takže do tretice odkaz na výskum z Izraela:
https://www.jpost.com/health-science/israeli-scientist-says-covid-19-could-be-treated-for-under-1day-675612

Môžeš napísať aj tomuto pánovi doktorovi do Jeruzalema, že sa mýli.

P.S.: odpoveď patrí tak tebe ako aj diskutérovi S. Floriánovi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Tomas Arva,2021-08-08 10:14:51

Problém je, keď siahodlho vypisujú ľudia, čo vôbec nerozumejú tomu čo píšu. mRNA vakcíny nie sú žiadne experimentálne lieky, prebehlo u nich plné testovanie a registrácia. Teraz určite budete namietať, čo sa antivaxeri naučili “ale prečo je podmienečne registrovaná do roku 2023”? Vysvetlenie je jednoduché, je nutné odsledovať alá bude účinnosť vakcíny po 4 rokoch, a to zatiaľ nevieme, hladina protilátok vyzerá, že klesá ale nie drasticky. Rád som vysvetlil.

A, jasneže, typický podraz vkladať do úst ľudí niečo čo nepovedali (“vakcína je 100% účinná”) a proti vymyslenému výroku sa ohradiť.

Plus je rozdiel či vakcína chráni pred nákazou (čo delta sčasti obchádza) a či chráni pred smrťou (chráni)

Plus, Ivermektín pri testoch účinkoval ako homeopatikum.

Prosto stena blábolov.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

jaroslav mácha,2021-08-08 21:42:10

Problém je v neuvěřitelném kvantu dezinformací šířeném internetem i medii. Kdyby měli pravdu odpírači, nepodařilo by se zlikvidovat neštovice a řada dalších infekcí by kosila spousty lidí- třeba dětská obrna, spalničky atd. Dříve běžné infekce se vyskytují jen sporadicky a není to demokracií, ale očkováním.

Odpovědět


Re:

Eva M,2021-08-07 09:34:10

no, povinné může být, až na to, že bude prd Blatné....viz konspirátor p. Fauci via Novinky.

Odpovědět

Už dlouho...

M. J.,2021-08-06 18:57:21

... jsem se tak nezasmál po přečtení dopisu od Marty Australské, zvláště jeho konci. Jak hluboká je v těch větách pravda. A zároveň hořkost plynoucí z celé té Martou popsané situace u protinožců... Ano, lidstvo dělá co může, aby koronavirus pokořilo, vytlačilo na okraj, možná i vymýtilo (což se ale nepodaří) a volí k tomu všechny dostupné prostředky, kdy některé z nich jsou možná až absurdní. Virus a jeho mutace se přelévají z kontinentu na kontinent, virus se mění (mutuje) a postupně sílí (tříbí si svoji účinnost a schopnost přežití). Ve světle těchto skutečností mě zajímá, co bude dělat ČR, potažmo Vláda ČR, potažmo MZ ČR na podzim a v zimě, když se těď u nás tak krásně uvolňují restriktivní a hygienická opatření (nesnáším patvar "rozvolňovat" !). A ještě dotaz na odborníky (čtou-li to tady)z oborů virologie, epidemiologie a imunologie - vyvíjejí/upravují světoví výrobci vakcín za pochodu vakcíny tak, aby kopírovali mutace koronaviru (nyní Delta, možné někde ve světě už začíná svůj život Epsilon) aby koronavirus nenabíral náskok?

Odpovědět


Re: Už dlouho...

Viktor Šedivý,2021-08-06 21:13:12

A nemáte náhodou pocit, že všechna ta opatření mají jen minimální vliv na vývoj situace? Jen přeléváte v čase zdravotní a ekonomické průšvihy, platíte závratné částky za to, aby někdo onemocněl o pár týdnů později.
Ještě zdaleka nejsou všichni očkováni jednou vakcínou a už se ukazuje, že vlastně potřebují další jinou dávku. Rád bych věřil, že tyhle narychlo spíchnuté přípravky nemají závazné vedlejší účinky - ale jestli budeme sloužit jako pokusní králíci pro další a další vakcíny, jednou tvrdě narazíme.

Odpovědět


Re: Už dlouho...

Jan Novák9,2021-08-07 08:31:49

Pan Šedivý vám vlastně odpověděl.

Myslím že neupravují vakcínu protože by musela projít novým schvalovacím řízením které by zabralo nejméně půl roku a to bude mít virus zase náskok.

Jednoduchá analýza rizik vám řekne že je menší riziko se vakcinovat než mít covid bez vakcinace. Stejně jako je menší riziko sednout do moderního auta kde máte před nosem výbušnou nálož která vám může polámat ruce nebo vás přímo zabít (obzvlášť když nemáte pásy) než do starého auta které airbagy nemá.

Pokud chce pan Šedivý nebo pan Smatana žít život bez rizika, má smůlu. To posr.. ve chvíli kdy se narodil. Můžeme si vybrat jenom mezi větším a menším rizikem, život je smrtelná nemoc a každý na něj dříve nebo později zemře :-)

Odpovědět


Re: Re: Už dlouho...

Kamil H.,2021-08-07 10:19:17

Můžete tu analýzu rizik více rozepsat? Dost často se totiž setkávám s názorem, a to i z odborných kruhů, že vakcína na covid významně snižuje riziko těžkého průběhu pouze u rizikových skupin: staří, obézní, s vysokým tlakem ...

Jak je to s analýzou rizika vakcinace pro nerizikové skupiny, adolesceny, děti? Pro zdravé dospělé představuje prodělání covidu marginální riziko, stejně tak i vakcinace v malém počtu případů sebou nese riziko neurologických komplikací, myokardie. Kdyby lékaři byli schopni určit, kdo má vyšší riziko komplikací způsobených vakcínou, bylo by rozhodování mnohem snažší.

Odpovědět


Re: Re: Už dlouho...

Viktor Šedivý,2021-08-07 10:27:29

Nechci život bez rizika. Chci si sám vybrat, které riziko akceptuji.
A mám v tom docela jasno. Nestojím o svět plný zákazů, hysterické vnucování nevyzkoušené vakcíny (zdá se, že co půl roku nějaké další nové), akceptuji riziko onemocnění.

Očkování jsem absolvoval (v bláhové víře, že budu mít svatý pokoj). To bylo maximum, dál už tu šaškárnu hrát nechci.

Odpovědět


Re: Re: Re: Už dlouho...

Eva M,2021-08-07 11:03:00

obávám se, že informaci o "stále nových virech"= neustálá změna rizika (a dalších charakteristik) a "prolamování účinku vakcín" nedoceňujete.

:) navíc vystoupil náčelník úzis p. Dušek s tvrzením "Kolektivní imunita je na dosah. Lockdown už nečekám" -- vzhledem k tomu, že p.Dušek dokáže poměrně spolehlivě předvídat budoucnost ve smyslu stane se pravý opak toho, co tvrdí -- no, nic pěkného nás asi nečeká.

přitom ten africký mor prasat dopadl takto...
https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/amp-aktualni-informace/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Už dlouho...

Viktor Šedivý,2021-08-07 12:29:33

Co nedoceňuji? Že možná bude nějaká další mutace rizikovější? No tak bude.
(Zatím mi po očkování bylo poněkud hůř, než předtím po pozitivním testu.)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz