Spolubydlící jsou bezpečnější, než si myslíme  
Studentské kampusy jsou místa, kde je takříkajíc hlava na hlavě. Proto také, ve snaze šíření covidové pandemie zabránit, byly mezi prvními, které se zavíraly. Poznatky o šíření infekce v komunitě, jíž je přehlížení všeho institucionálního vlastní, dávají odpověď na dlouho diskutovanou otázku - „od koho to vlastně mohu chytnout?“.

Sara Sawyer, profesorka virologie, vedoucí BioFrontiers Institute, University of Colorado Boulder, spoluautorka studie: „Pouhá dvě procenta osob jsou odpovědná za přenášení celých devadesáti procent nákaz virem COVID-19“. Kredit foto: Sara Sawyer.
Sara Sawyer, profesorka virologie, vedoucí BioFrontiers Institute, University of Colorado Boulder, spoluautorka studie: „Pouhá dvě procenta osob jsou odpovědná za přenášení celých devadesáti procent nákaz virem COVID-19“. Kredit foto: Sara Sawyer.

Nejprve něco málo o situaci, jaká panovala na studentských kolejích University of Colorado Boulder v době, kdy vědci čerpali data pro svou studii. Většina ubytovaných bydlela na pokojích po dvou. Všichni studenti byli každý týden testování na COVID-19. Pokud u někoho test prokázal diagnózu COVID-19, musel se na 10 dní přestěhovat na pokoj ve vyhrazené koleji v izolaci. Když uvážíme, že se testy neprováděly každý den, tak screening nemocné odhaloval až poté, co nějakou dobu byli ve velmi úzkém kontaktu se svým spolubydlícím. Jinak řešeno - bez masek, respirátorů a možnosti udržovat žádoucí distanční vzdálenost. Jeden by si myslel, že v takových případech onemocnění oba spolubydlící. K všeobecnému překvapení se ale nic takového nekonalo.

 

Sara Sawyer, spoluautorka jedné ze studií, poznatek komentovala slovy: „Většina osob s kovidem nenakazí další lidi, ale několik málo lidí nakazí mnoho ostatních“. A ještě k tomu dodává: „Pokud si k tobě při večeři zrovna nepřisedne virový superpřenašeč, jsi nejspíš v pořádku. Ale pokud ano, máš smůlu, pak je to jako hrát ruletu.“ Nejspíš měla na mysli tu ruskou.


Nynější poznatky jsou asi zatím z největšího počtu pravidelně testovaných asymptomatických osob. Pozitivita se u nich zjišťovala ze slin pomocí vysoce citlivého testu na bázi reverzní transkripční polymerázové řetězové reakce (RT-qPCR). Z celkového počtu 72500 vzorků, bylo 1405 pozitivních. Zajímavé na tom je, že ve všech případech se jednalo o „zdravé“ osoby, bez jakýchkoliv příznaků a které se samy domnívaly, že jsou v době testu, zcela v pořádku.


Použitý test (RT-qPCR) má tu výhodu, že dovoluje zjistit virovou zátěž, což umožnilo formulovat další překvapivý poznatek: „Někteří ze zcela asymptomatických jedinců mají stejně vysokou virovou nálož, jako někdo, kdo s tak velkou virovou náloží musel být intubován a bojuje na JIP o život.


Přibližně polovina studentů s pozitivním testem, ale měla virovou zátěž tak nízkou (méně než 106 virionů na mililitr), že s velkou pravděpodobností nebyla pro okolí rizikem, neboť živý virus pravděpodobně nepřenášeli. Test u nich asi detekoval již jen fragmenty virů, s nimiž se jejich organismus vypořádal a odstraňoval jejich neškodné fragmenty.

Sara Sawyer mezi vyznamenanými vědci (PECASE 2011) spolu s prezidentem Obamou v Bílém domě. Kredit: Sara Sawyer.
Sara Sawyer mezi vyznamenanými vědci (PECASE 2011) spolu s prezidentem Obamou v Bílém domě. Kredit: Sara Sawyer.

Z kvantitativního pohledu na věc, lze konstatovat, že pouhá dvě procenta všech COVID pozitivních jedinců v sobě nesla 90 % všech cirkulujících virů. Jeden student s nejvyšší náloží představoval 5 % z celkového počtu všech virů kolujících v tělech všech studentů na koleji.

 

K dalším zjištěním studie patří, že 16,5 % studentů na kolejích bylo pozitivních. Pravdou je, že ti v jednolůžkových pokojích, měli přibližně poloviční pravděpodobnost infekce. Autoři si troufají tvrdit, že snížení jejich rizika onemocnět nebylo kvůli tomu, že by se virus nějak zvlášť snadno šířil mezi spolubydlícími, ale že do statistiky zasáhla „ochrana samostatně bydlících. V naprosté většině, jak ukázal předchozí výzkum, se jedná o samotáře, kteří mají mnohem méně veškerých sociálních kontaktů. A právě to má být tou pravou příčinou jejich ochrany. Pokud se týká spolubydlících, tak pouhých 20 % infikovaných jich přeneslo nákazu na svého spolubydlícího. A teď to nejdůležitější - k přenosu infekce docházelo jen tehdy, pokud byla splněna podmínka, že šlo o osobu, která měla výrazně vysokou virovou zátěž.

Pokud se jedná o distribuci virové zátěže u asymptomatických jedinců, tak ta byla k nerozeznání od u symptomatických jedinců. Bez ohledu na symptomatický stav se přibližně polovina všech s pozitivním testem na SARS-CoV-2, jevila neinfekční (s nízkou virovou náloží). Po celou dobu pokusu pouze dvě procenta osob v sobě nesla 90 % všech virionů a právě tito supernosiči byli pravděpodobně také oněmi superšiřiteli infekce.


Závěr

Výsledky neznamenají, že by izolace neměla vůbec žádný dopad na šíření viru, nicméně být s někým infikovaným na společném pokoji, není až takovým rizikem, jak se doposud předpokládalo. Zjištění, že jsme „pozitivní“, většinou v nás vzbudí pocit viny, že jsme nákazu rozsévali mezi své blízké i všechny kolem. V naprosté většině případů tomu ale tak není. Podle autorů studie mohou univerzity svým studentům bez větších obav umožňovat bydlet spolu, aniž by se tím dopouštěly něčeho, co by přispívalo ke zhoršování situace. To, co ale smysl má, je identifikovat osoby s vysokou virovou zátěží. Ty a jejich kontakty je třeba izolovat. To je tou správnou cestou, jak se vyvarovat vzniku velkých ohnisek. Jak ale tyto „super šiřitele“ s vysokou virovou náloží, snadno a rychle bez dražších a komplikovanějších RT-qPCR testů odhalit, na to studie odpověď nedává.

 

Literatura

Qing Yang et al. Just 2% of SARS-CoV-2-positive individuals carry 90% of the virus circulating in communities, medrxiv (2021). DOI: 10.1101/2021.03.01.21252250

Kristen K. Bjorkman et al. Higher viral load drives infrequent SARS-CoV-2 transmission between asymptomatic residence hall roommates, medrxiv (2021). DOI: 10.1101/2021.03.09.21253147

Datum: 19.03.2021
Tisk článku

Související články:

Epidemie v Česku – jasná data o dramatických dopadech     Autor: Vladimír Wagner (17.02.2021)
Vakcinovaným ženám prudce rostou rizikové nálezy z mamografu     Autor: Josef Pazdera (10.03.2021)
Po překonání COVID-19 by měla stačit jedna dávka vakcíny     Autor: Dagmar Gregorová (15.03.2021)
Čína začíná vydávat víza cizincům, kteří se nechali očkovat jejich vakcínou     Autor: Josef Pazdera (16.03.2021)
Aspirinem proti COVIDu?     Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2021)



Diskuze:

Rovněž v rodinách

Richard Vacek,2021-03-20 10:28:36

je pravděpodobnost přenosu nákazy nízká - kolem 20% - viz odkaz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7454929/pdf/hcaa232.pdf
Jedná se snad o známou věc, související právě se superpřenašeči a s tím, že je potřeba trasováním tyto vyhledávat a dávat do izolace. Což se u nás neděje a namísto toho se přijímají obtěžující plošná opatření.

Odpovědět

Jeleni

Vojta Ondříček,2021-03-19 14:32:47

Všichni jsme z toho jeleni, bývalý prezident nabádá lidi k neposlušnosti, demonstruje se bez roušek ... a přece jsou nemocnice plné chorých a ti, kteří ten COVID prodělali varují, že to není žádná chřipečka.

A co mne nejvíc "jelení" je, že si většina lidí nenasadí ani roušku, ani respirátor tak, aby splňoval to, co se od ní/něj očekává, tedy ochranu před nákazou. I v pořadu Máte slovo, kde se pemanentně ventilují názory a emoce ohledně té pandemie a přitom spousta diskutujících a moderátorka zejména nemá tušení, na co ta rouška, či respirátor je a jak to používat.

Představme si, že by se občané rozhodli dva, tři týdny používat spráně nasazený respirátor a ostatní hygienická doporučení ... a pandemii by byl konec. Děti by mohly do školy, nemocnice by nebyly na limitu, omezení v cestování by padlo. Hospody, divadla, galerie, obchodní centra ... by byly otevřené, zkrátka by se vše vzátilo do "normálu". A v tom "normálu" to mohlo být už před rokem. Stačilo by jen málo, pár týdnů být poslušní nařízení hygieniků a zavření huby "chřipečkářům". Ale to né, my máme vycinkanou svobodu ... a tak máme i nekončící pandemii.

Odpovědět


Re: Jeleni

Eva M,2021-03-19 14:51:47

tak důležité je, že se to nešíří v MHD, a proto mohla Praha zahustit spoje!

https://www.dpp.cz/spolecnost/aktuality/detail/66_1166-aktualni-opatreni-v-provozu-pid

Odpovědět


Re: Jeleni

Pavel Hudecek,2021-03-19 14:52:47

A ještě dodám, kdyby v obchodech běžně prodávali respirátory které těsní.

Odpovědět


Re: Jeleni

Dominik Březina,2021-03-20 08:51:29

Vidím to stejně. Stačilo by, aby se všichni lidé po tři týdny opravdu snažili nikoho nenakazit a od nikoho se nenakazit a byl by klid. Jenže lidé mají velmi odlišné motivace. Je totiž také mnoho těch, kterým je to úplně jedno, potom jsou i tací, kteří by byli nejraději, kdyby to chytil každý, atd. A s těmito masami nemáme možnost vyjednávat, třeba i proto, že nemají dostatečnou mentální kapacitu na pochopení vážnosti situace, nebo zkrátka mají úplně jiná pevná přesvědčení a s tím jsme si užili a ještě užijeme až až.

Odpovědět


Re: Re: Jeleni

Petr Sanov,2021-03-20 15:11:18

Souhlas, bohužel v naší společnosti nereálné.

Odpovědět


Re: Jeleni

Richard Vacek,2021-03-20 10:16:36

Hluboce se mýlíte. V žádné zemi dodržování 3R nevedlo k držení pandemie pod kontrolou. Česko by nebylo výjimkou. Ke kontrole jsou potřeba účinné metody testování, trasování a karantény. A to v Evropě žádní politici nenavrhují.
Naše vláda se navíc rozhodla pro strategii co nejrychlejšího promoření, které zvládnou nemocnice. Proto pokud budete nosit dva respirátory a uvolní se místo na JIP, vláda otevře hospody, aby promořování pokračovalo.
Prostě vláda se rozhodla pro nejdražší přístup a vše kolem jsou důsledky toho přístupu.

Odpovědět


Re: Re: Jeleni

Petr Sanov,2021-03-20 15:18:31

Pandemii dostane pod kontrolu jen soubor opatření kde primární je přerušení řetězce přenosu, proto je nutné je striktně vyžadovat, trasování je reálné jen pokud se stihá, tj. někde dost pod 1000 případů denně, screening formou testování zachytí jen část ohnisek, karantena patří do blokace přenosu. Nutný je tedy celý komplex opatření od bránění přenosu včetně respirátorů, přes důslednou karantenu, testy a trasování včetně bránění vytváření kontaktů - např. shlukování se primárně v uzavřených prostorách.

Kdyby se takto postupovalo tak opravdu by nebyl problém - podařilo by se udržet stav z léta.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jeleni

Eva M,2021-03-20 17:33:52

"shlukování se primárně v uzavřených prostorách" -- tak třeba ta MHD, že....

"onemocnění se šíří v zaměstnání a v rodinách" - předpokládám, že se "v práci a rodinách" nelíhne "z ničeho", nýbrž je tam zaneseno odjinud.

"v práci" by patrně bylo dobré věnovat pozornost technickým opatřením - nevím, zda by mohl pomoci nějaký systém nuceného odvětrávání, přepážek a podobně.
U nákupů v kritickém období by také mohl pomoci systém "prodavač za pultem odděleným přepážkoi"... Nevím o tom, že by se situací někdo zabýval z tohoto pohledu.

Nyní se vše sází na jedinou kartu - očkování, které ovšem nemusí pomoci.

V Praze, Brně a kdesi na severu Čech je nyní přiznán výskyt jihoafrické mutace; ukáže-li se, že u nás nyní propagovaná vakcína AZ proti ní neúčinkuje, patrně se opět dočkáme "tragické situace, kterou nikdo nemohl očekávat" ...

Odpovědět


Re: Jeleni

František Kořízek,2021-03-20 10:17:06

Každá mince má dvě strany, neustálým a správným nošením respirátoru možná můžete trochu zpomalit šíření viru. Ale z té druhé strany, o to tu epidemie bude déle. Navíc se zdá, že pokud už virus chytnete, tak s respirátorem pak máte mnohem větší šanci, že budou zasaženy plíce a budete mít těžký průběh.

Odpovědět


Re: Re: Jeleni

Pavel Hudecek,2021-03-20 21:38:29

Zdá Vám? Nebo by byl pro ten těžší průběh nějaký zdroj informace?

Odpovědět


Re: Jeleni

Vojtěch Kocián,2021-03-20 14:19:24

V podstatě žádný běžný respirátor netěsní. Pokud nosíte brýle, tak se venku za chladného počasí s respirátorem v podstatě chodit nedá, ať si ho nasadíte jakkoliv. Relativně dobře funguje při nádechu (na to jsou ostatně protiprachové "dvojkové" respirátory navržené), ale při výdechu jde většina vzduchu mimo.
Řeším to tak, že si přes respirátor vezmu ještě šitou roušku s tvrdým tvarovaným drátem přes nos a zavazováním vzadu (gumičky za ušima potřebný přítlak prostě neposkytnou). Teprve pak i s brýlemi vidím na cestu a mám čisté svědomí ohledně toho, že mnou vydechovaný vzduch je alespoň nějak filtrovaný.
Televizní moderátory kritizujete dobře, ale začít by se mělo u těch, co jsou za opatření zodpovědní, tedy u členů vlády. Konkrétně ministr zdravotnictví by v tomto měl jít příkladem, ale ani současný ani předchozí nebyli schopni si respirátor nasadit aspoň trochu účelně.

Odpovědět

Eva M,2021-03-19 13:04:47

ovšem určitě nespí s rouškou, pokoje na koleji nebývají největší; koleje bývaly různé, od buněk s vlastní kuchyňkou a příslušenstvím (zejména na chlapeckých kolejích dosti relativně hyg.udržovaným) až po ty, kde uvedené bylo sdíleno; v těch bývala tendence k "meetingům"; pokud jde o zdržování na pokoji -- :) a kde se tedy v době epidemie v chladné části roku, kdy se studuje, podle Vás zdržují? tekutiny si se seniory v naší rodině ani v rodinách v okolí nevyměňujeme - počítám, že ani ve Vašem kraji to není zvykem...
:) také představa, že na rozdíl od kolejí, se v zaměstnání spousta času prokecá, je celkem zajímavá....

...to asi zase jednou bude všechno jinak, ne?

Odpovědět


Re:

Eva M,2021-03-19 13:05:10

... patřilo pod p. Pazderu

Odpovědět


Re: Re:

Eva M,2021-03-19 13:05:38

teda p. Nováka

Odpovědět


Re:

Marek Fucila,2021-03-20 01:46:20

Záleží, aký typ práce to je ale vo veľkých kancelárskych firmách sú pozície, ktoré majú aj 80% pracovného času mítingy (schôdze). Superšíriteľ manažér má možnosť nakaziť veľa kolegov. Zároveň ale takáto práca vie byť vykonávaná online.

Odpovědět

Když

Mojmir Kosco,2021-03-19 12:03:11

se sečtou lobbistické zprávy a výzkumy tak se vir COVID 2 nešíří vůbec nikde jedině snad ta netopýří čerstvá polívčička a to jsem si myslel že naše národní jídlo je knedlo vepřo zélo.

Odpovědět


Re: Když

Vojta Ondříček,2021-03-19 14:50:40

V té polívčičce to snad nebude nebezpečné. Ta nákaza se přenesla na lidi spíš při lovení oněch netopýrů v zamořených jeskyních.

Kdysi dávno, na Slovácku, mi říkal můj děd "nedotýkej se netopýrů, ti šíří choroby i na lidi", tehdá byla strašákem vzteklina. Takže nejen v Číně a jinde se vědělo o přenosu nákazy z netopýrů na lidi a ptačí chřipka a prasečí mor byly též známé. Nic nového pod sluncem, epidemie přicházejí a odcházejí pravidelně.

I ta "španělská" chřipka před stoletím, přešla z prasátka na jeho USAmerického chovatele a ten narukoval do první světové války. První lavinka nákazy byla zaregistována už na parníku převážejícím vojáky do Evropy. Takže "španělská" chřipka byla a je USAmerickou chřipkou.

Odpovědět


Re: Re: Když

František Kořízek,2021-03-20 10:30:38

Španělská chřipka přešla na lidi od ptáků, ale není vyloučené, že mezihostitelem byla i prasata. Kde není úplně jisté, ale s největší pravděpodobností v Číně už v roce 1917, jako naprostá většina podobných virů.

Odpovědět

Varianta viru?

Jan Novák9,2021-03-19 10:54:20

Ve článku chybí varianta viru která kolovala na kolejích v době studie. Varianty se v přenosnosti značně liší. Já bych to tipnul na původní variantu která byla méně nakažlivá.
Bylo celkem běžné že z rodiny onemocněl jenom jeden člověk, to nové varianty změnily. I tak je 20% veliké riziko. Jedině pokud by studenti podstupovali test každé ráno...

Možné řešení: samotest který vyčíslí virovou zátěž, automatický a opakovaně použitelný.
čip propojitelný s mobilem? Před x lety něco takového ukazovali, ani to nebylo drahé. A pak se po tom slehla země.

Odpovědět

?

Eva M,2021-03-19 10:37:51

toš na kolejích mezi spolubydlícími se to nijak extra nešíří....v rodinách a v zaměstnání se to lavinovitě šíří.................jsem z toho jelen.

Odpovědět


Re: ?

Eva M,2021-03-19 10:39:30

ps. a to prosím prof. Šerý experimentálně prokázal, že na poště a na nákupech se to TAKÉ nešíří!!... zde snad už by pomohl jen Sherlock Holmes...

Odpovědět


Re: Re: ?

Jan Novák9,2021-03-19 11:05:22

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

Skuste vygůglit "statistics for dummies"

Studenti spolu bydlící si většinou nevyměňují tělesné tekutiny (sex), nepoužívají stejné nádobí, a nemají společné meetingy kde na sebe kecají a prskají, nejlépe bez roušek (zaměstnání). Pravděpodobně spolu ani moc nemluví a na pokoji se příliš nezdržují kromě spánku. Přesto je pravděpodobnost 20%.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz