Třetí dávku ano, nebo ne?  
Má smysl se nechat znovu očkovat když i očkovaní znovu plní nemocnice?
Očkovat či neočkovat…?  Kredit: Administración del Principado de Asturias. CC BY-SA 4.0
Očkovat či neočkovat…? Kredit: Administración del Principado de Asturias. CC BY-SA 4.0

Hodně zemí nyní prožívá šok z nových maxim počtu nemocných COVID-19. Na vině je převážně SARS-CoV-2 varianty Delta. Mezi nemocnými se stále častěji objevují i ti z řad očkovaných, a tak je logické a legitimní si klást otázku – má vůbec očkování smysl, když konec konců choří a mřou všichni?

 

Na jednoduchou otázku o smyslu očkování není jednoduchá odpověď, pokud se do začne montovat záležitost svobody jednotlivce a politikaření. Zkusme se proto od nich oprostit a věnovat se problému prizmatem čistě neosobní strohé matematiky.

Těžko bychom asi hledali lepší příklad, než je situace v jedné z nejproočkovanějších (třetí dávkou) zemi světa – Izraeli. Podobně nejspíš uvažoval i mezinárodní kolektiv izraelsko-amerických lékařů a statistiků, který si vzal do parády záznamy Clalit Health Services. Jde o izraelskou instituci mající v gesci zdravotní péči více než poloviny izraelské populace, která již dostala třetí dávku vakcíny. Aby závěr jejich snažení měl co největší vypovídací schopnost, kritériem pro zařazení do studie bylo pouze přijetí do nemocnice související s COVID-19 a hodnotilo se, zda šlo o závažné onemocnění, případně o úmrtí s COVID-19 souvisejícím. Výsledky studie nyní přinesl odborný zdravotnický časopis Lancet. Dodávat k tomu mnoho slov netřeba, to hlavní, že očkovaní  jsou na tom lépe, je ve třech grafech.

 

Graf A uvádí, jak na tom jsou přijímaní do nemocnice s diagnózou COVID-19 očkovaní dvěma dávkami (červeně) a ti, kteří dostali i třetí dávku (modrozeleně) v poměru k celé skupině.

Graf B ukazuje totéž z pohledu závažných průběhů nemoci při hospitalizaci.

Graf C je vyjádřením rizika úmrtí.

 

 

Zdroj: Noam Barda, et al. 2021. Lancet.

 


 

Časově závislá účinnost vakcíny

Možná nebude na škodu doplnit ještě čtvrtý graf, který vznikl šetřením jiné výzkumnické party. Tentokrát ryze americké. Jde v něm rovněž o statistiku. Pramenem v tomto případě není Lancet, ale stejně prestižní časopis Science. Křivky hodně vypovídají nejen o tom, jak jsou na tom američtí veteráni, ale i o tom, čím si prochází celá společnost. I tyto výsledky bude dobré brát v potaz při našem zvažování všech pro a proti.

 

Graf: Účinnost vakcíny proti infekci SARS-CoV-2 v závislosti na čase od doby vakcinace. Odhad podle Coxových modelů proporcionálních rizik, upravených podle věku, rasy, etnického původu, pohlaví a skóre komorbidity. Podrobnosti viz: „Ochrana vakcíny SARS-CoV-2 a úmrtí mezi americkými veterány během roku 2021“  Zdroj: Cohn B.A. Science 2021. (Přístupné zde).

 

Americká studie na vzorku 780 tisíc lidí v USA prokázala, že účinnost očkování proti koronaviru klesá v čase rychleji, než na jaře uváděly optimistické odhady. U Pfizeru a Moderny je riziko pozitivního testu po půl roce zhruba dvojnásobné, než těsně po naočkování, u jednodávkové Janssen dokonce sedminásobné.Ochrana před vážným průběhem a zůstala i po půl roce a navzdory nakažlivějším variantám viru vyšší: 73 % u Janssenu, 81,5 % u Moderny a 84,3 % u Pfizeru. U lidí starších než 65 let  úroveň ochrany klesla před podlehnutím infekci, a to na 52,2 % u Janssenu, 75,5 % u Moderny a 70,1 % u Pfizeru. Uvedené hodnoty vyjadřují porovnání se skupinou neočkovaných. Nula % by tedy znamenalo, že očkování nedělá vůbec nic, 100 %, že před virem chrání dokonale. Posilující třetí dávka dokáže podle klinických testů vrátit účinnost opět nad 90 %, a to jeden až dva týdny po jejím podání.

 


 

Do třetice si vaší pozornosti dovolím předložit výsledky matematického modelování z Harvard TH Chan School of Public Health. Přináší ho nejnovějšího vydání odborného časopisu Cell. Jde tak trochu o strašení, nicméně při troše smůle, by nemuselo být daleko od pravdy. Třeba proto, že evoluce virů je už taková, že čím početnější populací se šíří, tím větší je pravděpodobnost, že spolu se vznikem méně závažných virových mutací, vzniknou i nám méně příznivě nakloněné varianty a i ty, které v sobě snoubí všechno to nejhorší, čeho je virus schopen. Ale k věci. Matematicky obdaření biologové pro své věštění z křišťálové koule simulovali pandemii SARS-CoV-2 s několika různými hypotetickými variantami. Jinak řečeno, brali v patrnost zvýšenou přenositelnost, jakou například disponovala varianta Alfa, schopnost unikat pozornosti imunitnímu systému, jíž vynikala virová varianta Beta i kumulaci zvýšené přenosnosti s částečnou schopností unikat pozornosti imunitnímu systému, jakou oplývala varianta Delta. Výsledky analýz jim pak daly představu o průběhu nákazy pro každý z možných scénářů a jak by trajektorii nákazy ovlivnily - fyzické distancování (lockdowny) a očkování.

Bushmanovu modelářskému týmu vyšlo, že další nová varianta se zvýšenou přenositelností by byla pravděpodobně nebezpečnější než varianta, která by se dokázala imunitnímu systému částečně vyhnout. Jejich model také vyjevil, že očkování je nanejvýš prospěšné v případě vzniku variant s vlastnostmi obdobnými Deltě, kdy vakcinace nejvíce snižuje celkovou mortalitu. I tyto matematické dedukce bychom měli vzít v našich úvahách v patrnost. Třeba proto, že se ukazuje, že čert nespí, neboť nově se objevující varianty skutečně mají povahu varianty Delta.

 


 

Poznámka:

Den po zveřejnění tohoto článku Izrael zahájil očkování dětí ve věku 5 - 11 let.



 

Literatura

Noam Barda, et al.: Effectiveness of a third dose of the BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine for preventing severe outcomes in Israel: an observational study. The Lancet, October 29, 2021 DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)02249-2
Mary Bushman, et al.: Population impact of SARS-CoV-2 variants with enhanced transmissibility and/or partial immune escape, Cell (2021). DOI: 10.1016/j.cell.2021.11.026

Barbara A. Cohn, et al.: SARS-CoV-2 vaccine protection and deaths among US veterans during 2021, SCIENCE•4 Nov 2021. DOI: 10.1126/science.abm0620

 


Video: Anti-vax v Římě

Datum: 22.11.2021
Tisk článku

Související články:

Loterie osudu: Jak SARS-CoV-2 mutuje?     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2020)
COVID-19 a selhání managementu rizik     Autor: Miloslav Pouzar (29.03.2020)
Překvapivé souvislosti: Kuřáci jsou zřejmě mnohem méně ohroženi covid-19     Autor: Stanislav Mihulka (23.04.2020)
Také na viru SARS-CoV-2 se dá najít něco pozitivního - zmírňuje bolest     Autor: Josef Pazdera (03.10.2020)
Čímže to liečili pána prezidenta?     Autor: Matej Čiernik (01.11.2020)
Nocebo efekt (a vakcíny proti Covid-19)     Autor: Matej Čiernik (28.12.2020)
Po vakcinacích v Izraeli klesá počet vážně nemocných     Autor: Josef Pazdera (04.02.2021)
Vakcinovaným ženám prudce rostou rizikové nálezy z mamografu     Autor: Josef Pazdera (10.03.2021)
Aspirinem proti COVIDu?     Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2021)
Delta prolamuje nákladnou strategii izolace     Autor: Josef Pazdera (06.08.2021)



Diskuze:

od 1. prosince jen

Eva M,2021-11-27 11:17:23

od 1. prosince jen 10% vzorků diskriminační analýzou na nové mutace, jihoafrická patrně již zde (?.. když už je v NL, via turecko a egypt...)... :)) my ji chceme ututlat?

BOŽE ZA CO....

Nebylo by např. vhodnější rovnou šoupnout na diskriminační analýzu všechny vzorky odebrané 2x očkovaným přijatým k hospitalizaci ve věku pod 60 let?
NAPŘÍKLAD!

K čemu hnát lidi do nevětraných místností odběrových center, když víme, že např. každý 5. vzorek bude pozitivní? A že odebíraní se rozkašlou, přijdou další odebíraní, kteří za účelem odběru odkryjí dýchací cesty.... :)) to nevymyslíš.... :)) proč asi takové rychlé šíření v zemích, které se hromadně šťourají v nose kýchajícím lidem..

Nebylo by lepší např. posunout některé pracovní doby, zavést nějakou dezinfekci (nebo aspoň vyvětrat...) na konečných hodně zatížených spojů, ty posílit, velké zaměstnavatelské organizace ať si třeba nasmlouvají extra dopravu (nejsou náááhodou jedním z hlavních problémů narvané autobusy a trolejbusy? třeba?)

Odpovědět

Naškrabáno ještě před posledním utažením šroubů/oprátek

Emiel Regis,2021-11-26 02:13:42

Je zajímavé u (naštěstí jen) části diskutujících sledovat jejich čistě technokratický přístup k problematice, jako by nešlo o omezování životů lidí, ale o plemenitbu králíků nebo o inženýrský návrh kanalizace. Tento zúžený náhled (hezky česky řečeno fachidiocie) se - kromě redukce komplexního mezioborového problému na jeden jeho izolovaný aspekt - vyznačuje nekritickým přijetím několika implicitních předpokladů, o nichž "se přece nediskutuje":

1. že experimentální pseudovakcíny nemohou mít dlouhodobé negativní účinky na lidské zdraví
2. že neexistují účinné metody včasné léčby dostupnými antiviroriky
3. že statistická data jsou reprezentativní, nejsou falšována ani zatížena systematickou chybou a že tedy má smysl je v této podobě analyzovat a interpretovat
4. že neexistují silné osobní, skupinové, obchodní a politické zájmy, které s teoreticky čistě medicínským problémem interagují
5. že lze Ústavu, Listinu základních práv a svobod a celý právní řád libovolně ohýbat a porušovat.

ad 1:
Varující je to, že jednak postupně vychází najevo deficit inzerovaných vlastností pseudovakcín (dlouhodobě chrání před infekcí - chvíli chrání před infekcí - garantují lehký průběh - omezují riziko těžkého průběhu - chrání přes smrtí - chrání sousedovic čokla před smrtí na JIP), jednak bylo schváleno použití experimentálních léčiv v plošném měřítku, navíc mRNA nejsou standardní léčiva (a nelze je nazvat vakcínami v jakkoli širokém smyslu toho slova), ale pracují na zcela nevyzkoušeném principu. K už známým, avšak nedostatečně kvantifikovaným "vedlejším účinkům" se mohou kdykoliv v budoucnu přidat další a ještě závažnější. K tomu není vyřešena zodpovědnost za poškození zdraví pacientů, což se obchází "dobrovolností" pseudovakcinace a vynuceným Informovaným souhlasem obětí.
Nikomu samozřejmě nelze bránit, pokud si sám chce zahrát ruskou ruletu (s odloženým koncem - o to je to napínavější) a nechat si ten ježibabí rosol aplikovat /zdravím čtenáře Strugackých/. Jakýkoliv nátlak na podřízení se diktátu pseudovakcinace experimentální látkou ale nemá nic společného se zodpovědnou medicínou, zato však velmi mnoho se Severní Koreou.

ad 2:
Součástí neúprosného tlaku na pseudovakcinaci je kromě bagatelizace rizik také ignorování a zamlčování jiných způsobů léčby. Existují však země, které šly jinou cestou - zastavením pseudovakcinace a využitím existujících antivirotik. Na příkladu Japonska, Indie a dalších zemí lze vidět, jaké výsledky má nasazení ivermectinu a dalších při včasné léčbě. Vyléčení budou navíc disponovat dlouhodobou přirozenou imunitou.
U nás se ale covid záměrně neléčí. Nemocným je doporučeno "vemte si paralen a vyležte to". Zdravý organismus si obvykle nějak poradí, oslabené jedince ale po 10 dnech vezou se zanedbanou pneumonií do špitálu a šup na JIPku a ventilaci, a možná tam taky exnou. Hle, jak je ten covid nebezpečný! No ano, neléčený jistě. A ti, kteří rozhodli o nepoužívání antivirotik, mají na rukou hodně krve.

ad 3:
Když už odhlédnu od toho, že za nejdůležitější se vydávají denní přírůstky "nakažených" na základě jednoho testu namísto sledování počtu skutečně nemocných na základě anamnézy, klinického vyšetření a potvrzení testem, za zcela skandální považuju udávání podílu "neočkovaných", kteří se imrvére testují, vůči pseudovakcinovaným, kteří se netestují téměř vůbec. Na další nedostatky poukázali už jiní diskutující, plus existují silná podezření na vícenásobná vykazovaní administrativními metodami a dalčí nesrovnalosti. Jinými slovy řečeno, ono ani není nutné data ručně fixlovat, pokud se metodika a administrativní postupy nastaví dostatečně prasácky. Snažit se z takových dat cokoliv vyvozovat je ztráta času, a to včetně porovnání rizik pseudovakcinace a prodělání choroby; zde se navíc promítá vliv záměrného neléčení nemocných z bodu 2.

ad 4:
Ten největší viditelný prospěch ze současné situace a obrovský zájem na jejím nekonečném pokračování má big pharma; kromě vlastních pseudovakcín pumpovaných nejlépe 4x ročně do velké části lidstva jde i o další zdravotnický materiál a služby. S vyhlídkou na dalších několik let, kdy se pojede podle stávajícího scénáře (čím déle tím lépe) jde pro ně o kšeft tisíciletí. Tady jde veškerá (čistě teoretická) morálka pochopitelně stranou.
Další patro tvoří kohorty lokálních parazitů - všech těch překupníků a kšeftařů na národní úrovni. Co se motivace a morálky týče, jsou na tom stejně jako big pharma; všehoschopní, bez jakýchkoliv zábran.
Politici dostali covid jako dárek hned ve dvou směrech: zaprvé se jim otevřel obrovský korupční potenciál ze strany prvních dvou skupin (už to samo je alarmující), zadruhé získali možnost vyzkoušet dříve nemyslitelné - letos inspirováni rakouským stanným právem /jen s malou změnou, likvidační pokuty místo kulek/ - to zkoušejí proti vzdorujícím. K tomu si můžou vyzkoušet další metody ovlivňování mas - kromě trestání neposlušných mnohostrannou degradací jejich životů i odměňování ratlíků (nemusíte se testovat, můžete do hospody a do divadla, možná pojedete i na lyže - ó vy se máte!) Cukr a bič na steroidech. Je tak sladké hrát si na boha... Takovéhle hračky v rukách té bandy sociopatů u moci jsou naprostá katastrofa.
Média, ta věčná děvka moci. Kromě svých partikulárních zájmů (sledovanost, agendy majitelů) absolutní podřízenost establishmentu, v roli výkonného praporčíka plní jeho zadání - tlačení nesmyslných agend, vyvolávání hysterie a strachu, cenzura a stigmatizace nepohodlných atd. Velká média nikdy nepůjdou proti politikům jako kastě; štvanice na předem označené obětní beránky jsou něco jiného. Aktuálně si nejvíc užívají šponování hysterické atmosféry ("pandemie neočkovaných" a další perly) a zadupávání odlišných názorů. Neverending PsyOp. Zdeněk Hoření by měl radost.
Co se týče praktických lékařů, tady dochází ke štěpení - část už to zřejmě nemůže vydržet a tak jsou k dispozici osobní svědectví o reálném podílu pseudovakcinovaných na JIP, snad vzniká nějaká alternativa k lékařské komoře, existují podepsaná prohlášení disentních skupin. Rozhodně neplatí, že by lékaři jednotně souhlasili s postupem vlády a ministerstva; někteří už prolomili bariéru strachu. Lze se však obávat perzekucí, represí a profesních likvidací ze strany státu a komory.

ad 5:
Ke koloritu toho covid cirkusu neodmyslitelně patří absolutní neúcta k právnímu řádu, projevující se koloběhem událostí: Vydání nařízení - napadení u Nejvyššího správního soudu - správní soud konstatuje nezákonnost a nařízení ruší - vydání téhož nařízení s pár slovy změněnými - napadení u správního soudu... atd libovolně dlouho.
Korunu tomu právnímu nihilismu nasazují individua typu Schillerové (která tvrdí, ze úkolem vlády je "neočkovaným znepříjemnit život") nebo Arenberger (vědomé vydávání nezákonných opatření s tím, že dokud je soud nezruší, jsou platná).
Je samozřejmě dobře, že nezákonná opatření jsou (teď už snad i několika) právníky pravidelně napadána, na jejich platnost to však vzhledem ke zmíněnému koloběhu zatím mělo pramalý vliv. Zajímavý bude osud toho posledního opatření - tady už jde do tuhého, protože zavádí diskriminaci, která je samozřejmě v rozporu s Listinou základních práv a svobod (a Listina je součástí ústavního pořádku).

Nakonec jen poznámka: to, co dnes prožíváme jako vnucenou normu, bych před třemi lety vnímal jako čistou dystopii. Apartheid, totalitu, kvazimedicínskou segregaci, sociální experiment, hysterii. O medicínu jde samozřejmě až na posledním místě, jsou tu důležitější úkoly. Analýzou chybných dat k zářným zítřkům. Udělej tisíc teček za covidem. Když to nejde silou, půjde to ještě větší silou. S nouzovým stavem na věčné časy a nikdy jinak.
Všem viníkům současné situace z celého srdce přeju, aby jednou byli dekorováni Řádem Josefa Mengele I. stupně s řetězem. A s železnou koulí na noze, samozřejmě. Ano, vím že to je utopie.

Odpovědět


Re: Naškrabáno ještě před posledním utažením šroubů/oprátek

Marie Loutecká,2021-11-26 12:50:40

Kdopak se to tady stydí za své jméno a pod pseudonymem nás školí? Nemohl byste se nám představit, abychom věděli jakou váhu máme dávat Vašim termínům a závěrům? Jak třeba definujete pseudovakcínu,… Děkuji.

Odpovědět


Re: Re: Naškrabáno ještě před posledním utažením šroubů/oprátek

Emiel Regis,2021-11-27 21:16:44

Považuji za rozumnější naznačit, že nemám zájem zveřejňovat své personálie, než používat falešné jméno. Pokud je to však nezbytné, mohu se jmenovat třeba Jan Novák.

Skutečnou vakcínou bych nazval látku, která 1. je účinná, 2. její benefity vysoce převyšují rizika, 3. pracuje na ověřeném a akceptovaném principu a 4. prošla kompletním schvalovacím procesem. To je důvod, proč tento pojem v textu nemohu používat.
Pro zajímavost, v následujícím textu se pojem mRNA vůbec nevyskytuje:
https://web.archive.org/web/20181024041150/https://en.wikipedia.org/wiki/Vaccine#Experimental

Odpovědět


Re: Re: Re: Naškrabáno ještě před posledním utažením šroubů/oprátek

Jindřiška Vlachová,2021-11-28 08:03:57

Pane Jane Nováku, za co Vy sám považujete šiřitele hoaxů, kterým evidentně jste? Jelikož nemáte základní biologické povědomí, co Vás opravňuje k zavádění nových termínů v medicíně, které slovník nezná? A protože Vás nečetli, nepoužívají ho ani imunologové, vakcinologové, virologové,... Lze pochopit, proč si dáváte pseudonym, ale proč proboha s tím Vaším blábolem, co jste napsal výše, se ztrapňujete tady? Vám to fakt není blbý?

Odpovědět


Re: Naškrabáno ještě před posledním utažením šroubů/oprátek

Marek Freiborg,2021-11-26 23:34:14

Emieli, Vy svatá prostoto, Vy snad ani netušíte že jste takový borec, že jste s tím ivermektinem v Japonsku sedl na lep hoaxu. Nějaký řád by Vám rozhodně také slušel.

Odpovědět


Re: Re: Naškrabáno ještě před posledním utažením šroubů/oprátek

Emiel Regis,2021-11-27 20:54:41

Děkuji za upozornění a škrtám z textu tento řetězec: "Japonska, ". Opravám omylů se nebráním, a to přesto, že text primárně není faktografií, ale polemikou s neadekvátně selektivním pojetím. Věřím, že to i Vy časem pochopíte.

Odpovědět

Kdo staví na písku...

Milan Kašecký,2021-11-25 22:59:45

Všechny články a diskuze ke coronaviru o očkování, testování, hladině protilátek, právu, ekonomice, politice... je jen odvádění od základního problému a to je včasná léčba nemocných pacientů.

1. Místo anamnézy, klinického vyšetření a laboratorního nálezu je diagnostikována „nemoc“ na základě jediného výtěru z nosohltanu špatně nastaveným PCR testem. Tato „nemoc“ je zjišťována i u zcela zdravých lidí, kteří jsou neustále nesmyslně a draze plošně testováni, a to včetně dětí.

2. Od počátku jsou návrhy na levnou a včasnou léčbu odmítány bez bližšího zkoumání a čekání na vakcínu.

3. Všichni zdraví lidé jsou na základě presumpce viny považováni za infekční, dokud nedokážou tzv. bezinfekčnost – a to pomocí postupů, které žádnou bezinfekčnost prokázat nemohou.

Vraťme se k základnímu:
Obyvatelstvo neděsme k smrti, ale zaměřme se na jednoduché rady, jak posilovat zdraví a imunitu.

Cítím se nemocen, navštívím svého lékaře, ten provede vyšetření určí diagnózu a doporučí včasnou léčbu. Pokud takto vyšetření a nemocní pacienti dosáhnou kritický počet ?1600-1800? případů na 100 000 obyvatel je třeba vyhlásit epidemii.

Pokud spadám do ohrožené skupiny navštívím svého lékaře a ten buď doporučí nebo nedoporučí vakcinaci.

A to je základní kámen, na kterém musíme stavět.

Odpovědět


Re: Kdo staví na písku...

Florian Stanislav,2021-11-26 09:22:29

Píšete :"Obyvatelstvo neděsme k smrti.."
Ano, neděsme obyvatelstvo takovými příspěvky se základními kameny typu viklan.
Navštivte svého lékaře, vysvětlete mu své názory na jednoduché rady, návrhy na levnou, včasnou léčbu a špatně nastavené PCR testy, to poučí každého.

Odpovědět


Re: Kdo staví na písku...

Jenda Hrach,2021-11-28 01:56:14

> Pokud takto vyšetření a nemocní pacienti dosáhnou kritický počet ?1600-1800? případů na 100 000 obyvatel je třeba vyhlásit epidemii.

OK, takže v hypotetickém případě, kdy se objeví virus, který nakazí 150000 lidí v ČR týdně a všichni z nich na konci týdne zemřou, budete se bít v prsa že žádná epidemie neprobíhá a za 67 týdnů ČR vymře? K čemu je taková definice dobrá?

> Obyvatelstvo neděsme k smrti

Obyvatelstvo se děsí k smrti samo, když vidí 40k mrtvých se značným omezováním nákazy (3M nakažených ve 3 vlnách) a potenciálem na 150-200k mrtvých bez opatření. Nebo byste navrhoval tyto informace a informace o přeplněných nemocnicích cenzurovat, aby se neděsili?

> ale zaměřme se na jednoduché rady, jak posilovat zdraví a imunitu

A pomáhá to proti covidu?

> Od počátku jsou návrhy na levnou a včasnou léčbu odmítány bez bližšího zkoumání a čekání na vakcínu.

Jako například? Naopak se to zkoumá dost, bohužel bez výsledku. A pár nadějných kandidátů se teď objevilo, bohužel až teď a většinou nejsou moc levné.

Odpovědět


Re: Re: Kdo staví na písku...

Urban Novák,2021-11-28 11:42:41

Jak to myslíte s vaším dotazem jestli posilování zdraví a imunity pomáhá proti covidu? Co jiného by mělo pomáhat? Statistiky hovoří jasně, covid vybíjí primárně s prominutím "slabší kusy", tzn. osoby staršího věku a dále ty , kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy - cukrovku, tlak, obezitu a jiné převážně civilizační choroby.

Tou včasnou léčbou je myšleno sledování rizikových pacientů, kteří se doma léčí s covidem. A v případě, že se objeví první příznaky komplikací, měli by tito pacienti být přesunuti do nemocnice. U nás je snaha o pravý opak, do nemocnice se pacienti s covidem dostanou až když se jejich stav výrazně zhorší. Kdyby se kdyby pacienti se zápalem plic při covidu dostávali do nemocnice o týden dříve, strávili by v nemocnici dva týdny místo dvou měsíců.

Odpovědět


Re: Re: Re: Kdo staví na písku...

Jenda Hrach,2021-11-28 11:57:36

> Jak to myslíte s vaším dotazem jestli posilování zdraví a imunity pomáhá proti covidu?

No tak jasně že nějak pomáhá, ale nezanedbatelně?

> Kdyby se kdyby pacienti se zápalem plic při covidu dostávali do nemocnice o týden dříve, strávili by v nemocnici dva týdny místo dvou měsíců.

Tak například při právě probíhajícím kolapsu tam pacienti nejsou dva měsíce, protože před 2 měsíci žádná vlna nebyla. Dokonce ani před měsícem. A co jim nemocnice o týden dřív poskytne? Dneska možná monoklonální protilátky (už je prý dávají i ambulantně), ale ty při minulých vlnách nebyly dostupné.

Odpovědět


Re: Kdo staví na písku...

Jenda Hrach,2021-11-28 01:59:45

A ještě k

> Všichni zdraví lidé jsou na základě presumpce viny považováni za infekční, dokud nedokážou tzv. bezinfekčnost

Ano, tak to v případě epidemie onemocnění, kde je každý několik dní bezpříznakový přenašeč, a někteří mají to štěstí, že mají tak lehký průběh, že jsou bezpříznakoví přenašeči dlouhodobě, chodí. Jaký jiný máte nápad?

> a to pomocí postupů, které žádnou bezinfekčnost prokázat nemohou

S tím souhlasím, ale jenom v tom, že je to špatně pojmenované - mělo by se to jmenovat nějak jako „očekávané množství lidí, které člověk nakazí, dostatečně nízké na to, aby bylo přijatelné“, ale to se blbě vyslovuje a třeba nenašli lepší zkratku?

Odpovědět

Mhm

Martin D,2021-11-25 20:57:06

Asi mozno prispievam neskoro ale neda mi. Je to idborna debata, ktora sa ale absolutne izolovala a neriesia sa dve najpodstatnejaie casti problemu. Prvym je prevencia a budovanir imunity. Druhym je liecenie. Vitamin D, zinok atd, pohyb na cerstvom vzduchu bez ruska… to by bol asi zaklad. Co sa tyka liecby, k tomu sa nikto nechce vyjadrit ale tak rypnem do toho. Velmi pekne to zhrnul pan Dr. John Campbell, ma toutube kanal, mozete si najst. Vysvetluje rozne dovody japonskeho zazraku ako to nazval. U nas su uvadza samozrejme, ak vibec, ze za nizke cisla moze prevdepodone mutacia virusu, ktora zapricinala jeho vymyznutie a ako druha varianta sa uvadza geneticka vybava naroda, preco by sa prejavila az teraz? Nimto vsak neuvadza, ze cisla zacali klesat 12 dni po tom, ako Japonsko odsuhlasilo liecbu ivermektinom, co je podla mna velmi zasadna skustocnost. Nebudem tu pisat podrobnosti nakolko nie som odbornik v danej oblasti. Vsetky studie, vyhlasenie atd je mozne najst vo https://m.youtube.com/watch?v=E1GF0H9V_1g

Odpovědět


Re: Mhm

Josef Waters,2021-11-25 22:40:37

Na tuto informaci o ivermektinu v Japonsku jsem narazil na mnoha místech, ale nikdy nebyla věrohodně doložená. Naopak, upozornění že jde o FakeNews, najdete spoustu. Namátkou:
https://napravoumiru.afp.com/http%253A%252F%252Fdoc.afp.com%252F9RC292-1
Použití ivermektinu v Japonsku bude věrohodné asi tak jako "důležitá informace", že zadání PINu u bankomatu obráceně přivolá policii ...
Já bych vsadil na ukončení Olympiády a přemutování viru.

Odpovědět


Re: Re: Mhm

Martina Chlupová,2021-11-26 20:27:18

Děkuji, že uvádíte na pravou míru fámu o Japonsku. Dovolím si upřesnit, že v době Olympiády bylo v Japonsku naočkováno pouze 40% obyvatel (začali očkovat mnohem později než my), po doočkování na současných cca 80% čísla nakažených klesla na minimum.
Druhý, podle mě velmí zásadní, vliv má také disciplinovanost a vzájemná ohleduplnost tohoto národa. Zcela dobrovolně (mají to pouze formou doporučení) nosí drtivá většina z nich celou dobu epidemie roušky i venku. To většina Čechů nepochopí, obávám se.
Web kamera z Tokia (počítejte s časovým posunem): https://youtu.be/HpdO5Kq3o7Y

Odpovědět


Re: Mhm

Pavel Pelc,2021-11-26 22:43:24

Jak je to s IVERMEKTINEM uz je prostreleno. Ukazalo se, ze v nekterych oblastech ma statisticky pozitivni vliv na lecbu, jinde ne. Vysvetleni je trivialni. Strevni paraziti zhorsuji prubeh onemocneni covidem. Link na studii nemam, jsem linej to ted dohledavat. Kazdopadne nema smysl uvazovat o ivermektinu jako o leku na covid.

Odpovědět

Dr. Šebo

Hans Mahraner,2021-11-25 20:36:08

Věcně a racionálně zdůvodněné, proč by očkování mělo být povinné: https://video.aktualne.cz/dvtv/sebo-stat-mel-ockovani-naridit-uz-v-lete-predvanocni-masakr/r~e3bee0cc4df111ec9106ac1f6b220ee8/

Odpovědět


Re: Dr. Šebo

Kamil H.,2021-11-25 22:14:49

Jako sorry, ale v rozhovoru s panem Šebo nezazněl ani jeden vědecký argument. Covid krize je způsobena politickými rozhodnutími, která bohužel mají velmi malý vliv na šíření covidu.

Pan Šebo je lhář a demagog. Snaží se tvrdit, že očkování zabraňuje přenosu covidu. To prostě není pravda. Důkazem buďiž Portugalsko, kde mají načkováno 86,6% populace, tzn. prakticky všechny nad 12 let. A přesto se u nich covid pěkně rozjíždí, stejně jako loni. Nicméně stále mají nízký počet úmrti, to je myslím jedinný pozitivní důsledek očkování. Očkování tedy chrání pouze očkovaného před těžkým průběhem. Alespoň tak to vypadá podle epidemiologických dat.


https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/portugalsko-zprisnuje-i-ockovani-navstevnici-musi-mit-negativni-test-40379204

Odpovědět


Re: Re: Dr. Šebo

Josef Waters,2021-11-25 22:53:51

To Portugalsko se "rozjíždí" tak, že ještě začátkem října jsme s nimi měli obdobné počty a dnes máme zhruba 7x víc odhalených případů denně a 8x víc vážných stavů s hospitalizací. Takže to vypadá, že očkování chrání nejen před vážným průběhem (samozřejmě né stoprocentně), ale i snižuje tu infekčnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Dr. Šebo

Kamil H.,2021-11-25 23:07:02

Lepší je porovnávat stav v zemi s tím, jak to vypadalo loni. V Portugalsku výrazně teplejší podnebí, cca +10 stupňů venkovní teploty, díky tomu se u nich respirační choroby začínají rozjíždět až v prosinci s tím, že u lékařů se toto projeví až v lednu.

Není tedy nic divného na tom, že nás respirační onemocnění zasáhnou více a dříve než Portugalsko.

Loni jsme neměli načkovaného nikoho, letos máme přes 60%. A přesto budeme mít více nemocných. Potřebujete více důkazů o neúčinnosti očkování proti šíření covidu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Dr. Šebo

Tomáš Hluska,2021-11-26 07:26:24

pane Kamile,
máte pravdu, je vhodné porovnávat čísla současná s loňskými. Zjevně měli v Portugalsku touto dobou maximum se zhruba 4-násobkem případů. Co se týče úmrtí, tak těch je cca 9-krát méně než loni.

https://covid19.who.int/region/euro/country/pt

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Dr. Šebo

Eva M,2021-11-26 09:11:05

Dobrý den, Portugalsko/Azory navštívil v létě pan Neff; na jeho blogu Neviditelném psu lze najít jeho vylíčení "buzerace očkovanců a prodělanců opakovanými zbytečnými testy"

Čímž netvrdím, že je tento rozdíl rozhodujícím faktorem -- je to jeden z matoucích faktorů ve vývoji situace

Odpovědět


Re: Re: Re: Dr. Šebo

Kamil H.,2021-11-25 23:19:33

Jinak jestli jste si poslechl celý rozhovor s panem Šebo, dozvěděl byste se, že si pan Šebo protiřečí. Na jednu stranu požaduje po všech aby se navočkovali, na druhou stranu si uvědomuje, že je covid i přesto několikrát proběhne celou populací a všechny nakazí. Stejně tak si pan Šebo uvědomuje, že nelze nijak odhadnout, co bude za půl roku, jestli se třeba nezačne šířit mutace, proti které očkování bude naprosto neúčinné, nebo nedej bože kontraproduktivní.

Jaký má smysl očkovat ty, pro které covid aktuálně představuje velmi malé riziko srovnatelné např. s rizikem úmrtí při řízení automobilu? Bohužel paní redaktorka Písařicová je buď blbá nebo moc hodná a na toto se pana Šebo nezeptala.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Dr. Šebo

Josef Waters,2021-11-26 08:26:03

Pan Šebo si nijak neprotiřečí, naopak dobře vysvětlil svůj postoj. Včetně toho, že když virus proběhne celou populací tak u očkované populace budou ztráty podstatně menší. Nemusím s ním v některých věcech souhlasit, ale proč mu nadávat do lhářů a demagogů?
Musíte být vy, "antivaxeři", tak arogantní a sprostí?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Dr. Šebo

Eva M,2021-11-26 10:01:10

Pane Watersi, "antivaxer" je jedním z podivných termínů aktuálního "newspeaku".

Letos na podzim jsem se také rozhodla pro očkování - ;-) jak vidno, z hlediska délky poskytované údajné ochrany, jak ji popisuje článek odkazovaný na konci diskuze, bylo načasování správné ;-) - navštívila jsem tedy pavilonek P Bohunické nemocnice, který slouží 400.000 Brnu jako jedno z očkovacích míst (nejedná se dokonce o mateřskou nemocnici budoucího pana ministra?).
Odcházela jsem otřesena - hlava na hlavě v nevětrané mrňavé hale, včetně chuděrů špatně pohyblivých starodůchodců přitransportovaných rodinami, délka pobytu s předepsanou 15minutovkou /na kterou jsem se pochopitelně vykašlala/ odhadem kolem 30 min, společné propisky, ale žádná dezinfekce....za celou dobu trvání covidové šarády jsem se do takového situace nedostala.

Takového "očkování" opravdu nemá cenu; a to se ještě nezabýváme otázkou účinnosti a nežádoucích účinků.

Po tomto zážitku ovšem nepředpokládám, že české zdravotnictví je schopno a má vůli zajistit cokoli rozumného a "klientovi" prospěšného.

:) Nyní se dozvídám, že hlavy pomazané ve své "nekonečné moudrosti" rozhodly zajistit mi - dle indicií zjevně neexistující - "hybridní imunitu" - BOŽE, ZA CO....

Ujišťuji Vás, že podvědomý pocit občana po uzákonění očkovací povinnosti a dosavadních zkušenostech nebude "stát se mne snaží chránit", ale "stát se mne snaží zavraždit, a ještě usiluje o to, aby z mezinárodně ztrapněné České republiky nebylo úniku" - v tomto punktu odkazuji na zjevnou štítivost tchajwanců při loňské návštěvě pana Vystrčila; toto bude v budoucnu běžný zahraniční postoj k "nahybridovaným" obyvatelům ČR (a za "nejblbější na světě" budou i zdejší lékaři, vědci a... vlastně všichni).

To, čemu říkáte "antivaxerství", je často projev oprávněné nedůvěry k notoricky selhávajícímu státu.

Odpovědět

CO VY NA TO:

Jan Zatloukal2,2021-11-25 07:39:00

https://smis-lab.cz/2021/11/23/hospitalizovani-pacienti-s-covid-19/

Odpovědět

Vy tu riešite tretiu dávku, zatiaľčo

Vladimír Bzdušek,2021-11-24 22:57:33

Fajzer už spustil akciu ŠTYRI PLUS JEDNA !
Štyri dávky plus jedna pitva zdarma.
(Ja už tri mám, ale Moderny, tak neviem)

Odpovědět


Re: Vy tu riešite tretiu dávku, zatiaľčo

Eva M,2021-11-25 08:49:02

... v tomto punktu upozorňuji na zajímavý odkaz, který níže poskytl p. Marvsn, a který v této diskuzi zůstal neprávem opomíjen:
cituji:
"Poučení jsem našel v https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.25.21265500v2.full.pdf"

Odpovědět


Re: Re: Vy tu riešite tretiu dávku, zatiaľčo

Eva M,2021-11-25 08:50:21

/p. Marvan, samozřejmě. ty moje překlepy.../

Odpovědět

Covdata

Karel Klement,2021-11-24 16:09:23

V článku ani v diskuzi jsem nenašel odkaz na zajímavý web https://www.covdata.cz
Aktuální počet lidí na JIP https://www.covdata.cz/cesko.php#intensive-reinfection ve vztahu k očkování.

Odpovědět


Re: Covdata

Martin P,2021-11-24 18:17:21

Je dobře, že tyhle grafy o reinfekcích, které ještě donedávna byly dostupné jen pro vyvolené, jsou už veřejně k dispozici. Ale stále mají daleko k tomu, aby se z nich dala vyčíst pravda (nebo aspoň "pravda").

Jedním problémem je, že nejsou normalizované. Těch, co již (aspoň oficiálně) prodělali covid, je relativně málo, jen cca 1.7 mil. Nebudu to teď hledat, ale jestli si dobře pamatuji, tak očkovaných, co prodělali covid je okolo miliónu a neočkovaných kolem 800000. Oproti armádě skoro 6 mil. očkovaných. To však tu statistiku reinfekcí nezmění. V nemocnicích nekončí neočkovaní, ale ti, co neprodělali covid.

Druhým problémem je, že grafy jsou přes celou populaci, nejsou po věkových skupinách. Pak by bylo vidět, že v nemocnicích při reinfekci končí hlavně starší lidé, nikoli mládež. Je to stejné jako u očkování - plně očkovaný sedmdesátník má vyšší pravděpodobnost, že skončí v nemocnici, než neočkovaný čtyřicátník (viz graf v https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-vladni-strategie-tajit-mlzit-a-strasit-180315).

Odpovědět


Re: Re: Covdata

Richard Vacek,2021-11-25 11:47:55

Máte studie, které ukazují, že u pacientů, kteří přicházejí s covidovými problémy do nemocnice, se tam násobně častěji dostávají ti, u kterých byla už dříve detekována nákaza, než ti, kteří byli dříve očkováni.

"Among COVID-19–like illness hospitalizations among adults aged ≥18 years whose previous infection or vaccination occurred 90–179 days earlier, the adjusted odds of laboratory-confirmed COVID-19 among unvaccinated adults with previous SARS-CoV-2 infection were 5.49-fold higher than the odds among fully vaccinated recipients of an mRNA COVID-19 vaccine who had no previous documented infection (95% confidence interval = 2.75–10.99)."

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7044e1.htm?s_cid=mm7044e1_w

Odpovědět


Re: Re: Re: Covdata

Kamil H.,2021-11-25 13:18:45

Máte nějaké vysvětlení, proč statistiky českých nemocnic jsou naprosto odlišné? U nás jsou reinfekce řádově méně časté než nákaza po očkování.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Covdata

Vojtěch Kocián,2021-11-25 14:54:29

Jedno vysvětlení (chyba ze zpracování dat) popisují zde:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/preziti-covidu-chrani-ale-mene-nez-se-zdalo-reinfekci-je-radove-vice-180447
Ale pořád je to o dost lepší než vakcinace. Částečně asi i proto, že spousta vakcinovaných v nemocnicích, jsou z rizikových skupin, a v těch během předchozí nákazy zemřelo značné procento lidí a tedy se nemohli dostat do nemocnice podruhé nebo patří do čtvrté skupiny (covid i vakcinace).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Covdata

Martin P,2021-11-25 23:30:35

Vysvětlení je podle mého názoru prosté. Studie je z ledna - září 2021. V létě převzala vládu varianta delta (https://ourworldindata.org/grapher/covid-variants-area?country=~CZE, lze zvolit jinou zemi), a to je - alespoň z hlediska statistik - úplně jiná nemoc. Nemá smysl míchat statistiky "s deltou" a "před deltou".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Covdata

Richard Vacek,2021-11-26 08:38:41

Koukal jsem, že ta americká studie, kterou uvádím, je asi špatně provedená a uváděné závěry z ní vůbec nevyplývají - přidávám její rozbor spolu s rozborem studie izraelské (která by měla být v pořádku).

https://brownstone.org/articles/a-review-and-autopsy-of-two-covid-immunity-studies/

Skoro to vypadá, že proděláním nemoci člověk získá lepší imunitu, ale s rizikem, že skončí v nemocnici. Snad je tedy optimální nechat se naočkovat a popřípadě včas přeočkovat do doby, než si člověka vir najde a zajistí mu hybridní imunitu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Covdata

Eva M,2021-11-26 09:07:33

Dobrý den, ta tzv. "hybridní imunita" je podle mne cosi velice sporného za situace, kdy se neustále objevují nové mutace - nyní čerstvě jakási "velmi zmutovaná" v jižní Africe.

Rozhodně se nedomnívám, že by bylo vhodné něco takto diskutabilního propagovat a "národu zařizovat"

Když odrolujete na konec této diskuze, článek odkazovaný p. Marvanem zmiňuje ve STÁVAJÍCÍ SITUACI 3měsíční ochranu poskytovanou vakcínami! :) Tyto článek doporučuje doplnit omezeními kontaktů.

Nemám nijak široký okruh známých, přesto vím o opakovaných nákazách, nejméně v 1 případě s výrazně horším průběhem. Jev je často zmiňován i "na internetech"; předpokládám, že není nijak vzácný (nemluvě o případech "nezachycené pozitivity", takže část reinfekcí - včetně těch "s horším průběhem" bude skrytých).

Myslím, že "hygienici, lékaři a vědci" jsou natolik zavaleni, že nemají čas (mají-li vůli(?)) cokoli blíže sledovat, natož objektivně zkoumat.

Odpovědět


Re: Re: Covdata

Pavel Hranický,2021-11-25 17:24:41

To si pane P. pamatujete velice špatně. Dokonce tak špatně, že to razí hned na první pohled do očí a je zřejmé, že jste nad těmi čísly, co tu házíte do vzduchu, nepřemýšlel ani vteřinu. Jinak by Vám muselo dojít, jaký nesmysl tu vypouštíte. Jak Vás mohlo napadnout, že očkovaných nakažených je více než neočkovaných, když až do tohoto léta tvořili neočkovaní skoro 100% všech nakažených a teprve v této podzimní vlně jsou nějaká větší procenta očkovaných nakažených? Pro Vaši informaci: 1,7 miliónu nakažených bylo někdy v polovině října 2021. Z toho očkovaných bylo 24 TISÍC!!! Nedokončené očkování pak dalších 27 tisíc. A hádejte kdo je ten zbytek...zhruba 1,65 miliónu. Samozřejmě že neočkovaní. A pokud chcete vědět aktuální čísla, tak za listopad je zatím 300 000 prokazatelně nakažených a z nich bylo 200 000 neočkovaných.
Příště zkuste trochu více přemýšlet, než tu plácnete nějakou...pochybnou statistiku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Covdata

Martin P,2021-11-25 23:20:42

Máte pravdu, omylem jsem to prohodil. Data z 19.11.: neočkovaných nakažených 1.1 mil, očkovaných nakažených 0.75 mil, od začátku roku 2021. Pointa nebyla v tom, že očkovaných je více, ale že těch, co covid prodělali je málo s vzhledem k počtu očkovaných. Takže po normalizaci ten graf bude pro znovunemocné vycházet o trochu hůře. Vlastně říkám to, co chcete slyšet. To takhle nesnesitelně reagujete vždycky?

"do tohoto léta tvořili neočkovaní skoro 100% všech nakažených"
To platilo do léta. Jenže v létě převzala vládu varianta delta (https://ourworldindata.org/grapher/covid-variants-area?country=~CZE), a vše se změnilo. Kromě toho zde píšete o nakažených, ale já jsem psal o hospitalizovaných. Od září v nemocnicích 45000 neočkovaných, 33000 očkovaných (data z 16.11.).

Jak jsem psal už jinde, nejhorší na téhle epidemii je slepý fanatismus.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Covdata

Pavel Hranický,2021-11-26 13:47:37

Ne pane, mluvil jste o těch co "prodělali covid" a jestliže uvádíte čísla v miliónech, tak jediné co dává smysl jsou nakažení covidem. Nebo snad opravdu věříte, že jsme tu měli 1,7 miliónu hospitalizovaných?
A ne, ta čísla, která jste zmínil, nedávají smysl ani pokud jste je podle svých slov prohodil. Od začátku roku 2021 tu máme 1,3 miliónu nakažených a z nich bylo 1,18 miliónu bez očkování a pouze zhruba 114 TISÍC s dokončeným očkováním. Ten poměr je více než 10:1 v neprospěch neočkovaných.
A opět netuším, odkud berete data o hospitalizovaných. Podle údajů UZISu bylo od 1.9.2021 hospitalizováno celkem 15678 osob, z toho 8819 (56%) bez očkování a 6364 (40%) s dokončeným očkováním. Tou dobou ovšem bylo naočkováno 5,8 miliónu plnoletých, což tvoří 66% plnoleté populace ČR a naopak pouze zhruba 32% plnoleté populace nebylo vůbec očkováno. Jinými slovy, pokud by místo toho nebylo očkováno 100% plnoleté populace, tak by jsme tu od září měli minimálně 3 x 8819 = 26457 hospitalizací a naopak při plné proočkovanosti maximálně 1,5 x 6364 = 9546 hospitalizací. Už vidíte vliv vakcíny? A to jen používám obyčejnou trojčlenku a zanedbávám například explozivní šíření covidu v populaci s nízkou proočkovaností.
A ano, reaguji nesnesitelně na doslova nesnesitelně chybné a zavádějící údaje o pandemii, která ovlivňuje životy nás všech. Je to Vaše zodpovědnost ověřit si, jestli do veřejného prostoru nepouštíte nesmysly.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Covdata

Martin P,2021-11-26 17:48:03

Promiňte, ale nemá smysl, abych na to co píšete reagoval. Znovu si přečtete, co jsem napsal v příspěvku, na který reagujete.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Covdata

Pavel Hranický,2021-11-26 20:10:03

Čekáte, že dalším čtením ty nesmysly nějak záhadně začnou dávat smysl? Že najednou bude očkovaných nakažených více, než neočkovaných, jak tvrdíte? Při tom je jich 10 krát méně? Že snad začne dávat smysl vaše tvrzení, že se nejedná o pandemii neočkovaných, ale těch, co nemoc neprodělali? Pokud jste měl ve škole množiny, tak víte, že většinu nakažených, hospitalizovaných i mrtvých tvoří ti, kdo nejsou naočkovaní a zároveň nemoc neprodělali. To je průnik dvou množin. Věřte mi, že jsem Váš původní příspěvek četl pozorně, nic v něm však neodpovídá realitě ani nedává smysl.

Odpovědět


Re: Covdata

Florian Stanislav,2021-11-24 19:04:06

pro K. Klement.
Výborný odkaz a jasný jste dal
https://www.covdata.cz/cesko.php#intensive-reinfection

Zaujala mě nyní informace o proticovidové žvýkačce, která snižuje možnost nákazy další osoby asi o 95%.
Vzhledem k tomu, že se jedná o žvýkačku, asi to zkoušeli na lidech a ne na myších, odkud vede k léku cesta dlouhá.
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/v-boji-s-koronavirem-muze-pomoci-zvykacka-40378919
"Žvýkačka obsahuje kopie enzymu ACE2, který funguje jako receptor viru na povrchu lidských buněk, a dokáže tak významně snížit množství viru ve slinách"

Odpovědět


Re: Re: Covdata

Radoslav Porizek,2021-11-25 22:06:32

Zuvacka neznizuje o 95% moznost nakazy. O 95% sa snizuje iba mnozstvo virusu v slinach.

"Snížení virové nálože ve slinách může pomoci ke zpomalení šíření nákazy" = nie namerane, nakolko to snizi infekcnost.

Odpovědět

Pane Pazdero

Pavel Aron,2021-11-24 11:50:40

Díky za článek i za zajímavou diskusi pod ním. Diskuse obsahuje řadu zajímavých postřehů. Problém vidím v tom, že jedna věc je odborná diskuse a druhá věc je to co se kolem Covidu děje v reálném světě. Když se Covid začal šířit na jaře 2020 a vypadalo to ze zpráv médiích dost hrozivě tak jsem souhlasil jako asi většina lidí se všemi opatřeními. Lidi pomáhali šít roušky. Zároveň jsem ale vyjadřoval vážné obavy před tím, aby situaci politici nezneužili a ta moc, kterou dostali díky opatřením jim nezachutnala.
Bohužel ty obavy se potvrdily a dnes už mám pocit, že vládě/vládám o naše zdraví nejde vůbec. Sleduji velice pečlivě a dlouhodobě veškeré oficiální statistiky versus opatření a očkování.
A to co vidím je docela zřejmé. Totiž, že virus na ta opatření prakticky nereaguje. Vlny šíření mají svou vlastní dynamiku, která souvisí především s ročním obdobím, tak jak je to u respiračních onemocnění typické.
Takže přijde konec léta a podzim a nákaza se šíří čím dál tím více a stupňují se i restrikce. Virus se šíří stále dál až dosáhne vrcholu podzimní vlny.
Pak přijde pokles a jarní vlna. Pak konec jara a virus ustupuje a ustupují i restrikce. A vláda tvrdí, že ústup vitu je díky restrikcím a oni je mohou uvolňovat. Přitom kauzalita tu je více než pochybná.
Očkování - funguje jen velmi omezeně, stačí se podívat na statistiku na Opendatalab. Ten počet očkovaných v nemocnicích i na JIP je vysoký. Sice nižší než u očkovaných ale stále vysoký na to, aby někdo mohl tvrdit, že očkování je spolehlivá ochrana před vážným průběhem. Přitom v březnu nám pan ministr tvrdil, že očkovaný nemůže onemocnět vůbec a ani virus přenášet.
Zároveň se ze statistik většinou nedozvíme kolik lidí je hospitalizováno kvůli Covidu a kolika z nich byl jen po hospitalizaci na něco jiného Covid diagnostikován.
Čirou náhodou to uniklo FN Motol, když na Twitteru dali přehled, kde měli 57 hospitalizovaných s Covidem, z toho 29 lehký průběh a 6 bezpříznakových.
Na přímý dotaz co tedy dělají v nemocnici odpověděli, že jsou tam pochopitelně kvůli něčemu jinému. Tedy 35 z 57 !! K tomu si připočtěte taková fakta jako to, že pan prof.Prymula je předsedou správní rady firmy Avenier a.s., která je velkým distributorem vakcín a tamtéž sedí i poradce ministra zdr. pan R.Maďar ve funkci odborného garanta. Pan Babiš pak vlastní síť testovacích center. Takže pak začnete vidět celou situaci jinak. Nebo si vyslechnete jak v USA jsou lékaři, kteří mají jiný než oficiální názor zastrašováni a vyhazováni z práce.
Takže tolik můj názor na situaci.

Odpovědět


Re: Pane Pazdero

Josef Waters,2021-11-24 12:24:14

Pane Arone, z FN Motol nic čirou náhodou neuniklo. Oni dávají statistiky na twitter pravidelně. Vaše údaje 57, 29 a 6 jsou ze 4.11. Jsou tam i další čísla, konspirace se prostě nekoná. A jak správně píšete, jsou v těch počtech i lidé hospitalizovaní původně kvůli něčemu jinému a s Covidem diagnostikovaným až v nemocnici. To budou ty lehké a bezpříznakové průběhy, nebo myslíte že si do nemocnice půjde poležet ten, komu subjektivně nic neni?

Pokud jde o účinnost vakcín, můžete si jí sám snadno spočítat (z poměru očkovaných a neočkovaných ve vážném stavu v nemocnicích a z proočkovanosti). Asi se budete divit že vakcíny fungují a to i na dominující deltu.

Odpovědět


Re: Pane Pazdero

Vít Výmola,2021-11-24 16:11:44

I poučení laici, jako my tady, od začátku očkování věděli, že jeho ochrana není stoprocentní. Kdo tvrdil něco jiného, je vůl, a nezáleží na tom, jestli to byl ministr.
Nicméně, z dostupných statistik na (i vámi zmiňovaných) OpenDataTable je například pro mou věkovou kategorii poměr hospitalizovaných neočkovaných/očkovaných destinásobný. Tak tomu bych rozhodně neříkal "funguje jen velmi omezeně". A to se bavíme jen o dvou dávkách.

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-11-24 08:15:18

https://odysee.com/@slobodnyvysielac:7/na-prahu-zmien-152:5
"Vedecký" prístup aj ku Covidu v Kanade.

Odpovědět

U mňa ÁNO tretej dávke

Pavel Gašperík,2021-11-24 06:46:55

Už som absolvoval , reakcia na tretiu dávku bola o poznanie o niečo silnejšia , pocit ako pred teplotou, ale neprekročil som 37 st C , bolesť v rameni , ale v zásade nič alarmujuce .
Osobne s antivaxermi nebojujem , aj ked ich názory sú mnohokrát veľmi vulnerabilné , bohužiaľ je medzi nimi početná skupina lekárov využívajucich existenciiu všeobecne známeho biologického javu po vakcinácii , ktorú po ktorejkolvek budú sprevádzať okrem očakávanej reakcie aj fenomény reakcií závažnejších a nežiaducich ...
Podľa jedného grafu vyššie sa mi javia účinnejšie vakcíny mRNA od Moderny a Pfizeru ako vektorová.
Covid SARS je mutujuci vírus ,ktorého sa populácie pravdepodobne ešte dlho nezbavia a tak sa asi rozšíri spektrum preventnívmeho očkovania pred očakávaným sezonnym zhoršením ,podobne ako u chrípky.

Odpovědět


Re: U mňa ÁNO tretej dávke

Radoslav Porizek,2021-11-26 11:10:53

Nie je to podbne ako u chripky.

Vakciny proti chripke bezne dosahuju iba 30% ucinnost a malokedy presiahnu 50% ucinnost, ktora sa bezne berie ako kriterium na akceptovanie lieciva ako ucinnej latky.

V pripade covidu, aj "stare" vakciny maju stale vysoku ucinnost proti novej mutacii delta: Moderna 95%, Pfizer 80% a Johnson & Johnson 60% ucinnost.

Je to teda ina liga. Ano, vyzera to, ze premorenie ani ockovanie nema dlhodobu ucinnost. Ale keby sme plosne celosvetovo ockovali kazdeho pol roka (teda keby sme nemali anivaxerov), tak podla mna mame realnu sancu sa ho zbavit.

Odpovědět


Re: Re: U mňa ÁNO tretej dávke

Pavel Gašperík,2021-11-26 13:14:27

Prirovnanie ku chrípke som zvolil len ako príklad z dôvodu prevencie . Nie kôli porovnávaniu s účinnosťou týchto dvoch vakcín . Logicky - pokial máte toľko subtypov A vírusu chrípky - H / udajne 15/ a N /udajne 9/ tak pravdepodobnosť , že sa vakcína "trafí" do subtypu prevládajuceho pri epidénii chrípky ,je naozaj ako píšete nízka , B má len jeden subtyp ...

Odpovědět


Re: Re: U mňa ÁNO tretej dávke

Kamil H.,2021-11-26 14:20:34

Vy opravdu věříte tomu, že vakcíny mohou zbavit svět covidu? Můžete to něčím podložit?

Nepletete si ochranu proti nákaze s účinností proti těžkému průběhu? Vakcíny zatím poskytují ochranu pouze dočasnou proti těžkému průběhu. Zatímco ochrana proti nákaze byla vždy pofidérni a u delty je víceméně nulová. A jak to bude u nových mutací, to neví nikdo. A bohužel nikdo neví ani to, jestli třeba u nových mutací nebude očkování kontraproduktivní, tzn. zhoršovat průběh nákazy.

Jenom pro připomenutí, jak dopadly nedávná tvrzení o účinnosti vakcín.
18. března ministr Blatný tvrdil, že „kdo už je očkován, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí“
28. června psalo iDnes, že „vakcíny mRNA ochrání před covidem léta, možná i doživotně, míní vědci“

Odpovědět


Re: Re: Re: U mňa ÁNO tretej dávke

Pavel Gašperík,2021-11-26 15:20:37

Ono je teraz často v duchu hesla "odvolávam čo som odvolal" ...
U nás je na SVK je situácia taká, že podla dnešnej štatistiky až 83 % nemocničných lôžok je obsadených neočkovanými ...

Odpovědět

Oficiální grafy

Martin P,2021-11-24 00:50:37

Možná by diskutujícím pomohlo, kdyby si zkusili z oficiálních dat od UZIS ověřit grafy, na které se odvolávají. Např. při počítání účinnosti vakcín by zjistili, že

a) Z veřejných dat od UZIS se žádné pořádné odhady účinnosti spočítat nedají, protože potřebná data UZIS nepublikuje (a to ani poslancům). Dá se spočítat účinnost vakcíny proti nakažení nebo hospitalizaci přes celou populaci, ale ne podle věkového rozvrstvení, což se ukazuje jako zásadní. Jednou jedinkrát se novinářům podařilo získat data, z kterých se dala účinnost odvodit i podle věkových kategorií, na základě čehož vzniknul i níže odkazovaný článek ve VTM.

b) Je více možností, jak spočítat některé metriky, např. ochranu očkováním proti hospitalizaci. V novinách (i v tom VTM) se objevují ty grafy, kde vycházejí nejhezčí čísla, ale hodnoty jsou nejméně relevantní. Např. účinnost očkování proti hospitalizaci, počítaná způsobem, který nemíchá ochranu proti nakažení s ochranou proti hospitalizaci (jak to dělají oficiální grafy), vychází záporná (viz dále), což jistě není vhodné prezentovat.

c) Samozřejmě, že záporná ve skutečnosti není. Ve skutečnosti se zde uplatňuje Simpsonův paradox (https://www.wikiwand.com/en/Simpson%27s_paradox), a účinnost je potřeba počítat po věkových kategoriích, aby vyšla relevantní. Jenže pro takovéto počty nejsou data od UZIS k dispozici.

Takže z ČR relevantní data nejsou. Jediné, čím se lze ohánět, jsou věděcké články z jiných zemí, zejména zemí s mnohem teplejším podnebím, které jsou navíc často ještě z doby, kdy převažovala varianta alfa. A ty lze s naší situací těžko srovnávat. Ale i tak, pokud se podíváme na země s největší proočkovaností (dle https://www.statista.com/statistics/1196071/covid-19-vaccination-rate-in-europe-by-country/ třeba UK, Portugalsko, Španělsko, Belgie, Dánsko...), tak jsou na tom podobně jako my (srovnávej se situací v dané zemi před rokem), s výjimkou Portugalska a Španělska, kde počet případů rychle roste (takže pravděpodobně jen mají měsíc zpoždění).

Q: Zajímalo by mě, co si od úplné vakcinace slibují ti z vás, kteří zde plnou vakcinaci prosazují: Že udělá tečku za epidemií? Na základě jakých údajů tomu věříte?

Podle mého osobního názoru:

a) Ani 100% vakcinace národa tečku neudělá. A zejména nic nevyřeší vakcinace těch, kteří ji nepotřebují - zejména dětí a těch, co covid už prodělali. Budou to jen zbytečně vyhozené peníze. A naštve se tím obrovské množství lidí.

b) Už teď je společnost rozdělena na nesmiřitelné tábory, zejména kvůli metodám (psychologický nátlak, šikana), jaké jedna polovina národa (vakcinátoři) používá na tu druhou půlku. Budovali jsme svobodný a právní stát 30 let, ale jakmile jde do tuhého, spousta lidí je ochotna se uchýlit k metodám z 50. let.

c) Podle mého názoru je současná situace důsledkem toho, že 2/5 národa, kteří měli po očkování trochu lepší imunitu, byla dlouhodobě bez jakékoli kontroly, takže nemoc mohli (a stále mohou) roznášet bez omezení. Nápravou není víc očkovat, ale víc a lépe testovat a kontrolovat. A to hlavně očkované.

Odpovědět


Re: Oficiální grafy

Richard Vacek,2021-11-24 02:22:24

Data podle věku jsou přístupná v týdenních přehledech.
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/api/v3/docs

Odpovědět


Re: Re: Oficiální grafy

Martin P,2021-11-24 02:46:17

To je dobrá zpráva. Tak to, co jsem psal o nedostupnosti dat, platilo až do minulého týdne (API v3 bylo spuštěno 16.11.). Určitě si prohlédnu, co nové API nabízí.

Odpovědět


Re: Oficiální grafy

Pavel Slavík,2021-11-24 03:15:00

Váš názor je super. Naneštěstí bylo vysvětleno, že testování očkovaných se neprovádí kvůli zahlcení testovacích kapacit. Co k tomu dodat ?
Jinak nevím, čemu se divíte. Předseda vlády pracoval v mocenských strukturách bývalého režimu, protože ti co byli na PZO byli kovaní komunisti. Tzn. ne žádní donašeči, ale veřejně dané opory režimu. Bývalý předseda poslanecké sněmovny byl SNBák, tzn. také kovaný komunista. Kdo pamatuje komunismus, žádnou další informaci nepotřebuje k tomu, aby věděl, kam na podobné nápady chodí ... . Jinak nic proti nim.
Jen doplňuji: jsme očkovaní a nemoc jsme prodělali poté, co nám v Thomayerově nemocnici při rutinním vyšetření nakazili díky naprosto nedostatečným opatřením syna, který očkován být nemůže. ... to až někdo bude zase brečet, jací jsou zdravotníci chudáci. No jak kde.

Odpovědět


Re: Re: Oficiální grafy

Martin P,2021-11-24 09:47:10

Vzhledem k tomu, že celý podzim byly fronty na testovacích centrech prázdné, tak pochybuji, že nebezpečí zahlcení testovacích center je ten pravý důvod. Nehledě na to, že kdyby testování vláda považovala za důležité, tak to dokáže zařídit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Oficiální grafy

Pavel Slavík,2021-11-24 11:47:04

To víte, cesta soukromá firma -> provize, je cesta komplikovanější než třeba, aby sám stát zainvestoval testovací kapacity a platil mzdy těch, co ty testy dělají. Cesta soukromých firem zahrnuje také zisk a pojištění rizika, takže je také dražší. Nicméně pro státní úředníky to je skoro bez práce a politikům to doplní stranické kasičky, takže z tohoto druhého pohledu to nemá chybu.

Odpovědět


Re: Re: Oficiální grafy

Martin Svoboda,2021-11-25 11:00:11

Který předseda PS byl SNBák? Poslednímu bylo o revoluci myslím 16 let. Mohl být tak pionýr, při troše snahy možná svazák ... ale SNBák? A aktuální předsedkyni 6.

On ne každý Vondráček je Ondráček nebo Ondračka (prostě holinky a hodinky).

Odpovědět


Re: Oficiální grafy

Zdenek Svindrych,2021-11-24 04:54:03

Já si od úplné vakcinace slibuju, že skončí tohle šílenství s nejrůznějšími omezeními a nevraživostí mezi lidmi. Politici se poplácají po ramenou, že udělali co mohli (tzn. dodali vakcíny). Spoluobčané si poděkují, že udělali co mohli a byli ohleduplní k ostatním. Tahle pandemie zmizí, až se o Covidu přestane mluvit.

Odpovědět


Re: Re: Oficiální grafy

David Oplatek,2021-11-24 08:13:23

Virus poslouchá rozhovory a umí všemi jazyky na světě, aby se v momentě, jakmile se o něm přestalo mluvit, přestal napadat lidské buňky, pozměnil svůj genetický kód a nemnožil se.

Čím dál víc chápu tomu, proč mělo náboženství a šarlatánství v raných dobách lidské civilizace takovou mocenskou sílu. Vlastně ji má pořád.

Odpovědět


Re: Re: Re: Oficiální grafy

Zdenek Svindrych,2021-11-25 04:59:24

A zrovna tak ten virus pečlivě naslouchá rozhodnutí vlád, jestli zakážou fitnes centra, bazény, nebo zpěv.
Já jen doufám, že už brzo dospějeme do stavu, kdy budou covidové prázdniny ve školách jednou za pár let, ale jinak se budou řešit palčivější problémy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

David Oplatek,2021-11-25 15:17:11

Zajímaly by mě vaše myšlenkové pochody.

Virus se šíří, protože mu lidé ve fitness centrech, bazénech a hromadných akcích dávají prostor. Čím víc lidí tam je, tím rychleji mutuje. Čím rychleji mutuje, tím kratší má vakcína účinnost. Čím kratší vakcína účinnost má, tím víc jde slyšet řev hloupého davu po otevření fitness center, bazénů a hromadných akcí.

Odpovědět


Re: Re: Oficiální grafy

Martin P,2021-11-24 11:26:58

To je právě to, co se skoro jistě nestane. Až se všichni naočkují, tak všichni budou naočkovaní, někteří si budou připadat znásilnění, ale to je všechno. Epidemie bude pokračovat dál. Cena za 100% proočkovanost bude (sociálně) extrémně vysoká, ale přínos bude minimální.

Odpovědět


Re: Re: Re: Oficiální grafy

Vojtěch Kocián,2021-11-24 13:36:32

Neustále testovat kontrolovat a izolovat není cesta ke společenskému zlepšení situace. Tím způsobem to může trvat klidně deset let bez efektu. Tenhle virus je prostě tak rozšířený, že se s ním musíme naučit žít jako s rýmou. Vláda to sice nepřizná, ale vede to systémem kompletního promoření s tím, že promořování očkovaných (a již promořených) je bezpečnější než neočkovaných (a nepromořených). Proto tlak na očkování, izolaci neočkovaných a netestování očkovaných.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Eva M,2021-11-24 14:16:45

"Vláda to sice nepřizná, ale vede to systémem kompletního promoření" -- ano, to je vidět. nicméně předpoklady, na nichž je tato koncepce založena, mohou být mylné; dokonce po vyhledání informací o RNA virech hospodářských zvířat by mohlo být podezření na mylnost těchto předpokladů poměrně silné.

co na to dále říct, to opravdu nevím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Vojtěch Kocián,2021-11-24 16:37:26

Nevím přesně, jaké zvířecí RNA viry máte na mysli, ale pokud je mi známo, zvířata se závažnou nakažlivou nemocí jsou často bez milosti utrácena a někdy jsou i vybíjeny celé chovy, když se vyskytne jeden případ. Tedy není moc jedinců, kteří nákazu přežijí. To je přesný opak průběhu covidu lidskou populací. Tam víme, že ti, co nákazu přežili, jsou mnohem odolnější proti reinfekci.

Totální uzávěry nemají smysl, pokud to tak neudělají úplně všichni. A to neudělají, vždycky se najde země, která nebude tak tvrdá nebo občané, kteří se uzávěrám budou vyhýbat. Mělo to určitý smysl, když ještě nebyly vakcíny omezující následky, protože se tím šíření zpomalilo. Ale pokračovat takto dál? Jak dlouho?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Eva M,2021-11-24 17:24:03

PRRS a pak nějaké kravské, které si teď přesně nevybavuji a nechce se mi to dohledávat.
" Tam víme, že ti, co nákazu přežili, jsou mnohem odolnější proti reinfekci." -- domnívám se, že to nevíme, a dokonce nevíme ani to, zda naší hlavní obavou má být reinfekce.


Jedna věc je nutnost vyrovnat se s věcmi, které se dějí, a jiná věc je "aktivně jít prů.eru naproti". Což se podle mne stalo a děje.

Netvrdím, že mám patent na úsudky - ale obávám se, že si na tuto konverzaci ještě vzpomeneme.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Vojtěch Kocián,2021-11-25 08:40:36

Takže chcete říct, že fakt, že je v nemocnicích jen minimum lidí, kteří covid prodělali, je jen nějaká prapodivná náhoda?

Po dvou letech už víme, že izolace funguje jen v totalitních státech, kde není problém vynutit úplné uzávěry celých měst nebo v ostrovních státech, kde je snadné kontrolovat migraci. V relativně svobodném státě uprostřed Evropy závislém na dovozu i vývozu zboží i pracovníků, je to utopie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Eva M,2021-11-25 09:19:43

chci říct, že "momentálně je v nemocnicích málo lidí určitého typu" je za stupně znalostí, které o tomto viru při dosavadním trvání epidemie (a všech dosavadních omylech odborníků ("odborníků"?)) máme, dost krátkozraký způsob uvažování. vy jste si o těch ostatních virech nic nepřečet, že.

:)) no, ono jaksi každá hůl má dva konce - malá ČR má problém vynutit uzávěry, svět ovšem nemá problém odseknout malou ČR.

asi tak k těm Vašim avanturistickým zamořovacím experimentům.

to, že s výjimkou tuším karlovarska, ve všech ostatních okresech, kde bylo loni zamořeno, nastartovalo letos zamoření mimořádně rychle (Zlín! Olomoucko! atd.), by Vám mělo připadat dost znepokojivé (za sebe mám kvůli tomu i pochybnosti o některých statistikách).

Budoucnost ukáže, vzhledem k "prozíravosti" zdejších mluvících hlav ale asi nic pěkného.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Vojtěch Kocián,2021-11-25 13:23:59

Vzhledem k tomu, že jste nenapsala moc informací, tak jsem si přečetl jen něco málo o PRRS. To by měla být nemoc podobná spíš AIDS než respiračním koronavirům. Extrémně dlouhá doba, kdy jsou zvířata infekční, napadá imunitní systém (tedy znemožňuje efektivní boj organismu s virem) a zvíře je velmi obtížné úplně zbavit infekce.

Ani jedno z toho na covid nesedí. Člověk, který nemá těžký průběh, se uzdravuje relativně rychle, není pak infekční ani v sobě nemá infekci latentně (tohle uznávají i státy, které zavedly nejpřísnější restrikce). Imunitní systém také není napaden tak závažným způsobem.

Způsoby zbavení se PRRS taky nejsou něco, co by se dalo rozumně aplikovat na lidskou populaci - plné proočkování a pečlivé řízení kontaktů s novými zvířaty.

Německo nás úplně odříznout nemůže, protože jeho příhraniční oblasti jsou významně závislé na našich příhraničních oblastech (jak se ukázalo během první a druhé vlny). Rakousko a Slovensko teoreticky mohou, ale vzhledem k tomu, že situace tam je stejná nebo horší, moc si tím nepomůžou. A že by k nám z Polska přestali dodávat potraviny a přestali by přes náš projíždět jejich kamiony směřující na jih?

Že je to v okresech, kde to bylo dřív špatné, špatné znovu? Ani tam zdaleka nebyla promořena většina populace. Rozdíly ostatně nebyly nijak extrémní, spíš šlo o průběh v čase než o celkový počet případů. No a když tam bylo něco jinak předtím, nemohlo by to být jinak pořád? Myslím jako složení populace nebo společenské zvyky. Právě odtamtud směřovaly komentáře na to, že v Praze jsou lidi ovce, protože pořád chodí nakupovat v respirátorech a oni osvícení už na to kašlou. Ostatně zrovna Zlínsko a Olomoucko jsou oblasti s relativně nízkou proočkovaností, která tomu zrovna nepomáhá.

Myslíte, že by se ututlalo, kdyby byly reinfekce výrazně horší a častější než první infekce? Že by to někdo z tisíců lékařů a vědců po celém světě nezačal šířit? To by přece byla krásná motivace pro očkování těch, kteří covid již prodělali a očkovat se jim jít nechce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Eva M,2021-11-25 14:13:51

pane Kociáne, zmiňovala jsem jiné RNA viry savců pro ilustraci, co vše dokáží, tj. co je vhodno vylouučit, pokud se setkáme s dalším reprezentantem...

.. vsázíte na to, že virus covidu dobře znáte, že nemění své vlastnosti (mutace....!), že Vaše poznatky o něm jsou úplné a že situace se vyvíjela/vyvíjí jednoduše, bez významných matoucích faktorů.

myslím, že nic z toho není pravda, a že zamořovat si obyvatelstvo fungl novým virem, při jehož charakterizaci už došlo k tolika omylům, je prostě blbost.

:) jináč to je asi tak vše, co k tomu mohu říci - :) na rozdíl od zdejších odborných přispěvatelů mám vše z četby....

nechme se tedy překvapit, jako obvykle - NEPŘÍJEMNĚ.

mějte se pěkně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Martin P,2021-11-24 17:41:32

Očkovat kvůli promoření? Je dobré vědět, že tohle někdo považuje za dobrý důvod k zavedení povinného očkování. Myslím to v dobrém, bez urážky. Proto jsem se konec konců ptal, abych se vaši motivaci dozvěděl. I když mi to přijde jako dost ujetá a na vodě stojící motivace.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Zdenek Svindrych,2021-11-25 05:05:08

Tak jaké jsou možnosti? Očkovat všechny, za cenu ohromných nevyčíslitelných dopadů na psychiku některých občanů. Nebo stále se opakující omezení s naprosto vyčíslitelnými ekonomickými dopady.
Kdyby jednoduché a průchozí řešení existovalo, tak tady diskutujeme o dinosaurech...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Vojtěch Kocián,2021-11-25 08:31:01

Přesně tak. Ani jedna varianta není ideální. Ony i ty uzávěry mají vážné dopady na psychiku.

Nejsem pro povinné očkování, ale minimálně lidi z rizikových skupin by to neměli podceňovat. Jen málo lidí se viru vyhne a nechtěl bych být zdravotníkem, který je zavalen nepříjemnou prací, protože spousta lidí podceňuje dostupnou prevenci. Je to jako nepoutání se v autě. Ano, v případě požáru vás pás může zabít, protože se z něj nestihnete vymotat, ale většinou je spíš k užitku. Nebo helma na motorce či na lyžích omezuje smysly, takže některým nehodám by jezdec mohl zabránit, kdyby helmu neměl, ale celkově je lepší ji mít, protože zabrání spoustě vážných úrazů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Martin P,2021-11-25 21:21:16

Když se situace nechala dojít tak daleko, tak už jiné možnosti než uzávěra není, bohužel. Jenže jinak to skončit nemohlo, když 3/5 národa měli povolení infekci roznášet - odměna za to, že se šli očkovat. To samozřejmě není jejich chyba, ale výsledek je pak stejný, jako by neplatila vůbec žádná omezení.

Přitom je spousta relativně levných způsobů, jak šíření nemoci omezit. I ty nejdražší způsoby by byly levnější než lockdown, který nás čeká.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-vladni-strategie-tajit-mlzit-a-strasit-180315

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Eva M,2021-11-27 10:35:50

/mno, pan budoucí ministr Válek poskytl rozhovor serveru iděs; lockdown nás patrně nečeká, pan budoucí ministr dospěl k závěru, že při odběrech na PCR na sebe lidi nenaprskají............ nevím, zda se jedná o projev snahy o rychlé zamoření v zájmu tzv, hybridní imunity (která se ovšem u nastupující jihoafrické suprmutace ani teoreticky nemůže dostavit, ať již vůbec existuje či nikoli), nebo o manifestaci vztahu akademika k situacím běžného života... /

pane autore, :( prosím, bylo by možné v této zajímavé diskuzi nemazat? Pokud byla důvodem nežádoucí expresivita v některých příspěvcích, .... nebo XXXX (cenzurováno) poslouží stejně dobře :)

Odpovědět


Re: Oficiální grafy

Pavel Hranický,2021-11-25 21:13:53

Pane P. kdy jste se na stránky UZISu díval a jak pozorně? Protože přesně ta data, o kterých tak přesvědčeně tvrdíte, že se tam nedají najít, tam jsou k dispozici minimálně poslední měsíc. Jsou tam k dispozici všechny datové sady rozdělené na jednotlivé věkové skupiny a v těch je dále celkový počet rozčleněn na případy neočkovaných, s nedokončeným očkováním, dokončeným očkováním a aplikovanou posilující dávkou. Dostanete se zde i k údajům, ze kterých se dá zjistit, kolik je v každé věkové skupině lidí s dokončeným očkováním, nebo naopak neočkovaných. A odtud už se dá poměrně snadno zjistit, jak moc která skupina v přepočtu na svoje zastoupení v dané věkové skupině přispívá k hospitalizacím. A tudíž i jak moc jsou vakcíny proti hospitalizaci účinné. A jak to tedy vychází? Pokud vezmu data jen za posledních 8 týdnů, tak nejhůře vychází účinnost vakcín (proti hospitalizaci) u věkové skupiny 80+, a to 67%. U všech ostatních skupin je ochranný účinek vyšší.
Jinými slovy, celý Váš příspěvek je jeden velký omyl...pokud rovnou ne lež. Relativní data věkových skupin jsou k dispozici a jejich výsledky jsou ve shodě s průměrnými daty napříč celou populací. Vakcíny prokazatelně fungují. A vaše slova o totalitě jsou opravdu úsměvná. Zkuste si řídit pod vlivem, překročit povolenou rychlost, projet na červenou...a až Vás zastaví policie, tak na ně zkuste tuhle "logiku" o tom, že vás nemá právo nikdo omezovat. Společnost se vždy musí dohodnout na společných pravidlech a nikde v základní listině práv a svobod nemáte právo na "nenošení roušky", popřípadě "odmítnutí povinné vakcinace".
Ještě se vyjádřím k vašemu názoru, že za šíření mohou očkovaní, kteří se nemusí testovat. Tomu jednak odporují zkušenosti například z Ukrajiny, kde se nákaza na podzim rozjela do stejných extrémů jako u nás a to přesto, že proočkovanost tam tou dobu byla kolem 20%. A stejně tak výsledky studií zaměřujících se na účinnost vakcinace proti nakažení a přenosu. Z nich je zřejmé, že očkovaní naopak slouží do určitě míry jako hráz. I proto jsme tu až donedávna měli poměrně stejné počty nakažených jako loni, přestože de-facto neexistuje žádné skutečné omezení mobility populace, zatímco loni jsme tu měli nejrozsáhlejší a nejtvrdší lock-down v dějinách ČR.

Odpovědět


Re: Re: Oficiální grafy

Martin P,2021-11-25 22:19:52

Jestli se mýlím, tak mě odkažte na ta data, o kterých mluvíte. Vycházel jsem z https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/api/v2/covid-19. API v3, kde už tyto rozpady jsou, bylo zveřejněno 16.11. (https://data.nzis.cz/news-detail/cs/54-covid-19-otevrene-datove-sady-api-v3/).

"A odtud už se dá poměrně snadno zjistit, jak moc která skupina v přepočtu na svoje zastoupení v dané věkové skupině přispívá k hospitalizacím."
Nedá, protože data o hospitalizacích vs očkování podle věku rozdělená nejsou. Uvádí se tam jen věkový průměr.

67% je chybné číslo, vysvětlení v mém příspěvku, na který reagujete. V říjnu to pro 80+ bylo 44%.

"Vakcíny prokazatelně fungují."
Nikdy jsem netvrdil, že nefungují. Bojujete proti slaměnému panákovi - vyvracíte něco, co vůbec netvrdím. Tvrdím a), b) a c), viz můj příspěvek. Možná jste jej nečetl dost pozorně?

"za šíření mohou očkovaní, kteří se nemusí testovat"
Že za šíření mohou očkovaní, také netvrdím. Očkovaní mají jen o trochu větší ochranu než neočkovaní (2-3x větší ochrana není moc, v řece plné krokodýlů byste s takovou ochranou také nejásal, i když lepší něco než nic). Pokud se taková část populace může chovat jako bezinfekční, tak pro šíření viru to je totéž, jako kdyby nebyla zavedena vůbec žádná opatření.

"Tomu jednak odporují zkušenosti například z Ukrajiny..."
Když se to spojí se zkušenostmi ze zemí, které jsou hodně proočkované, tak z toho podle mého plyne úplně jiný závěr - epidemie se šíří bez ohledu na proočkovanost.

"loni jsme tu měli nejrozsáhlejší a nejtvrdší lock-down"
To opět není pravda. Lockdown přišel až poté, co se epidemie rozjela, tedy někdy v listopadu.

Každý se může mýlit. Ale bylo by fajn si aspoň nevymýšlet.

Odpovědět


Re: Re: Re: Oficiální grafy

Pavel Hranický,2021-11-26 14:56:01

Pane P, opravdu se stačí jen podívat:
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/api/v2/covid-19#:~:text=COVID%2D19%3A%20T%C3%BDdenn%C3%AD%20p%C5%99ehled%20hospitalizac%C3%AD%20s%20ohledem%20na%20vyk%C3%A1zan%C3%A1%20o%C4%8Dkov%C3%A1n%C3%AD%20podle%20v%C4%9Bkov%C3%BDch%20kategori%C3%AD
Jsou zde k dispozici minimálně měsíc, pravděpodobně déle.

Zde například najdete, že ve věkové skupině 80+ bylo za poslední dva měsíce hospitalizováno celkem 3964 osob, z toho 1545 (39%) bez očkování a 2282 (57%) s dokončeným očkováním. V této věkové skupině žije v ČR 448 000 osob, z nich 365 000 (81%) má dokončené očkování a pouze 79 000 (18%) není očkováno. Aby se dal srovnat příspěvek obou skupin, můžeme je například přepočítat na 100 000 osob. U očkovaných to je 2282/3,65 = 625 hospitalizací na 100 000 osob a u neočkovaných to je 1545/0,79 = 1956 hospitalizací na 100 000 osob. Očkovaní tedy přispívají méně než třetinově v porovnání s neočkovanými. Tedy účinnost vakcín je 1-625/1956 = 68%.

Tímto nemám potřebu se vyjadřovat dále k Vašim původním bodům a), b) a c), protože jsou všechny postaveny na Vašem mylném dojmu, že ta data nejsou veřejně dostupná. Jak jste došel k účinnosti 44% netuším. Vzhledem k Vašim mnoha ostatním omylům v ni ale důvěru nemám.

Pane P, Vy jste doslova uvedl:
"c) Podle mého názoru je současná situace důsledkem toho, že 2/5 národa, kteří měli po očkování trochu lepší imunitu, byla dlouhodobě bez jakékoli kontroly, takže nemoc mohli (a stále mohou) roznášet bez omezení."
Tedy podle Vašeho tvrzení za současnou situaci opravdu mohou očkovaní. Což pak zopakujete i v odstavci, který sice začnete alibisticky větou : "Že za šíření mohou očkovaní, také netvrdím. " ale skončíte větou: "Pokud se taková část populace může chovat jako bezinfekční, tak pro šíření viru to je totéž, jako kdyby nebyla zavedena vůbec žádná opatření."
Nechcete zkusit politickou dráhu?
Mimochodem účinnost vakcíny Pfizer proti nakažení se uvádí 88% dva týdny po aplikaci druhé dávky. Očkovaný je tedy chráněny zhruba 9x více, než neočkovaný. Že tato ochrana klesá rychleji, než se očekávalo a to především u starších ročníků, je důvodem tohoto článku na Oslu.

Váš závěr, že "epidemie se šíří bez ohledu na proočkovanost" neobstojí při porovnání počtů mrtvých a vážných případů. Na Ukrajině, v Rusku, Rumunsku, tam všude mají při současné vlně také rekordní počty mrtvých a těžkých průběhů. Vyšší než loni. U nás je to zcela naopak. Loni jsme touto dobou měli přes 10 000 mrtvých. Tento rok si podzimní vlna vyžádala zatím necelé 2000 mrtvých. Tady je naprosto jasný rozdíl ve vlivu proočkovanosti. A to až do včerejší půlnoci nebyl žádný nouzový stav.

A to mě přivádí k reakci na Váš poslední mylný výrok: " Lockdown přišel až poté, co se epidemie rozjela, tedy někdy v listopadu."
Velice snadno se dá dohledat, že Vláda vyhlásila nouzový stav od 5.10.2020 a zaváděla opatření od 9.10.2020 a kde například už od 12.10.2020 defacto omezila výrazně kulturu, sport, služby, stravování, školství atd. Viz například seznam opatření k 12.10. 2020:
https://www.kurzy.cz/zpravy/561636-nouzovy-stav-a-mimoradna-opatreni--co-aktualne-plati-12-10-2020/

"Každý se může mýlit. Ale bylo by fajn si aspoň nevymýšlet."
Nechcete se touto svou radou začít sám řídit pane P? Vzhledem ke všemu výše uvedenému.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Martin P,2021-11-26 18:58:48

Kdy byly "Týdenní přehledy s ohledem na vykázaná očkování podle věkových kategorií" do datových sad přidány, neumím zjistit, ale 15.10. tam zcela jistě nebyly (https://data.nzis.cz/news-detail/cs/48-covid-19-nove-otevrene-datove-sady-s-ohledem-na-vykazana-ockovani/). Nekontroluji to každý den.

Ale i kdybyste měl nakrásně pravdu, dál s vámi tímto tónem diskutovat nebudu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Oficiální grafy

Pavel Hranický,2021-11-26 20:20:47

Ale tak samozřejmě je to mým tónem a ne tím, že zatím vše, co jste tu uvedl byly snadno vyvratitelné omyly, které opravdu nijak neobhájíte. Pořád mi vrtá hlavou, jak jste tedy vůbec dokázal spočítat účinnost vakcíny pro věkovou skupinu 80+, když podle Vás nebyly žádná data k dispozici.
Tak snad teď, když máte data k dispozici, si budete moci ověřit účinnost vakcíny a dojdete ke stejnému závěru a přehodnotíte svůj pohled na vhodnost co nejrozšířenějšího očkování a jeho společenskou prospěšnost.
Mějte hezký den pane P.

Odpovědět


Re: Re: Oficiální grafy

Martin P,2021-11-25 22:24:16

Nejhorší na této epidemii je zaslepený fanatismus, který vyvolala.

Odpovědět

očkovaní/neočkovaní grafy v ČR

Florian Stanislav,2021-11-23 22:39:45

https://vtm.zive.cz/clanky/jak-v-cesku-chrani-ockovani-proti-nakazeni-covidem-hospitalizaci-a-jip-podrobne-po-vekovych-skupinach/sc-870-a-213066/default.aspx
(data od 11/8/2021 do 11/21/2021) přepočet na 100 000 lidí . Hospitalizovaných očkovaných je 3x až 15 x méně podle věku.

Odpovědět

Ja som síce 3x pichnutý, ale

Vladimír Bzdušek,2021-11-23 21:03:57

neodpustím si toto:
Pápež František povedal, že (COVID) očkovanie je prejav lásky k blížnemu. Ja som zase v nejakom paragrafe čítal, že láska z donútenia je znásilnenie.

Odpovědět


Re: Ja som síce 3x pichnutý, ale

Zdenek Svindrych,2021-11-24 04:15:29

Tak to asi slovo láska má v SK a ČR dost odlišný význam...

Odpovědět

Bohužiaľ, zrejme sme už skoro všetci "nezaočkovaní"

Matej Čiernik,2021-11-23 17:48:13

Pre katastrofálnu situáciu v strednej Európe (a zvlášť na Slovensku) sa rysuje jednoduché vysvetlenie: Populácia sa tu skladá zo zodpovedných ľudí, ktorí sa dali zaočkovať už na jar a ich imunita už podstatne oslabla, prípadne vymizla (viď graf v článku), ďalej z tých, ktorí Covid prekonali v prvých vlnách a ich imunita už väčšinou tiež oslabla a nakoniec tých ostatných (neveriacich, konšpirátorov, mudrlantov, hazardérov, dobrodruhov, tých, čo sa /vraj/ boja ihly...), ktorí, ak náhodou covid neprekonali bezpríznakovo, imunitu tiež nemajú. Malá skupinka, ktorá sa dala očkovať, alebo prekonala covid v lete a na jeseň, je imúnna, ale to nestačí. Tretia dávka ide príliš neskoro, aby to zachránila (v Čechách ju povolili 5 mesiacov po druhej - príliš neskoro, Slovensko stále sladko spí).

Ak sa niekomu toto vysvetlenie nezdá pravdepodobné, pozrite sa na krajiny, kde sa vakcinovalo poriadne, prípadne neskoro a podstatná časť obyvateľov dostala vakcíny aj v lete. (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/)

Izrael je síce poučný príklad, ale z iného sveta. Pre náš svet je tu otázka: informácie, že imunita po vakcinácii rýchle padá, boli už v lete. Čo robili naše múdre vlády (aj tie okolité)? Azda sa hanbili povedať, sľubovali sme, že imunita trvá dlhšie, mýlili sme sa, poďte chytro na tretiu dávku? Alebo na to nemali čas, lebo riešili ko****?

Odpovědět


Re: Bohužiaľ, zrejme sme už skoro všetci "nezaočkovaní"

Eva M,2021-11-23 18:59:28

Dobrý den,
"Izrael je síce poučný príklad, ale z iného sveta" -- proč je Izrael z jiného světa?

Jinak problémem současné situace je, že je přítomno příliš mnoho matoucích faktorů... takže fakta mohou skýtat více možností interpretace...........a v tu chvíli nastupuje "tak nasadíme řešení XXX, protože "tak se to za humnama dělá""

Co jestli např. v tuto chvíli od jihu nastupuje mutace, na kterou očkování příliš nepůsobí a zřetelně se to ukáže až poté, kdy bude skupina, která dostala 3. dávku, dostatečně velká a nebude obsahovat převážně důchodce, kteří jsou snadno izolovatelní?
Je pozoruhodné, jak rychle např, Rakousko přešlo od lockdownu pro neočkované k všeobecnému lockdownu....
/pouhá hypotéza ... bohužel, s nějakým ověřováním možností vymykajících se aktuálnímu "kurzu" se zde nikdo nepáře......
... a pak to nemá vypadat tak, jak to vypadá...
... a tomu bude odpovídat i další vývoj./

Odpovědět


Re: Re: Bohužiaľ, zrejme sme už skoro všetci "nezaočkovaní"

Matej Čiernik,2021-11-23 20:13:39

Vysvetlenie k tomu Izraelu: bezohľadne hneď skúpil vakcíny a rýchlo očkuje, tretiu dávku má snáď už za sebou, teraz ide aj deti. S výnimkou náboženských dôvodov (ktoré tam musí zohľadniť každá vláda), bez zbytočných rečí. Keď bolo zle, zaviedol aj krátky, ale tvrdý lockdown.

A nové mutácie? Vírus je evolučne tlačený vyvíjať hlavne nové, účinnejšie väzobné proteíny. Táto optimalizácia má niekde svoj biochemický či fyzikálny limit - dúfam, že delta varianta je mu už veľmi blízko a v tomto smere už veľa nehrozí.

Ale než sa potrebná časť populácie premorí (ináč to nebude, vírus tu už ostane), ešte štát veľa ušetrí na dôchodkovom poistení... dúfam, že nie aj na mojom :-(

Odpovědět


Re: Re: Re: Bohužiaľ, zrejme sme už skoro všetci "nezaočkovaní"

Eva M,2021-11-23 21:47:40

/osobně se domnívám/obávám, že ta promořovací teorie je od začátku nesmysl... /

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Bohužiaľ, zrejme sme už skoro všetci "nezaočkovaní"

Ladislav Machala,2021-11-23 23:13:47

Já ne - myslím si, že kombinováním pravidelného očkování segmentů populace s vysokým rizikem závažného průběhu aktualizovanými c-19 vakcínami společně s pokračujícím promořováním mladších ročníků bychom časem mohli dospět do situace kolektivní "tolerance" virové infekce - tzn., že SARS-CoV-2 přestane nadále v komunitě způsobovat citelnou nemocnost a stane se pro naprostou většinu lidí, podobně jako naši staří známí HCoV-OC43, HCoV-229E, HCoV-NL63 a HCoV-HKU1, původcem "rýmiček, chřipeček a průjmíčků".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Bohužiaľ, zrejme sme už skoro všetci "nezaočkovaní"

Eva M,2021-11-24 07:29:05

/dobrý den, pane profesore - k tomu za sebe mohu pouze
-- při pohledu na mapy nevidím nic, co by tuto hypotézu podporovalo...
-- nezdá se mi, že by bylo známo, jaké faktory rozhodují o závažné formě onemocnění; domnívám se, že ty "statistické" charakteristiky "tloušťka" a pod.nebudou rozhodující....
-- předpokládáte toleranci jak viru, tak i opakovaného očkování látkami, které způsobují opakované "objevení se" antigenů viru na buňkách; lze očekávat, že část reakcí na očkování bude autoimunitní, poškozující tyto buňky... pokud vím, účinky očkování jsou sledovány pouze na statistické úrovni...
-- :) nojo, "nakonec někdo zbude" - to se ovšem nabízelo i při ponechání přirozeného průběhu :) - aniž bych se domnívala, ře "ponechání svému osudu" byla ta nejlepší možnost.
:) Momentálně se zdá, že mimořádně dobré výsledky a vyhlídky má Afrika...

Atd. -:) dále to asi nemá smysl, :) předpokládám, že hlavním argumentem předkládaným veřejnosti v této věci i nadále bude "blbečku, nasaď si alobalovou čepičku" :)

Za mne: způsob, kterým se ve věci tohoto viru opakovaně mýlí - nejen česká - "vědecká komunita" mne velice zklamal; asi nejen pro mne začíní mít přívlastek "vědecký" poněkud pejorativní význam, důvěryhodnost (nejen české) medicíny+dalších věd utrpěla nejen pro mne.../

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bohužiaľ, zrejme sme už skoro všetci "nezaočkovaní"

Pavel Slavík,2021-11-24 11:55:39

Tomu se odborně říká: srážka s realitou.
Kdo nicméně něco zajišťuje a shání odborníky různých profesí, tu realitu zná. Je fakt drsná a rozdíly úrovně jsou dramatické, a to napříč obory.
Hlavní problém naší společnosti je nerozlišování úrovně kvality, kde má obvykle větší váhu slovo zoufalé osobnosti, která je na tom odborně špatně, takže si kariéru založila na službě politické straně hraničící s trestnou činností (úplatky, ... pardon provize), a experta, za kterým jsou výsledky a který nemá potřebu se propůjčovat ničemu, protože prostě expertem je.

Odpovědět

Izrael znovu na špici

Tadeas Prachensky,2021-11-23 11:34:31

Dnes začal očkovat děti pět až jedenáct let.

Odpovědět


Re: Izrael znovu na špici

František Kroupa,2021-11-23 21:10:12

Totéž v Kanadě.

Odpovědět


Re: Re: Izrael znovu na špici

Petr Sanov,2021-11-24 08:35:20

Stejně v Rakousku.

Odpovědět

Očkování

Petr Nováček,2021-11-23 09:44:22

Já se očkovat nenechám. Chodím pravidelně tancovat a toto jsou statistiky naší taneční komunity, která je ve věku 18 až 50 let:
Pozitivní test na koronu mělo asi 100 lidí, třetina úplně bezpříznakově, většina mírná rýmička/chřipečka/ztráta čichu a chuti na půl den, několik lidí opravdu lehlo na několik dní, do nemocnice nemusel nikdo.
Očkovat se nechalo zhruba 60% komunity. Nejméně očkovaných je mezi ženami 30-40 let, z nich se nechala očkovat tak 1/3.
Kamarád 40 let měl po očkování krevní sraženinu v mozku. Naštěstí si zavolal rychlou a na poslední chvíli ho zachránili. Bude asi úplně bez následků.
Kamarádka 23 let po očkování srdeční aritmie.
Ani jeden z nich není v oficiálním seznamu vedlejších účinků, protože pro doktory je zapisování vedlejších účinků příliš zdlouhavé a pracné a nemají na to čas.

Odpovědět


Re: Očkování

David Oplatek,2021-11-23 11:25:00

Smutná doba. S nástupem Internetu se ještě více rozšířil názor, že čím hlasitěji dává člověk na odiv svou hloupost nebo omezenost, tím více je ctnostný.

Odpovědět


Re: Re: Očkování

Miroslav Gretschelst,2021-11-24 00:59:09

Celý život mě zkušenost přesvědčuje, že svět je založen na hlouposti. Rozum je jenom taková porucha v tom moři hlouposti, jenom nedefinovatelná singularita a musí tudíž nastat údobí, kdy prakticky zcela vymizí. A to nastalo patrně právě teď.

Odpovědět


Re: Očkování

Pavel Slavík,2021-11-23 11:58:29

Určitý problém s očkováním je, že opravdu hodně lidí se domnívá, že pokud mají po očkování nějaký nežádoucí efekt, tak že by ho po infekcí originálem neměli. To je ovšem teorie, pro kterou dotyční nemají žádný důkaz a která obvykle není pravdivá, protože ty nežádoucí účinky způsobuje právě reakce těla na ten, byť impotentní, vzorek patogenu, který vakcína obsahuje/vygeneruje.
Očkování by tedy bylo na zvážení, pokud by byla malá šance na setkání s originálem. Jak se ale zdá, tak delta dostane všechny, takže asi není úplně co zvažovat.

Odpovědět


Re: Re: Očkování

Petr Nováček,2021-11-23 13:02:10

Krevní sraženiny, pneumonie i srdeční aritmie patří mezi oficiální vedlejší příznaky vakcíny. Samozřejmě nelze 100% prokázat, že dotyční to mají z očkování, ale před očkováním to byli zdraví aktivní lidé, sportovně založení tanečníci. Takže pravděpodobnost, že to mají z očkování je vysoká. Vedlejší účinky vakcín jsou, nicméně pravděpodobnost, že nastanou po očkování je malá. Otázkou je, jak by vypadaly statistiky vedlejších účinků, kdyby lékaři opravdu vedlejší účinky poctivě zapisovali a proces zápisu nebyl tak složitý.
Já jsem si pro sebe jako věkovou kategorii pod 40 let vyhodnotil, že očkování je vyšším rizikem než koronavirus.

Odpovědět


Re: Re: Re: Očkování

Kamil H.,2021-11-23 13:48:56

Faktem je, že rizika covidu jsou extrémně nadhodnocována. Resp. raději se absoutní hodnota rizika nikde neuvádí, protože by z toho bylo všem jasné, že pro většinu populace je covid naprosto neškodný.

Pro všechny motocyklisty je zajímavé to, že riziko úmrtí při nehodě je výrazně vyšší než riziko úmrtí na covid - to plati pro věkové skupiny do 50 let. Pro věkovou skupinu 50-60 je riziko covidu a umrtí při nehodě na moto zhruba stejné.

Zakážeme tedy jízdu na motorkách, protože je pro většinu populace výrazně nebezpečnější než covid?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Očkování

Vojtěch Kocián,2021-11-23 14:07:22

Zásadní rozdíl je v tom, že jízdě na motorce se jde velmi snadno vyhnout a není pro většinu populace nezbytná. Ti, co jezdí, podstupují riziko vědomě. Navíc píšete riziko úmrtí při nehodě (tedy k nehodě musí dojít) ne riziko při jízdě jako takové.
Kdybychom měli v ČR 10000 mrtvých motorkářů ročně, tak je dost pravděpodobné, že by se o zákazu začalo otevřeně mluvit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Kamil H.,2021-11-23 14:25:21

To samé ale můžete říct i o covidu. Nikdo vás nenutí abyste se stýkal s jinými lidmi a podstupoval riziko nákazy. Jestli se covidu bojíte, zavřete se doma a nikam během příštího půl roku nechoďte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Vojtěch Kocián,2021-11-23 14:33:12

Zavřít se doma a nejezdit na motorce jsou trochu jiné úrovně společenského hendikepu, nemyslíte?
Navíc jak vidíte, půl roku bylo na covid bohužel málo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Kamil H.,2021-11-23 15:05:06

To samozřejmě. Taková je bohužel realita dnešní doby. Když vyrazíte na nákupy do obchodního centra, kde denně prochází tisíce nebo možná i desítky tisíc lidí, máte 100% jistotu, že potkáte řadu nakažených covidem. Sebeizolace má význam pouze pro malou část populace, zhruba 1%. Pokud vím, tak zhruba toto číslo se uvádělo u vakcín jako absolutní hodnota rizika hospitalizace.

Ovšem pointa srovnání rizika motocyklů a covidu je nějde jinde - pro většinu populace je covid banální viróza a veškerá anticovidová opatření jsou pro ně zbytečná a kontraproduktivní buzerace.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Vojtěch Kocián,2021-11-23 15:46:14

Jedno procento je pořád dost lidí na to, aby zahltili zdravotnictví. Ono to není jen o počtu lůžek a ventilátorů, ale hlavně o lidech, kteří tam pracují. Chcete rizikové zavřít na víc jak dva roky do naprosté izolace? Povinně vakcinovat?

A i s tou identifikací rizikových by to mohlo být zajímavé: Všichni 60+. A ostatní všichni povinně k lékaři na krevní testy na cukrovku a ledvinové problémy. Měření tělesného tuku a tlaku krve. Prostě komplexní prohlídka a štempl "Může ven a nemusí mít vakcínu." Ve výsledku vyjde levněji vakcína pro všechny.

Ty motorkáři prostě nesedí. Je to malá část populace (proto taky nezahlcují zdravotnictví). Riziko, které si každý může zvážit, jestli podstoupí nebo ne a jeho odmítnutí člověka neodstraní ze společnosti. Že Vám sedí jedno číslo (tedy že jedna ze 100 nehod má za následek smrt), neznamená, že se jedná o stejnou nebezpečnost. Ne každý se stane účastníkem nehody, ale covid nakonec dostane skoro každý a obrana proti němu je mnohem obtížnější.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Kamil H.,2021-11-23 17:31:07

Můžete si být jist, že většina lidí by raději podstoupila lékařské vyšetření a krevní testy než očkování experimentální mRna vakcínou. Však také spousta lidí chtěla, aby byly uznávány i protilátky, jenže z nějakého neznámého důvodu na ministerstvu zdrv. o tom nechtěli ani slyšet. Přitom je známo, že prodělání covidu poskytuje výrazně lepší ochranu než očkování, viz. data z nemocnic.

1% riziko hospitalizace bylo na úplném začátku pandémie. Dnes to bude o jeden nebo 2 řády méně. Přitom je možné riziko hospitalizace snižit. V několika málo zemích praktičtí lékaři kontaktují pacienty 3x týdně a sledují jejich zdravotní stav. Pokud zjistí riziko komplikací, hned začnou podnikat kroky k tomu, aby zabránili dalšímu zhoršování zdravotního stavu. Je mi jasné, že zavést takovýhle systém nelze ze dne na den. Ovšem naše ministerstvo zdravotnictví za rok a půl neudělalo v tomto ohledu vůbec nic. Takže většinu obětí covidu má na svědomí neschopnost ministerstva zdravotnictví.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

František Kroupa,2021-11-23 21:14:53

Známá si asi před měsícem nechala zjistit protilátky a naměřili jí velmi vysoké hodnoty. No a teď je doma s covidem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Kamil H.,2021-11-23 21:47:47

Jakým způsobem vaše známá ty protilátky získala? Vakcinací nebo proděláním covidu? Pokud vakcinací, tak není nic překvapivého, že je doma s covidem.

Proti covidu v lidském organismu bojují dva druhy protilátek IgA a IgG. Ig je zkratka pro Immunoglobulin. IgA funguje jako primární ochrana organismu a se vyskytuje na sliznicích, např. v nose. IgG odstraňuje škodlivé látky z krve.

Vakcíny stimulují vytváření pouze IgG a navíc pouze vůči spike protenu. Výrobci vakcín se k tomuto přiznávají, když udávají, že vakcína snižuje riziko nákazy pouze o 60%, riziko těžkého průběhu cca 10x.

Pro získání kompletní ochrany proti covidu v aktuálně není jiná cesta než covid prodělat.

Odpovědět


Byl jednou jeden život...

Zdenek Svindrych,2021-11-24 04:32:14

Zdaleka to není tak jednoduché. Čím dál víc se ukazuje, kolik toho o lidské imunitě ještě nevíme.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Oldřich Vašíček st.,2021-11-24 10:42:10

Pro srovnání Covid vs motorka by musel abýt situace dokreslena asi takto. Potkám na křižovatce stojícího motorkáře. Ten mě popadne, posadí za sebe a přejede tu křižovatku na červenou.
Motorkář podstupuje riziko sám (většinou) a při havárii ohrožuje většinou taky sám sebe.
Při COVIDU je přenašeč nebezpečný pro kohokoli, se kterým se dostane do užšího kontaktu.

Jinak bych "souboj" očkovaní vs neočkovaní už neřešil. Kdo se chtěl očkovat, je naočkovaný, kdo ne, tak to bere jako útok na svou svobodu. Uvolnit restrikce, povolit další očkování. Vir si dělá co chce a vesměs každá vlna projde populací při jakýchkoli opatřeních, které si vlády vymyslí. Bohužel, je to taková loterie. Někdo zemře na COVID, někdo na očkování a s Covidem se budeme muset žít. Nic ho nevymaže, jen naše imunita se s ním naučí bojovat. Jestli vakcinací nebo přirozeně je už jedno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Karel Marecek,2021-11-25 08:10:35

On ten celý příklad "pouze motorkářinnelze použít", lepší je říci, všichni účastníci provozu na komunikacích, kde máme chodce, cyklisty, motorkáře, auta a náklaďáky po nějaké speciály, což nám krásně simuluje "různé věkové skupiny".

Každý účastník "má svoje riziko", ale bohužel o když vletí to zatáčky, tak neví jeslti tam něco jede a občas skončí v autě. To samé auto při jízdě do křižovatky, kdy řidič najede sám za sebe, ale ohrozí druhého.

Co se týká očkování, kdo chce ten ať si ho dá a za situace, kdy očkovaní šíří a nikdo to neřeší, tak řešit neočkované, že šíří taky je spíše úsměvné.
Zde bych dokonce řekl, že je n atrestní odpovědnost, těch co to navrhli as schálili.

Odpovědět


Re: Re: Re: Očkování

Richard Vacek,2021-11-23 14:11:37

Já raději přihlédnu k zjištěním odborníků, neboť sám nejsem schopen udělat věrohodný výzkum, je-li lepší vakcína nebo vir. No a odborníci zatím zjistili a předložili své výsledky dle kterých je výhodnější proočkovat už děti od 5 let. A u mladých mužů uvádějí:
"Per million second doses of mRNA COVID-19 vaccine administered to males aged 12–29 years, 11,000 COVID-19 cases, 560 hospitalizations, 138 ICU admissions, and six deaths due to COVID-19 could be prevented, compared with 39–47 expected myocarditis cases after COVID-19 vaccination (Table 2). Among males aged ≥30 years, 15,300 COVID-19 cases, 4,598 hospitalizations, 1,242 ICU admissions, and 700 deaths could be prevented, compared with three to four expected myocarditis cases after COVID-19 vaccination. This analysis did not include the potential benefit of preventing post-COVID-19 conditions, such as prolonged symptoms and MIS-C (6,7)."
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7027e2.htm

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Očkování

Kamil H.,2021-11-23 22:49:00

Tak si teda do rizika očkování připočítajte, že se budete 2x do roka převočkovávat. Jaký vliv to bude mít na riziko myocarditidy? Zeptejte se prosím vašich expertů a až budou mít potřebné údaje, tak nám to sem prosím napiště.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Očkování

Richard Vacek,2021-11-24 02:05:47

Přesně tak to dělám a doporučuji i ostatním. Experti zatím doporučují přeočkování třetí dávkou rizikovým skupinám, ale celkem chápu, že se časem jejich doporučení mohou měnit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Očkování

Pavel Piskač,2021-11-25 13:59:15

Problém je poznat, kdo je skutečný odborník...
Ti mediálně známí chtějící testovat a očkovat jsou lobisti - typicky vakcinologicka společnost. Tituly před a za využívají jako mimikry.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Očkování

Pavel Piskač,2021-11-25 13:59:17

Problém je poznat, kdo je skutečný odborník...
Ti mediálně známí chtějící testovat a očkovat jsou lobisti - typicky vakcinologicka společnost. Tituly před a za využívají jako mimikry.

Odpovědět


Re: Re: Re: Očkování

Florian Stanislav,2021-11-23 19:02:47

Pro Petr Nováček :
Udivilo mě : "ale před očkováním to byli zdraví aktivní lidé, sportovně založení tanečníci. Takže pravděpodobnost, že to mají z očkování je vysoká. Vedlejší účinky vakcín jsou, nicméně pravděpodobnost, že nastanou po očkování je malá."
Aha. Pravděpodobnost vysoká, nicméně malá.
Měl jsem alergii na penicilin dávaný proti borelióze. Mám to vyhodnotit tak, že, půjdu do ulic manifestovat proti používání penicilínu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Očkování

Kamil Š.,2021-11-24 11:28:21

Rozhodně zakázat penicilin! Je to zlo a jsou doložené případy úmrtí po podání této látky - cpou do nás plísně!
Uděláte petici?

Odpovědět

Grafy v idnes.cz

Jiří Basler,2021-11-23 07:41:53

Zkuste se podívat do sekce Koronavirus na idnesu. Jsou tam obdobné grafy pro ČR a je to velmi zajímavé. Někdy je to i horší než zde:
1. Denní přírůstky nakažených podle stupně očkování
2. Počty nově hospitalizovaných podle stupně očkování
3. Přírůstky mrtvých podle stupně očkování

Bylo by dobré vidět i rozpad podle vakcín, stáří, doby od očkování atp. Prostě normální analytická kostka ;-)

Jinak je to na hodně velké zamyšlení, ale stále platí, že vakcíny jsou na 2 roky starou verzi viru a ohlášení vakcín na naprosto převažující deltu jsem nikde nezaznamenal...

Odpovědět


Re: Grafy v idnes.cz

Petr Petr,2021-11-23 08:07:22

I u velmi proočkovaného Portugalska (chváleného za přístup generála) lze zaznamenat opětovný nárůst případů...

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?yScale=log&zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Confirmed+cases&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=CZE~OWID_WRL~EuropeanUnion~ISR~PRT

Přeočkování patrně stačí, i když není přímo na tu variantu, tak nabudí imunitu. Ale šíření moc nebrání. To ovlivňuje hlavně sezóna a opatření (která jsou zde mírnější než loni touto dobou - otevřené školy...).

Odpovědět


Re: Re: Grafy v idnes.cz

Lvy Janáček,2021-11-23 16:54:17

S tím Portugalskem už je to vážně trapné, mají tam desetinu toho co my a je jich stejně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Grafy v idnes.cz

Kamil H.,2021-11-23 21:30:07

Tak za prvé, v Portugalsku mají pouze 5x méně případu covidu než my. Za druhé, otázka je, do jaké míry je to vlivem očkování. V Portugalsku totiž mají o 10 stupňů vyšší venkovní teplotu než my. A jak známo, respirační choroby se nejlépe šíří při teplotách pod 5 stupňů.

Když si porovnávám nástup covidu v Portugalsku loni a letos, graf s počtem případů vypadá dost podobně. V Portugalsku se covid rozjíždí až v prosinci a lednu, kdy tamní teploty poklesnou na 6-12 stupňů. Za 2 měsíce uvidíme, jestli 100% proočkovanost má na deltu nějaký vliv.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Grafy v idnes.cz

Pavel Piskač,2021-11-25 14:04:24

Přesně tak. To tím, že si někteří myslí, že epidemie probíhá synchronně - ale tak to není. Širí se z ohniska (kde mutace vznikla). Přesněji asi z ohnisek. Takže srovnání je možné teprve až to skončí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Grafy v idnes.cz

Tomáš Hluska,2021-11-26 07:28:38

Pokud se v Portugalsku koronavirus rozjíždí v prosinci, jak je možné, že oni měli maximum v týdnu od 16. listopadu?
Zjevně měli v Portugalsku touto dobou maximum se zhruba 4-násobkem případů. Co se týče úmrtí, tak těch je cca 9-krát méně než loni.

https://covid19.who.int/region/euro/country/pt

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Grafy v idnes.cz

Kamil H.,2021-11-26 08:39:28

16. listopadu měli pouze lokální maximum, ke skutečnému maximu předchozí vlny covidu došlo až na konci ledna. Pravděpodobně to bude souviset s místními opatřeními, která částečně omezila šíření covidu.

14. října 2020 vláda v Portugalsku kvůli výraznému nárůstu případu vyhlásila kalamitní stav.

https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Portugal

Odpovědět


Re: Grafy v idnes.cz

Richard Vacek,2021-11-23 11:06:40

Raději doporučte stránky, kde je brána v úvahu proočkovanost dané věkové skupiny. Někdo by si jinak mohl myslet, že vakcíny skoro nefungují, což není pravda. Takto přehledně jsou zpracovaná data třeba na
https://ockovani.opendatalab.cz/statistiky
A z nich je hned vidět, že např. v kategorii 40-49 let si očkováním člověk 10x sníží šanci, že skončí s kovidem v nemocnici.

Odpovědět

taková malá rekapitulace

Stary Dedek,2021-11-23 06:54:24

Lhali nám od samého začátku, vyvolávali neúměrný pocit strachu a ohrožení, ukazovali náklady prázdných rakví, zabíjeli staré jejich izolováním a "vakcinací", zneužívali pocit zodpovědnosti u dobrých lidí, omezovali přístupnost lékařské péče tam, kde by byla na místě. Podle ČSSZ došlo tak už v první fázi k neobvyklému a masivnímu úbytku starobních důchodců. Izolovali bezdůvodně i děti a připravili je nenávratně o několik let normálního života, následně připravili absurdní situace dětem ve školách, když už bylo povoleno je navštěvovat. To všechno na základě značně sporných testů a falešných statistik. Do těchto statistik bezostyšně započetli následky všech svých chybných opatření, motivovali léčebné ústavy vysokými finančními injekcemi ke zvyšování vykazování počtů nemocných jen a pouze na jednu nemoc. Zamlčeli, nebo znevážili všechny ostatní příčiny. Zakázali, nebo znemožnili primární včasnou léčbu, která by výrazně mohla omezit důsledky nákaz. Izolovali kritické připomínky odborné veřejnosti, dehonestovali jejich nositele. Místo odborných lékařských opatření prosadili výhradně politická a mocenská řešení. To vše zneužili k omezení běžných lidských práv a podařilo se jim ovlivnit mnoho lidí, kteří přijali úlevu, když splnili dobrovolně, nebo z donucení, hlavní podmínku - nechat se očkovat neprověřenými preparáty. To vše vedlo k nepřirozenému a umělému rozdělení lidí do dvou táborů. V důsledku přijatých opatření nastává i masivní snížení imunity obyvatelstva, a to vede k dalším eskalacím nepříznivého stavu. Problém spočívá ve falešném vyvolávání pocitu bezpečí u očkovaných a v přímém totalitním nátlaku na neočkované.
Motivace iniciátorů zůstává skryta, motivace u jedné části vykonavatelů je nepochybně finanční, u druhé figuruje strach o udržení sociální úrovně.

Odpovědět


Re: taková malá rekapitulace

Martin P,2021-11-24 01:18:43

Souhlasím. Hlavní problém není v očkování samotném, ale v tom, jakými způsoby je prosazováno. A v tom, že se na neočkované snaží hodit všechnu svoji vinu - měli testovat, ale testovali (a testují) jen neočkované; měli izolovat pozitivní, ale izolují jen neočkované. Nemohlo to dopadnout jinak, než to dopadlo, ale hlavně, že je k dispozici viník - neočkovaní. Avšak, podle mého, se na epidemii podepsali stejnou nebo větší měrou očkovaní, kteří byli přesvědčování o své bezinfekčnosti.

Odpovědět


Re: taková malá rekapitulace

Pavel Aron,2021-11-24 12:01:14

Souhlasím. Psal jsem to sice níže ale je tu hodně příspěvků, tak to dám i sem :
Díky za článek i za zajímavou diskusi pod ním. Diskuse obsahuje řadu zajímavých postřehů. Problém vidím v tom, že jedna věc je odborná diskuse a druhá věc je to co se kolem Covidu děje v reálném světě. Když se Covid začal šířit na jaře 2020 a vypadalo to ze zpráv médiích dost hrozivě tak jsem souhlasil jako asi většina lidí se všemi opatřeními. Lidi pomáhali šít roušky. Zároveň jsem ale vyjadřoval vážné obavy před tím, aby situaci politici nezneužili a ta moc, kterou dostali díky opatřením jim nezachutnala.
Bohužel ty obavy se potvrdily a dnes už mám pocit, že vládě/vládám o naše zdraví nejde vůbec. Sleduji velice pečlivě a dlouhodobě veškeré oficiální statistiky versus opatření a očkování.
A to, co vidím je docela zřejmé. Totiž, že virus na ta opatření prakticky nereaguje. Vlny šíření mají svou vlastní dynamiku, která souvisí především s ročním obdobím, tak jak je to u respiračních onemocnění typické.
Takže přijde konec léta a podzim a nákaza se šíří čím dál tím více a stupňují se i restrikce. Virus se šíří stále dál až dosáhne vrcholu podzimní vlny.
Pak přijde pokles a jarní vlna. Pak konec jara a virus ustupuje a ustupují i restrikce. A vláda tvrdí, že ústup vitu je díky restrikcím a oni je mohou uvolňovat. Přitom kauzalita tu je více než pochybná.
Očkování - funguje jen velmi omezeně, stačí se podívat na statistiku na Opendatalab. Ten počet očkovaných v nemocnicích i na JIP je vysoký. Sice nižší než u očkovaných ale stále vysoký na to, aby někdo mohl tvrdit, že očkování je spolehlivá ochrana před vážným průběhem. Přitom v březnu nám pan ministr tvrdil, že očkovaný nemůže onemocnět vůbec a ani virus přenášet.
Zároveň se ze statistik většinou nedozvíme, kolik lidí je hospitalizováno kvůli Covidu a kolika z nich byl jen po hospitalizaci na něco jiného Covid diagnostikován.
Čirou náhodou to uniklo FN Motol, když na Twitteru dali přehled, kde měli 57 hospitalizovaných s Covidem, z toho 29 lehký průběh a 6 bezpříznakových.
Na přímý dotaz, co tedy dělají v nemocnici odpověděli, že jsou tam pochopitelně kvůli něčemu jinému. Tedy 35 z 57 !! K tomu si připočtěte taková fakta jako to, že pan prof.Prymula je předsedou správní rady firmy Avenier a.s., která je velkým distributorem vakcín a tamtéž sedí i poradce ministra zdr. pan R.Maďar ve funkci odborného garanta. Pan Babiš pak vlastní síť testovacích center. Takže pak začnete vidět celou situaci jinak. Nebo si vyslechnete, jak v USA jsou lékaři, kteří mají jiný, než oficiální názor zastrašováni a vyhazováni z práce.
Takže tolik můj názor na situaci.

Odpovědět

Ja by som aj dodal ...

Radoslav Porizek,2021-11-22 23:29:06

"Dodávat k tomu mnoho slov netřeba, to hlavní je ve třech grafech."

No pravdu povediac drobne vysvetlenie by celkom bodlo, nechce sa mi kvoli nemu citat originalny clanok.

Na osi sa vynasa pocet dni od zacatia ockovacej kampane 2. a 3. vlnou? Do grafou sa vynasa pomer vyskytu udalosti k poctu zaockovanych, ale nie co ine? Linearne stupanie na priamke znamena nezmeneny pomer? Ak ano, co potom znamena vodorovne zakoncenie grafou? Nemal byt na grafoch viditelny postupny 2-tyzdenny nastup ucinnosti po 2. davke?

Mozno blbe otazky (je pokrocila nocna hodina), ale mozno si poklada aj niekto iny, len sa ich neodvazi napisat... ;)

Odpovědět


Re: Ja by som aj dodal ...

Petr Petr,2021-11-23 07:50:45

Ano, vysvětlení by bodlo, ale dá se snadno dovodit a případně v odborném článku potvrdit.

Panu Pazderovi bych jen vytkl, že Izrael už dávno není nejproočkovanější zemí...
https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=People+fully+vaccinated&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=USA~CZE~SVK~AUT~ESP~OWID_WRL~GBR~EuropeanUnion~BEL~NLD~ISR~SVN

Ohledně toho odborného článku
https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(21)02249-2.pdf
Bez jeho čtení se dalo čekat, že se srovnávají ti, co dostali 2 dávky a nyní (minimálně po 5 měsících) dostali či nedostali 3 dávku. Zjištění trochu kalí fakt, že právě účinnost očkování klesala, takže v mezním případě by šlo jako o srovnání neočkovaných, kdy nyní dostávají či nedostávají jednu dávku. Pravda je samozřejmě mezi tím. Ve studii chybí srovnaní s nevakcinovanými. Poté až by se vidělo, jak moc mezi tím je ta pravda.

V každém případě je (statistický) risk z vakcinace (boostu) menší než benefit. Benefit se sice nemusí týkat každého, ale v nastupující vlně lze předpokládat, že se týkat bude hodně lidí.

Odpovědět


Re: Re: Ja by som aj dodal ...

Miroslav Leinert,2021-11-23 08:08:06

Izrael v době pokusu byl nejproočkovanější z pohledu třetí dávky a o to statistikům šlo - mít porovnání druhé a třetí dávky.

Odpovědět


Re: Re: Ja by som aj dodal ...

Václav Volejnik,2021-11-23 08:36:50

Že jsou nejproočkovanější zemí třetí dávkou o sobě tvrdily tři země. Srbsko Israel i Rakousko, takže čerte věř.

Odpovědět

Co Vy na to?

Martin Vojtiska,2021-11-22 22:48:49

Kancelář poslanecké sněmovny

Samostatné oddělení styku s veřejností

Mgr. Jiřina Čížková

Sněmovní 176/4, 118 26 Praha 1 – Malá Strana

tel: +420 257 171111, www.psp.cz, e-mail: posta@psp.cz

V Praze dne 15. listopadu 2021

Č. j.: PS24695/2021



Vážená paní

Kancelář Poslanecké sněmovny obdržela dne 10. 11. 2021 prostřednictvím elektronické pošty Vaše podání, v jehož obsahu se dotazujete, zda byla při zahájení schůze PS kontrolována bezinfekčnost poslanců a zda jsou tito očkování.

Nejprve Vás chceme informovat, že v souladu s Příkazem č. 4/2010 vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny, v platném znění, je k vyřízení Vašeho podání příslušné Samostatné oddělení styku s veřejností Kanceláře Poslanecké sněmovny.

Kancelář Poslanecké sněmovny Vám po posouzení Vašeho podání sděluje následující. Údaje o zdravotním stavu fyzických osob náleží dle Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (tzv. GDPR) do speciální kategorie tzv. citlivých osobních údajů, a jejich zpracování podléhá mnohem přísnějšímu režimu, než je tomu u obecných údajů. Každý má právo na soukromí o svém zdravotním stavu, přičemž tomu na druhé straně odpovídá povinnost zdravotníků o takových skutečnostech pomlčet.

Nutno zdůraznit, že očkování proti onemocnění covid-19 je očkováním nepovinným a pokud poslanec očkován není, neporušuje tím žádný zákon. Nadto skutečnost, zda je poslanec očkován proti onemocnění covid-19 či ne, nijak nesouvisí s výkonem funkce.................atd!"

Odpovědět

Farba

Daniel Suchon,2021-11-22 22:22:00

"Graf A uvádí, jak na tom jsou počty přijímaných do nemocnice s diagnózou COVID-19. Očkovaní dvěma dávkami jsou červeně a ti, kteří dostali i třetí dávku zeleně." Som farboslepy ja, alebo autor? Lebo mne to pripada na modru - resp. azurovu.

Odpovědět


Re: Farba

Radoslav Porizek,2021-11-22 22:27:16

Ja zas dufam, ze autor nemal na mysli "pocty prijmanych", lebo tie by boli nespravne. Ale ze spravne rataju podmienenu pravdepodobnost (pomer prijmanych ku celkovej skupine ockovanych 3. davkou)

Odpovědět


Re: Re: Farba

Mirka Taberyová,2021-11-22 23:06:22

Je jedno, co si tu autor s těmi grafy nalhal. Stejně se Vám nepodaří si nás očkováním zotročit. Jinde už vyšli do ulic a brzo uvidíte i nás je tady.

Odpovědět


Re: Re: Re: Farba

Ladislav Truska,2021-11-22 23:33:46

na lidi jako jste vy, si jen tak s nějakou vědou a stěmihle internety, jen tak nepřijdou....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Farba

David Oplatek,2021-11-23 11:26:38

nejvyšší čas zásobit se alobaly na pečení

Odpovědět


Re: Re: Re: Farba

Florian Stanislav,2021-11-23 01:12:41

Když vyjdete do ulic, budou mít farbu modrozelenou mnozí. Jak píšete skoro česky :"uvidíte i nás je tady"

Odpovědět


Re: Re: Re: Farba

Radoslav Porizek,2021-11-23 09:32:32

O zotrocenie sa ale nemusime pokusat, to sa nam uz predsa davno podarilo. Kolko povinnych ockovani uz mate v sebe? ;)

Odpovědět


Re: Re: Re: Farba

Jan Novák9,2021-11-23 09:34:29

To máte jedno. Do jara budou všichni očkovaní, vyléčení nebo mrtví. V případě neočkovaných mnohem pravděpodobnější poslední možnost než u očkovaných.

Vy asi nepoužíváte v autě pásy. Je to povinné!!! A stejně vás to vždycky nezachrání!!!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Farba

Eva M,2021-11-23 09:57:23

Dobrý den, Vy se zdáte dobře informovamý.. mohu se zeptat, jakým způsobem si interpretujete tady ta data https://tvp.vscht.cz/veda-a-vyzkum/projekty/ARGTech/covid#

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Farba

M. Marvan,2021-11-24 07:15:08

Mám dvě hypotézy.

1. Spike protein vyráběný v těle očkovaných mRNA vakcínami.

2. Epidemie mezi potkany v kanalizaci.

Dr. House by jistě věděl i o jiných...

Odpovědět


Re: Farba

Tadeas Melichar,2021-11-22 22:31:38

Asi záleží na nastavení monitoru. Já to vidím také spíše zelené, než modré. Modře vidím až tu křivku u třetího grafu (pro Janssen)

Odpovědět


Re: Farba

Josef Pazdera,2021-11-24 10:48:26

Všem děkuji za upozornění na chyby za doplňování dalších podrobností. Přiznávám, že jste mne zviklal, zda opravdu nejsem barvoslepý a požádal mé známe (restaurátorku a malíře) aby na to koukli. Tady je výsledek: Podle stupnice používané při restaurování starých mistrů nejde o tyrkysovou ale modrozelenou s výraznou převahou zelené. Podle malíře jde o kobaltově zelenou. Pokud se zobecňuje (zestručňuje), rozhoduje to druhé slovo (jako u aut při zápisu do TP). Ona ani ta červená prý není červená. Takže správně by nemělo být tyrkysová, ale „kobaltově zelená“ a místo červená: „korálová“. Prý abych se vyhnul sporům, mám to příště uvádět vlnovou délkou. Ale to se mi také moc nezamlouvá. Nejspíš u nepodstatných věcí dál zůstanu u maximálně možného zevšeobecňování a zjednodušování.

Odpovědět


Re: Re: Farba

Daniel Suchon,2021-11-24 20:23:40

Dakujem za odpoved. Nerad by som sa hadal s profesionalmi (a so zenami o farbe uz vobec nie), ale ta "kobaltovo zelena" mi subjektivne pripada fakt ako vyrazne zelena s primesou modrej. Tak som dal emocie bokom, pozrel sa na konkretny pixel z toho grafu. Zamerne som vybral ten podla mna "najzelenejsi" a vyslo mi toto: RGB(34,167,198). A vlnovu dlzku odhadujem na cca 489 nm :)

Odpovědět


Re: Re: Farba

Pavel Piskač,2021-11-25 14:10:34

Bohatě stačí, že jste si posypal hlavu popelem - ten je snad nekonfliktně šedivý.

Odpovědět

Tak kolik?

Silvie Veliskova,2021-11-22 22:16:37

Kolik Ti za takovy propagandistický članek zaplatili? Hajzle!

Odpovědět


Re: Tak kolik?

Daniel Suchon,2021-11-22 22:23:17

A Vy ste sa tu ako ocitla?

Odpovědět


Re: Tak kolik?

Jiří Basler,2021-11-23 07:49:38

Takové slovo od dámy? Tady se tímto způsobem nediskutuje...

Odpovědět


Re: Re: Tak kolik?

Jan Novák9,2021-11-23 09:36:49

Nevidím žádnou dámu.
Já tu jen vidím důkaz že Silvie Velíšková a dáma jsou antonyma.

Odpovědět


Re: Tak kolik?

David Oplatek,2021-11-23 11:29:08

Hloupý člověk ostatním nadává do hlupáků. No, alespoň je sranda.

Odpovědět


Re: Tak kolik?

Josef Pazdera,2021-11-24 10:53:50

Zatím nic:( Ale doufám, že není všem dnům konec a že se někdo, kdo měl z utajených smluv s výrobci vakcín profit, nějak se mnou podělí.

Odpovědět

"vykopávám"

Eva M,2021-11-22 20:06:29

... a nejsou ty slavné grafy identické, pouze jaksi posunuté v čase?

.... a tak si představme, že po nyní již avizované 4. dávce v dohledné době budou aplikovány další dávky, s odstupem pár měsíců.... nevím, jaké máte zkušenosti ze svého okolí, ale mně hlásili příbuzní horečnaté reakce, a to i u jejich známých.......... a tak se budeme povinně a plošně opakovaně antigenně stimulovat a stimulovat.... nebudou s tím problémy? např.
https://www.wikiskripta.eu/w/Amyloid%C3%B3za


/Já řešení neznám; je možné, že při stávající úrovni zamoření + mutacích již neexistuje, alespoň dle toho, co dosud napsali veterináři např. o viru PRRS...... :) je možné, že jej znal geniálmí plk. Primula- tj. ony stabilní malé skupiny, které se mají blíže stýkat mezi sebou...leč vhodná doba patrně již minula..../

Odpovědět


Re: "vykopávám"

Jsem To ja,2021-11-22 20:18:37

Zkusenosti z meho okoli jsou presne opacne. Jeden dva dni citeni se "divne" a nanejvys par dni bolest ramene. A po treti davce uz vubec nic.

Odpovědět


Re: Re: "vykopávám"

Vladimír Bzdušek,2021-11-22 23:24:11

Moja čerstvá skúsenosť. Moderna. Z tých troch dávok po tretej dávke zďaleka najviac bolestivé rameno, aj po 2 dňoch, stále ešte už na dotyk teplé a červené miesto vpichu a okolie cca D=10cm, infra teplomer tam stále meria 38°C. Pocit "divnosti", resp. "mizernost" ale zasa slabší ako po prvých dvoch dávkach. Zdá sa, (nebol som tam sám), že záleží aj na tom, ako a kde presne dotyčný felčiar picne injekciu. Celkový názor na pribúdajúci počet potrebných očkovaní je asi stúpajúce sklamanie, z čoho všeobecne musia vyplynúť pochybnosti ... Ale zase aj to najchatrnejšie zdravie vám vydrží až do smrti. Určite.

Odpovědět


Re: Re: "vykopávám"

Zdenek Svindrych,2021-11-24 04:46:29

Mě bylo po druhé dávce (Moderna) dost zle celý následující den. Zítra jdu na třetí, tak napíšu, ... a když ne, ... tak jsem asi zapoměl.

Odpovědět


Re: "vykopávám"

Martin Pp,2021-11-23 00:50:13

Jaké máme zkušenosti z okolí? Smrt na covid. Ještě než byla šance se očkovat. Horečnaté reakce na očkování jsou nepříjemné. Je ale třeba uvážit, že v republice jeden z 62 nakažených zemřel. A že již nakažených bylo. Pokud jste měli covid, představte si, že stojíte v řadě.

Nežádoucí účinky očkování uvádí SÚKL a má podezření na 122 úmrtí v souvislosti s očkováním. To je jeden z 53361 očkovaných Čechů. Proto stojím v této řadě (mimo jiné).

Zbývá otázka, zda nás očkování chrání před smrtí na skutečný covid, čili kolik z 32 tisíc zemřelých bylo očkováno. K tomu se mi česká data najít nedaří. Můžeme se však odkázat na britský statistický úřad ONS, který tvrdí, že očkovaní mají 32x nižší pravděpodobnost úmrtí na covid než neočkovaní. Dá se předpokládat, že u nás to bude v podobných řádech.

Vidina nekonečných obnovujících dávek určitě není lákavá. Proč se o tom ale uvažuje? Protože alternativa je zatím pouze smrt ve velkém. Srovnejme si prosím priority. Nic cennějšího než život nemáme.

https://www.sukl.cz/tydenni-zpravy-o-prijatych-hlasenich-podezreni-na-nezadouci
https://ockovani.opendatalab.cz/statistiky
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
https://www.dailymail.co.uk/news/article-10152287/Unvaccinated-people-32-times-likely-die-catch-Covid-ONS-report-finds.html

Odpovědět


Re: Re: "vykopávám"

Milan Milan,2021-11-23 01:21:49

Nojo, ale uz panuje velky nedostatek pocitacovych cipu diky ten cipum, co se cpou Gatesem do vakcin. Automobilky nejsou schopny poradne vyrabet.
A ted ma jako prijit 3 a 4 davka ... to uz nebudou zadne chipy nikde, a prestanou fungovat tyhlety interenety a nepujde abi radia .... co jako s tim?


(ironie)

Odpovědět


Re: Re: Re: "vykopávám"

David Oplatek,2021-11-23 11:30:12

Někde jsem četl, že na to pomáhá nějaký saponát. Nalijete do vany a hodinu se nakládáte.

Odpovědět


Re: Re: "vykopávám"

Pavel Piskač,2021-11-25 14:14:51

Pokud očkujete seniory 70+, 80+ tak po očkování budou umírat - to je vlastnost toho věku.

Odpovědět


Re: "vykopávám"

Vít Výmola,2021-11-23 18:26:38

Já jsem měl po druhé dávce také horečnatou reakci. A... co? Vážně je pro někoho důvodem neočkovat se jedno odpoledne se zvýšenou teplotou?

Odpovědět


Re: Re: "vykopávám"

David Oplatek,2021-11-24 08:18:40

Ne. Oni protestují, protože to tak teď dělají všichni. Nerozumí tomu proč, jen to slyšeli, tak to musí být pravda. Nehledejte v tom logiku, tak velká část lidí nepřemýšlí. Co jim nedodá intelekt, musí vývojově starší (savčí) část mozkové části - emoce. Zvířata se "rozhodují" stejně.

Odpovědět


Re: Re: "vykopávám"

Pavel Aron,2021-11-24 11:55:50

Dnes čerstvá ranní informace: Známý psal, že mu zemřel na Covid kamarád. Měl naočkované tři dávky. Další známá po dvou dávkách už třetí týden doma s Covidem, průběh nebyl sice úplně těžký ale lehký také ne.

Odpovědět


Re: "vykopávám"

M. Marvan,2021-11-24 07:01:01

Jestli myslíte grafy nemocných, hospitalizovaných a mrtvých, pak není překvapivé, že jsou vzájemně posunuté v čase nebo tak aspoň vypadají. Je to normální vlastnost exponenciál.

Dobře je to vidět na logaritmické stupnici. Tam jsou všechny tři grafy přibližně přímky se stejným sklonem, odpovídajícím reprodukčnímu číslu. Vzdálenosti mezi grafy podél logaritmické osy jsou pak přibližně konstantní (odpovídají jednak podílu hospitalizovaných ku nemocným a umírajících ku hospitalizovaným, jednak zpoždění mezi onemocněním a hospitalizací a mezi hospitalizací a smrtí). Pak jsou ovšem přibližně konstantní i vzdálenosti mezi grafy podél časové osy a to je to, na co se ptáte.

Platí to ovšem jen na časovém intervalu, kde jsou parametry epidemie přibližně konstantní (reprodukční číslo, smrtnost atd.).

Odpovědět


Re: Re: "vykopávám"

Eva M,2021-11-24 08:16:40

Dobrý den, a nevyplývá z toho - přinejmenším - že tyto grafy momentálně nelze jako argument pro tu 3. dávku použít?

/jinak pokud je zde z nejasných důvodů jakási přirozená sezónnost, pak ty grafy mohou být vůbec zavádějící... myslím.../

Odpovědět


Re: Re: Re: "vykopávám"

M. Marvan,2021-11-24 08:43:31

Obecně z nich vyplývá, že ochrana, získaná jakýmkoliv způsobem, s časem výrazně klesá, a to je argument pro třetí dávku.

Poučení jsem našel v https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.25.21265500v2.full.pdf

V tabulce S6 na straně 18 tam najdete resumé v podobě srovnání ochrany proti nemoci a přenosu. Jednotlivé řádky se liší podle toho, zda jde o ochranu proti infekci (I) nebo přenosu (T) a podle způsobu imunizace (vakcinace dvěma dávkami nebo prodělání nemoci). Mezi jednotlivými způsoby imunizace není zásadní rozdíl, to hlavní je počet. Takže tři dávky dávají zhruba totéž jako dvě dávky + prodělání nemoci. Je tam nepříliš významný rozdíl ve prospěch vakcinace.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: "vykopávám"

Eva M,2021-11-24 09:00:59

Dobrý den, díky za odkaz - v rychlosti koukám na závěry - níže z nich vyjímám, ovšem zdá se mi, že přínosy blednou před momentálním komplexním úspěchem Afriky :)

nyní rychlý citát ze souhrnu:
" Boosting immunity by providing a third dose to individuals vaccinated
more than three months ago (after most waning has occurred: Figure 2) could reduce
transmission substantially and could prevent a winter surge in many populations where
vaccination coverage is high, as long as contact rates and behavior don’t fully return to pre-
pandemic levels. In contrast, with pre-pandemic contact rates, only very high levels of vaccine
coverage, and a combination of a moderate level of previous infection and boosting could
prevent a surge. "

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz