US Navy připravují test lodní vysokoenergetické mikrovlnné zbraně METEOR  
Americké námořnictvo by rádo co nejrychleji získalo účinný mikrovlnný systém pro obranu lodí. V roce 2026 by mělo dojít na námořní testy vyvíjeného systému METEOR. Měl by fungovat proti dronům a podobným levným cílům, ale také proti balistickým protilodním střelám, které lze očekávat od technologicky vyspělých protivníků.
Pozemní mikrovlnný systém v akci. Kredit: US Air Force Research Laboratory.
Pozemní mikrovlnný systém v akci. Kredit: US Air Force Research Laboratory.

Vojenští vývojáři věnují stále více pozornosti energetickým zbraním. Oproti konvenčním zbraním mají některé zajímavé výhody, i když je nejprve nutné překonat technické obtíže, které se s nimi pojí. Pracuje na tom i americké námořnictvo, které na rok 2026 plánuje námořní testy prototypu vysokoenergetického mikrovlnného systému METEOR na jednom ze svých plavidel.

 

US Navy počítají i s lasery. Test z prosince 2012. Kredit: US Navy.
US Navy počítají i s lasery. Test z prosince 2012. Kredit: US Navy.

Jde o výstup projektu námořnictva METEOR, jehož cílem je vyvinout zařízení pro obranu lodí, které bude mít k dispozici značné množství levných výstřelů proti cílům v takticky smysluplném dosahu a dokáže v krátkém čase zasáhnout proti většímu množství cílů. Doslova rychlostí světla. Podle dostupných informací půjde o první vysokoenergetický mikrovlnný systém námořnictva, které je součástí úsilí Pentagonu čelit hejnům levných dronů. Dostupných informací ale v tuto chvíli není mnoho.

 

Mikrovlnný systém THOR. Kredit: US Air Force Research Laboratory.
Mikrovlnný systém THOR. Kredit: US Air Force Research Laboratory.

Námořnictvo již testuje jiné typy energetických zbraní, například lasery. Prototyp systému METEOR ale používá k likvidaci dronů jiný mechanismus. Namísto soustředěného svazku záření, který by proděravěl cíl, využívá mikrovlny k usmažení elektroniky, kterou je cíl vybaven.

 

Námořnictvo věří, že tento mechanismus, který je u soudobých elektronických zbraní unikátní, může být mimo jiné účinný jako obrana lodí před protilodními balistickými střelami, které může nasadit Čína i další protivníci. Právě tato schopnost je v současné době pro US Navy klíčová.

 

V oblasti působení velitelství USINDOPACOM je dnes pořádně horko. Americké lodě přitom musejí čelit kromě hrozeb Číny i ohromným vzdálenostem, s nimiž souvisejí logistické problémy. Mikrovlnný systém, který si s levnými náklady poradí s balistickými střelami, by byl darem z nebes. Současně by se jistě uplatnil i na jiných bojištích, kde dnes mají americká plavidla problémy, tedy především v Rudém moři a Arabském moři, kde kriticky významnou námořní trasu ohrožují šíitští Hútíové.

V příštím roce, tedy 2025, by měl systém METEOR projít rozmanitými testy funkčnosti a integrací do testovacího systému High Power Microwave Test Bed. Poté dojde na testy v terénu, tedy na moři, v prostoru Point Mugu Sea Range, který se nachází u stejnojmenné námořní letecké základny poblíž Oxnardu v Kalifornii. METEOR by tam měl zasahovat proti cvičným cílům.

 

Video: THOR (Tactical High-power Operational Responder) Destroys Swarms of Enemy Drones

 

Literatura

USNI News 27. 3. 2024.

Datum: 22.04.2024
Tisk článku

Související články:

Hvězdné války na obzoru? Čínští inženýři stvořili maličké plazmové meče     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2019)
Čína spustila první kvantovou komunikační síť     Autor: Stanislav Mihulka (07.01.2021)
Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2021)
V Číně je v provozu první testovací zařízení pro příjem orbitální energie     Autor: Stanislav Mihulka (16.06.2022)
Americký mikrovlnný systém HiJENKS usmaží elektroniku protivníka     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2022)
Mikrovlnný kontejnerový systém THOR zneškodnil hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2023)



Diskuze:

Ukrajinci nebo Hamas?

Jirka Naxera,2024-04-24 10:49:20

Tak by me zajimalo, kdo prvni zacne vyrabet stinene levne drony, tlak trhu je pomerne silny...

Odpovědět


Re: Ukrajinci nebo Hamas?

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-24 13:10:33

Otázka - lze před mikrovlnnou zbraní odstínit dron, který s operátorem komunikuje pomocí mikrovln?

Odpovědět


Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

Jirka Naxera,2024-04-24 15:01:50

Odpoved. "Ne", ale:

1.Uz dneska je potreba prekonat mnohem slabsi EW, a uz i levne Ukrajinske prototypy zacinaji mit autonomni visualni navigaci (treba ty, kterymi Ivanovi odpaluji rafinerie), ktera prevezme rizeni a trefi cil

2.V danem uziti (az ochrana okoli cile) muzete ne moc slozite oddelit radiovou cast (gps, komunikace, ...) od zbytku, takze misto sloziteho stineni radiovych obvodu je proste nechate blizko cile usmazit, a odstinite akorat silovou cast a veci kolem optickeho navadeni.

3.I z duvodu EW se stejne asi brzy dockame toho, ze dron bude komunikovat laserem

Odpovědět


Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-24 15:44:27

Čili jestli to dobře chápu, stíněné levné drony se začnou vyrábět, až bude umělá inteligence dostatečně inteligentní (za přiměřený peníz), aby mohla převzít nahradit online operátora :-)

Jinak tohle jsem si říkal hlavně u těch námořních dronů. Cena je řádově v milionech Kč a hmotnost snad půl tuny, takže narvat dovnitř dostatek kamer a výkonných, žravých AI čipů, by neměl být problém ani technický, ani ekonomický. Jejich technické podrobnosti neznám, ale představuji si, že operátor jen potvrdí cílovou loď a pak už se dron úhybnými manévry navede sám.

Ad laser - asi nějaké uplatnění v komunikaci dronů nalezne, ale nepochybuji, že víte o jeho několika neodstranitelných limitacích, kvůli kterým se nepoužívá, pokud je jiná možnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

Jirka Naxera,2024-04-24 19:01:28

Jsem neco (velmi povrchne) zaslechl, ze v podstate jde o vylepsenou technologii z Tomahawku s tim, ze dnes se do pameti vejde cela trasa a nejen waypointy jako v 70 letech, ale myslim si, ze to bylo mineno spis obrazne nez ze by pouzili stejne algoritmy ;-)

A pak cosi o necem na urovni RPi, ale to uz je opravdu na urovni "jedna pani zaslechla", na stranu druhou, na rozpoznani obrnene potvory nebo nadrze v chemicce asi naprosto dostatecne, a na porovnani krajiny s mapou asi taky, takze nemam problem verit, ze je to realisticka moznost. Precejen nasi predkove nebyli vubec hloupi, kdyz slo o to nekoho co nejefektivneji zabit s minimm prostredku ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-24 20:47:12

K té technologii ze 70. let - mě fascinuje, že stejný princip navádění se uvažoval i pro střelu s jaderným pohonem SLAM, jejíž vývoj byl zrušen v roce 1964 ve prospěch balistických raket. Sice se nedočkala ani zkušebního letu, ale zřejmě už museli mýt rozmyšlené, jak rozchodit TERCOM (Terrain Contour Matching) pomocí tehdejšího výpočetního výkonu (navíc se zvýšenou odolností proti radioaktivitě)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

Jirka Naxera,2024-04-24 22:56:24

Kdyz se nad tim zamyslite, ono by to asi nejak slo. Jen tak na rychlovku, pokus jak by to mohlo jit, prvni co me napadlo.
Smer mate (kompas), vysku taky (tlakomer), takze matchovani neresite natoceni ani meritko.
Detekci hran a detekci ploch mate v analogovem TV signalu prakticky zadarmo (RC resp CR filtry) , ruzne koincidence detektory taky, zintegrovat to nakonec je opet otazka jednoho kondenzatoru, navic u TV-like signalu se pohybujete v na tehdejsi dobu prijemnem pasmu na zpracovani do par MHz, takze se da predstavit veci jako v signalu krajiny najdete hrany, hranou spustite vygenerovani signalu tvaru vodorovneho S, ten nasamplujete mapou, co mate v pameti a cele to pro snimek zintegrujete - napeti na vystupu Vam rekne, o kolik jste v horizontalnim smeru posunutej.
A do toho opet, na hrane vygenerujete tentokrat jen impuls do plusu, napeti na vystupu Vam rekne, jestli mate match.
A pak to cele otocite o 90 stupnu a jedete v druhe ose ....

Posuv treba udelate casovanim vychylovani v kamere.

Tim, ze prechody v tranzistorech jsou desetiny mm velke mate celkem velkou sanci, ze to prezije radioaktivitu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

F M,2024-04-24 23:02:36

Jde o množství vyrobených kusů a přístup k výrobním kapacitám, ta elektronika na potřebné urovni výkonu je dnes za "babku", odladění technické i se softwarem je zase naopak velký náklad, ale pokud se rozepíše mezi hodně kusů. To mě mrzí na těch f35, že se většina těch prostředků neinvestovala do vývoje a výrobních kapacit vojenského ražení, to se mimochodem, pokud nepletu, také počítá do % HDP do obrany a že by tam byly pěkné marže a DPH. Část (pokud možno co nejmenší) se mohla investovat do smysluplnější techniky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-25 00:41:50

Věřím, že by s dnešními čipy v ceně pár tisíc korun lze spolehlivě autonomně navést dron na předem zvolený stacionární cíl typu destilační kolona v rafinérce. Ale ty nejlevnější drony se používají na krátkou vzdálenost v dynamických podmínkách bojiště. Když chcete, aby to fungovaly plně autonomně a nechcete, aby to házely omylem granáty na vaše jednotky, byla by potřeba umělá inteligence na mnohem vyšší úrovni. Pochybuji, že na takové úrovni existuje něco komerčně dostupného. Dosud nebyl uspokojivě vyřešen problém plně autonomního řízení vozidel mimo dobře značené silnice a to se tomu věnuje dost velkých hráčů. To "čtení" bojiště bude podobně náročné.

Podle mě je trochu zkreslující, že dnes člověk může přímo v mobilu využívat spoustu AI funkcí, ale ty složitější se počítají někde na serveru. Mobil by je neutáhnul a bez připojení k internetu nejsou dostupné. (Je mi jasné, že u běžných appek jde spíš o ochranu know-how, ale třeba vygenerování obrázku sežere na serveru snad několik Wh)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

Jirka Naxera,2024-04-25 05:13:18

Uvazujte jako vojak na bojisti a ne jako akademik. :-) Uplne staci (levny FPV dron), kdyz nespadne na hlavu Vam nebo spolubojovnikum. Kdyz se netrefi do nepritele, tak holt smula.

Geofencing mely i levne GPSky urcene pro letani (treba pro padackare) uz pred ctvrt stoletim, kdy Vam rekly kam litat nesmite. I pri ruseni/ztrate spojeni neni nejmensi problem na zaklade dalsich senzoru spocitat, kam se mohl dron dostat a proste kdyz hrozi, ze se vratil, tak vypnout hlavici.

ad. mobil - neni to docela pravda. Generovani obrazku (RTX3060) mi vzdy bezelo na lokalne, cca 150W po dobu par (2-30) sekund, to je neco kolem 1kJ ve vyssi kvalite. U chatbotu je to mnohem lepsi (ruzne modely pod gpt4all), ty bezej i na Maline a jsou to nejake vyssi jednotky az nizsi desitky joule na odpoved.

Opravdu bych tam hlavne videl u naprosto drtive vetsiny aplikaci vyhradne snahu o kontrolu a smirovani.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-25 10:31:12

Takže postupně:

1. Ukrajina je velmi specifické bojiště, kde jsou jednotky zakopané jak za 1. světové války. Tam by Vám geofencing pomohl, ale na normálním dynamickém bojišti by Vám to na hlavu klidně padat mohlo.

2. Vypnout hlavici právě nemůžete, když má být dron odstíněný :-)

3. Levné drony provádějí průzkum bojiště a lehké útoky v jednom. Podstatnou rolí je i to, že předávají palebné souřadnice dělostřelectvu. Bez spojení s operátorem jsou všechny ty funkce omezené. Palebné souřadnice dostanete, až když se dron vrátí a Vy shlédnete záznam, ale to už může být nepřítel jinde. A zvlášť, když musíte šetřit municí jako Ukrajinci, je to problém.

4. 30/3600*150=1,25Wh Což je zhruba 10% baterky mého mobilu.
Kolik žere výpočetní jednotka samoříditelného auta, nevím, ale tipuji, že to bude v podobném řádu, jen trvale.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

Jirka Naxera,2024-04-25 11:19:27

Mno, ano a ne.

1.Mno nektera "Zapadni" bojiste 21 stoleti. Afghanistan, Ukrajina, Gaza, nezapadni je pulka Afriky, ale na zapade se o nich moc nemluvi. Bud jak rikate mame scenar Ukrajiny, nebo vysoce asymetricky konflikt

2.Odstineny neznamena slepy. Odstineny znamena, ze vitalni cast elektroniky musi fungovat i pod utokem a byt schopna pokracovat v misi. Coz v takovem minimalnim nastrelu da nejake pocitadlo vcetne zdroje, nejaka cidla (akcelerometry), nejaka serva na smerovku/vyskovku apod. strcit do plechu, a vyresit, jak i pod mikrovlnama odsud ovladat naloz popr. hlavni pohon.


3.Nerikam, aby byly radiove potichu, pouze ze by mely fungovat i bez spojeni. At uz prelet pres EW stanoviste, tak i (u sebevrazednych) aby zvladly zaverecne navedeni na cil i pri ztrate spojeni. A to, ze design, aby fungovaly i bez spojeni neni tak nedosazitlny ani v pripade velmi levnych dronu.

4.To jste vzal nejvyssi moznou kvalitu, hodne kroku :) apod. ale beru.
U toho auta jeden takovy naznak je, neco se probiralo zacatkem roku u Tesly, kdy v nejakem rezimu, kdy se sama hlida pred zlodeji to pomerne hodne vyziralo baterku, tak to aktualizovali - detaily si nepamatuju, ale na nejakou tu nizkou stovku wattu to sedelo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-25 11:54:45

Poznámka k těm asymetrickým bojištím - tam je na jednu stranu malá šance, že nepřítel má elektromagnetické zbraně, nadruhou stranu je tam snaha minimalizovat collateral damage.

Ony ty elektromagnetické zbraně snad nejsou rozšířené ani v té ruské válce, ale schopnosti autonomní AI by mě zajímaly třeba u námořních dronů, jak jsem zmiňoval výše. Protože u nich je problém dlouhá odezva spojení a menší datový tok. Navíc poloha cílové lodi se od vyplutí dronu může změnit o jednotky, možná i desítky kilometrů, dron má krátkou viditelnost, protože je těsně nad hladinou zvlněného moře. A musí si být jistý, že omylem nesejme jinou loď, která se tam připletla.
Kdyby ty drony operovaly plně autonomně a přidala se schopnost ponoření, může se klasické námořnictvo fakt zrušit...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

Jirka Naxera,2024-04-25 11:28:36

https://www.motoringresearch.com/car-news/tesla-sentry-mode-how-much-battery/
1 az 5 mil/hodinu, to by velmi hrube odpovidalo 100-500W.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

F M,2024-04-25 11:49:08

Dnešní čipy v ceně stovek korun, celá elektronika v ceně tisíc i s optikou (tedy bez toho vývoje a na lince)+ stínění,ochrany a dron. Můžou se zničit i motory a baterie? Zde by další ochrany mohly snížit nosnost/dolet.
Myslel jsem to spíš na ty dalekonosnější, vzhledem ke krátkému dosahu a velkému příkonu jsem nepředpokládal tu mikrovlnku přímo na bojišti, tam to by šlo použít jako ochrana asi u jednotek šikanujících turbany, nebo proti jiným jednotkám neschopným adekvátní obrany.
Když jste nadhodil to použití v zákopech, tedy po dalším vývoji, by se jistě dál vyvinou sytém kdy operátor nastaví nějaké parametry a "ono to již něco trefí samo" i vojenská technika bude relativně snadno zaměřitelný cíl.
U těch AI je to dvojsečné, sice se díky té distribuci tváří jako že není tak výpočetně náročná, ale zase objektivně drtivá část výpočetního výkonu i spotřeby je použita na to aby se to líbilo/vyhovovalo člověku a to u těchto aplikací odpadá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukrajinci nebo Hamas?

F M,2024-04-26 20:14:47

Nevím kam to naroubovat, dám ten dotaz sem.
I když jde o mnohem dražší techniku, co predátory a moderní řízené autonomní střely, myslel jsem, že tam člověk sedí jen kvůli zmáčknutí knoflíku "ano můžeš", ale moc toho o tom nevím, tak se ptám. Pokud ano tak ta elektronika tam je značně předpotopní.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2024-04-22 20:11:24

To sa približuje ruskému systému použitému v Sýrii. Vedľajším účinkom bolo vypnutie prevádzky na medzinárodnom letišti v Izraeli.

Odpovědět


Re:

Ivo Hlavůněk,2024-04-25 18:15:53

Ještě byste měl přidat to legendární vypnutí torpédoborce v Černém moři, to je stejná ruská propaganda. Akorát že se jim ty wunderwaffen nějak nedaří replikovat.

Odpovědět


Re: Re:

Gábor Vlkolinský,2024-04-29 06:38:33

Volá sa to tuším Krasucha. https://en.wikipedia.org/wiki/Krasukha

Odpovědět

US Navy připravují... lasery

Alexis Bergman,2024-04-22 20:07:41

Zavedení laserů je v US Navy dávno zkoušeno, ale doposud všechno naráží na problematiku chlazení. Pokud by se daly výkonné lasery chladit, byl by to velký přínos - trvalé používání laseru, a zbytečnost konvenčních nábojů.+

Odpovědět


Re: US Navy připravují... lasery

Jirka Naxera,2024-04-24 15:03:27

Zajimave bude ted sledovat, co se bude dit kolem Iron Beamu. Zrovna Izrael je hodne motivovany ho nasadit ve velkem co nejrychleji.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz