Spálený les míchá ekologům kartami  
Na jedné straně se hořením dřeva uvolní do atmosféry oxid uhličitý, který jako skleníkový plyn přispívá ke globálnímu oteplení, na straně druhé zbude po požáru i značné množství zuhelnatělého dřeva. Takto vzniklé dřevěné uhlí je chemicky stabilní a půdní mikroorganismy jej nedokážou dále rozkládat. Mělo se zato, že se z něj stává úložiště uhlíku. Ke všeobecnému překvapení ale dřevěné uhlí svojí přítomností nezvykle podporuje rozklad humusu, čímž enormně podporuje další uvolňování uhlíku do ovzduší.

 

 

 
Lesní požár – do ovzduší se dostává velké množství oxidu uhličitého, což oteplování planety zhoršuje.

 

Vědci byli přesvědčeni, že zůstává beze změny v půdě po dlouhá staletí. Určitá část uhlíku, který stromy odebraly z ovzduší ve formě oxidu uhličitého, se tak měla dostávat ze hry a neměla posilovat skleníkový efekt.

 

 

Tým ekologů ze Švédské zemědělské university v Umea vedený Davidem Wardlem tyto představy vyvrací. Jejich důkazy o nečekaných účincích dřevěného uhlí zveřejnil vědecký týdeník Science.

 


„Dřevěné uhlí není v půdě inertní,“ shrnul Wardle výsledky bádání v rozhovoru pro vědecký časopis Nature.

 

Švédští vědci provedli několikaleté pokusy, při kterých zahrabali do lesní půdy čtyři stovky síťovaných pytlů naplněných buď dřevěným uhlím, humusem, nebo směsí humusu s dřevěným uhlím v poměru 1 : 1. Pytle opakovaně vážili a určovali v nich obsah dusíku a uhlíku. Už po roce zaznamenali, že se obsah pytlů se směsí humusu a uhlí intenzivně rozkládá.

 
Spáleniště ale také vyřadí část uhlíku z koloběhu jeho uložením ve stabilní formě (dřevěném uhlí), což oteplování planety zabraňuje.

 Uhlí zůstávalo stabilní, jak velela zavedená teorie. Záhadným způsobem však urychlovalo rozklad humusu a uvolňovalo z něj kvanta oxidu uhličitého.

 

O příčinách záhadného procesu mohou vědci jen spekulovat. Povrch částic dřevěného uhlí dovoluje celou řadu chemických reakcí. Příhodné podmínky tu nacházejí zřejmě i půdní mikroby žijící v humusu. Tempo, jakým se humus rozkládá, a množství uvolňovaného oxidu uhličitého jsou přesto obrovským překvapením.

 

Zvětšit obrázek
David Wardle: „Dřevěné uhlí má na činnost půdních organismů překvapivě velký vliv.“ (Foto: Susan Wiser)

„Dřevěné uhlí i v našich pokusech zadržovalo více uhlíku, než kolik jej dokázalo uvolnit rozkladem humusu,“ říká Wardle. „Schopnost dřevěného uhlí vázat uhlík je ale zčásti vymazána tím, jak působí na okolní půdu.“

 

Znamená to, že je spálený les vydatným zdrojem oxidu uhličitého i dávno poté, co uhasly poslední plameny požáru? To není tak úplně jisté. Někteří vědci jsou přesvědčeni, že pokusy švédských ekologů nenapodobily dost věrně podmínky, jaké zavládnou v lesní půdě po skutečném požáru.

 

 

 
Dřevěné uhlí se v půdě prakticky nerozkládá, ale pouhá jeho přítomnost podpoří mikroorganismy k bouřlivému rozkládání humusu a nezvykle velké produkci „oteplovacích“ plynů.

Ve spáleném lese není dřevěné uhlí ihned pohřbeno pod povrchem, ale zůstává nějakou dobu vystaveno zvětrávání. Povrch zvětralých částic dřevěného uhlí nemusí mít na rozklad humusu tak razantní účinek.

 

 

Nejasný zůstává také efekt dřevěného uhlí na různé typy půd, především na ty, které nejsou tak bohaté na organické sloučeniny jako humus  použitý ve švédských experimentech.

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 04.06.2008 05:33
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

Jestli ono to nebude tím,

karbet,2008-06-04 20:25:13

že dřevěné uhlí taky zlehčuje zem, potažmo tedy provzdušňuje. (Možná i nějaké chemické reakce na povrchu uvolňují trochu O2) Pak tedy logicky probíhá mineralizace podstatně rychleji než v anaerobních podmínkách stlačené a humusem zásobené půdy. (I když vlastně v článku není popsáno, co je to ten "humus" dávaný do pytlů...)

Odpovědět

Bucovice

Jarka Vosmikova,2008-06-04 12:44:20

Užmoje babička přidávala do kořenáčů a na zahrádku k zelenině popel z kamen. Topilo se tehdy na vesnici dřevem.

Odpovědět

Hodnocení článku

JiVy,2008-06-04 12:20:59

Takovéto články se nedají hodnotit.
Článek informuje o nějaké studii, ale poté autor článku přidá vlastní názory a studii částečně zpochybní.
Pokud mám článek hodnotit, tak nevím, zda hodnotit studii o které jsme informováni, či autorovu korekci.

Odpovědět


To je snadné

Jindra Tušer,2008-06-04 12:42:21

Vlastní studii hodnoť tam kde je.
Tady to jednoduše nehodnoť. Ale neupírej autorovi k tomu dodat komentář. To je právo autorů. Ale můžeš sem napsat článek, určitě ho rádi otisknou.

Odpovědět

Dřevěné uhlí

Tureček,2008-06-04 08:49:29

se tak maximálně tvoří z kořenů. Zprávu o hoření kořenů lze nalézt v knize Ze starých letopisů českých, Svoboda, Praha, 1980. Extrémní výkyvy počasí se vyskytovaly i tehdy. „Extrémní“ je ale spíše evropský postoj k počasí. Jsme tu totiž golfským proudem příliš zhýčkaní. V článku mě také udivuje, že se bez důkazu hovoří o ovlivňování klimatu CO2.
Zprávy o změně klimatu lze nalézt také v amerických novinách z roku 1920. Z letopisů jsem vybral krátky interval okolo roku 1500.

1473 – Bylo veliké horko, tři a půl měsíce nepršelo; lesy hořely, řeky a potoky vysychaly, urodilo se málo obilí. Řepa, zelí a jiné plodiny se vůbec neurodily. Toho roku vyhořelo v Čechách mnoho lesů a také v okolních zemích, protože bylo veliké horko a lesy se tím žárem zapalovaly. Někde chtěli lidé ten oheň hasit, ale nic nezmohli; když v lese kopali hluboké příkopy, aby se oheň nešířil, za chvíli chytil další strom opodál, země byla tím žárem rozpálená, až praskala, a někde hořely i kořeny pod zemí. V Praze chytil břeh a hořel několik dní. Když na něj lili vodu, nic to nepomohlo, a tak museli břeh rozkopávat; byl z toho po Praze veliký zápach. (str. 223)
1475 – Téhož roku v týdnu kolem sv. Vavřince [ 10. srpen ] přiletělo do Čech z Moravy nesmírné množství velikých kobylek. Zastavily se až u Starého Kolína [ Starý Kolín leží východně od Kolína nad Labem ] a odtud se obrátily k Roudnici. Bylo jich tolik, že když se zvedly od země, zastínily oblohu, že nebylo vidět ani slunce. A když letěly, vydávaly jejich křídla takové chřestění, jako když jezdci v plné zbroji jedou na koních. Ty kobylky veliké skoro jako vrabec se toho roku objevily v Uhrách a na Moravě, podobně jako kdysi za starých časů císaře Karla. Na co padly, všechno sežraly: lesy, vinice a všechno, co bylo na polích. Podobaly se mnichům; vzadu měly jakoby kápi a pleš jako mniši. Z Moravy letěly do Rakouska a pak i do Čech a do jiných zemí. (str. 224)
1477 - Léta Páně 1477 v masopustu byly tak kruté mrazy, že v potocích vymrzla voda a sníh, který padal až do sv Řehoře [ 12. března ], byl koním až po sedlo. (str. 229)
1480 - Léta Páně 1480 bylo v lednu a v únoru neobvyklé teplo, takže mnohé rostliny vyrašily. Teplo trvalo až do sv. Jana Zlatoústého [ 27. ledna ]. (str. 233)
1485 – Toho roku přišly před sv Filipem a Jakubem [ před 1. květnem ] silné mrazy nejen v Čechách, ale i jinde; nadělaly škody na ovocných stromech, ve vinicích, na osení i v lesích. Mistr Vavřinec z univerzity řekl, že účinek tohoto zatmění skončí až po šestnácti letech. (str. 262)
1499 –Téhož roku dal Bůh hojnost obilí, ovoce a vína a staří lidé nepamatují takovou úrodu vína, že ho lidé ani neměli do čeho nalévat, a to nejen v Čechách, ale i v okolních zemích. Avšak z této hojnosti darů božích vzešlo málo dobrého mezi lidmi, jen samá pýcha, ožralství, spory a nepřátelství. (str. 275)
1501 – Téhož roku v pátek po sv. Vavřinci [ 13. srpna ] začalo pršet a pršelo po celé české zemi pět dní bez přestání. V té době lidé trpěli nedostatkem chleba, takže kradli jeden druhému chléb i na potkání, kde jen mohli, a nejvíce křesťané židům. (str. 276)
1503 – Toho roku bylo na polích veliké sucho, které začalo na sv. Filipa a Jakuba [ 1. května ], a od tohoto dne nepršelo tři měsíce. Pro to sucho bylo obilí i píce velmi drahé; strych pšenic podle pražské míry byl za čtyřicet grošů, věrtel piva stál kopu míšeňského [to je půl kopy grošů českých] (str. 282)
1504 – Toho roku přišla před Všemi svatými [ před 1.listopadem ] veliká zima, takže ve čtvrtek po Všech svatých [ 7. listopadu ] už lidé v Praze chodili přes řeku po ledě. Mrazy trvaly skoro dva měsíce a o vánocích bylo teplo jako na jaře, všechno se zelenalo a místy se objevily květy. (str. 289)

Odpovědět


Pane Turečku,

karbet,2008-06-04 20:18:18

takových příspěvků víc a do titulních článků !

Odpovědět


požáry a CO2

Standa,2008-06-08 22:28:27

O vlivu CO2 ze spáleniště se hovoří bez důkazu. Z mnoha podobných článků na Oslu mám pocit, že je to dnes podmínkou k udělení grantu, i když výzkum je zajímavý z úplně jiných důvodů.

Komplexnější pohles na vliv požárů na klima nabízejí např. práce Kena Caldeiry. Některé byly citované i zde na Oslu.

Odpovědět

poziar a drevene uhlie

uzba,2008-06-04 08:17:12

Chcem sa opytat ci je mozne, aby pri poziari lesa vzniklo drevene uhlie. Myslel som si, ze drevene uhlie vznika spalovanim dreva s nedostatocnym prisunom vzduchu. Aj v starych filmoch vidiet, ze pri vyrobe dreveneho uhlia sa pouzivali nakopene haldy dreva zasypane hlinou - miliere. Nevznike pri poziari lesa obycajny popol, ktory je nieco uplne ine ako drevene uhlie?

Odpovědět


Mencl J.,2008-06-04 09:54:01

Vzniká. Při velkých požárech je v dané lokalitě nedostatek kyslíku (jsou případy, kdy se lidé spíšeudusí, než uhoří) a dřevěnéuhlívzniká. Je to na spáleništi patrné. Stejně tak při hoření budovy - stačí se podívat na ohořelé trámy - část z nich je přeměněna v dřevěné uhlí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz