Airloom Energy přinášejí radikální změnu do větrné energetiky  
Masivní větrné turbíny přerůstají všechny meze. Aby větrnou energetiku nepotkal osud dinosaurů, nové společnosti připravují radikální designy, které těží vítr úplně jinak. Airloom Energy financovaní Billem Gatesem nabízejí větrné dráhy, které by měly být mnohem uživatelsky příjemnější a hlavně levnější než dnešní stometrová monstra.
Technologové z Airloom. Kredit: Airloom Energy.
Technologie Airloom. Kredit: Airloom Energy.

Dnes už jsme si zvykli na masivní turbíny na stožárech, které se objevují v krajině nebo v příbřežních oblastech oceánu a vyrábějí elektřinu, když tedy fouká vítr. Jen málokdo si pod pojmem větrná energetika představí něco jiného. Co kdyby ale větrné zařízení nepřipomínalo větrnou turbínu ani v nejmenším?

 

Právě takové zařízení vyvíjí společnost Airloom Energy z Wyomingu, která nedávno vystoupila ze stealth módu s novým vedením a s čerstvými investicemi ve výši 4 milionů dolarů, které poskytl fond Breakthrough Energy Ventures, čili Bill Gates. Jde o radikálně odlišné technologické řešení, které podle Airloom Energy zásadně mění ekonomické rovnice větrné energetiky.

 

Logo. Kredit: Airloom Energy.
Logo. Kredit: Airloom Energy.

Nelze si nevšimnout, že se evoluce větrných turbín podobá neptačím dinosaurům. Ze skromných větrníků se stala gigantická monstra. Některé nové větrně turbíny jsou vyšší než Eifellova věž a některé jsou největší pohyblivými stroji v historii. Tuhle evoluci přitom pohání jednoduchá fyzika, podle které větší čepele turbíny vytěží více energie. Jak to ale v podobných případech bývá pravidlem, větší také znamená komplikovanější ve všech ohledech, od výroby až po údržbu, čili jednoznačně dražší.

 

Radikální změna větrné energetiky. Kredit: Airloom Energy.
Radikální změna větrné energetiky. Kredit: Airloom Energy.

Airloom Energy naprosto mění pravidla hry. Jejich zařízení pro těžbu větrné elektřiny je mnohem nižší a hlavně mnohem blíž zemi. Jejich design pro výrobu 2,5 MW energie zahrnuje několik tyčí o výšce 25 metrů, na nichž je zavěšená oválná dráha s několika 10metrovými lopatkami, propojenými kabelem. Když vane vítr, lopatky se pohybují po dráze dokola a s nimi se pohybuje kabel. Celá konstrukce je postavena tak, aby na daném místě maximálně využívala vítr.

 

Lineární pohyb kabelu roztáčí generátor, přičemž lopatky zařízení těží energii větru efektivněji než čepele klasické větrné turbíny. Větrná dráha Airloomu s výkonem 2,5 MW se vejde na jeden kamion a její konstrukce rozhodně nevyžaduje extrémní jeřáby, které jsou nezbytné při instalaci masivních větrných turbín. Zařízení je možné vyrobit v relativně malých továrnách a z nespecializovaných materiálů. Celý proces větrné energetiky se v případě Airloomu stává levnějším.

 

Pro srovnání, běžná 2,5 MW turbína od General Electric má čepele o průměru 100 metrů a je umístěná na ocelovém tubusu o výšce 85 metrů. Airloom uvádí, že jejich větrná dráha o stejném výkonu přijde na méně než 225 tisíc dolarů, což je méně než 10 procent ceny uvedené tradiční větrné turbíny. Lze také počítat s tím, že proti těmto zjevně skromnějším zařízení bude mnohem méně protestovat veřejnost.

 

Jak to v podobných případech bývá, tohle všechno jsou jen ambiciózní plány. Airloom Energy postavili malé prototypy, které podle všeho fungují. Investice od Billa Gatese by měly vyústit ve stavbu testovacího zařízení o výkonu 50 kW. Zároveň se říká, že se společnost při vývoji technologie údajně potýkala se značnými technickými obtížemi. Asi to nebude úplně jednoduché ani do budoucna a nebude to hned, ale určitě se vyplatí „větrné dráhy“ dál sledovat. V poslední době se roztrhl pytel s podobným technologiemi, takže nějaká změna nejspíš přijde. Jestli to bude větrná dráha, ukáže až čas.

 

Video: How Large Wind Turbines Are Made | Short Documentary

 

Literatura

New Atlas 7. 11. 2023.

Datum: 11.11.2023
Tisk článku

Související články:

Mamutí plovoucí Windcatcher utáhne větrnou energií 80 tisíc domácností     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2021)
„Kinetické zdi“ dělají z těžby větrné energie prudce elegantní záležitost     Autor: Stanislav Mihulka (02.01.2022)
Plovoucí protiběžné turbíny slibují dramatický nárůst větrné energie     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2022)
T Omega testují unikátní plovoucí horizontální větrné turbíny     Autor: Stanislav Mihulka (11.09.2022)
Větrné elektrárny v Německu ovlivní klima ČR málo     Autor: Stanislav Florian (24.01.2023)
Několik postřehů k OZE     Autor: Karel Wágner (21.05.2023)
Máme opravdu stavět velké fotovoltaické a větrné elektrárny?     Autor: Vladimír Wagner (06.06.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz