Pohled na parkoviště a ucpané ulice ve velkoměstech přivedl inženýry z Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) k vyprojektování skládacího elektrického auta pro cesty do práce, za nákupy a zábavou. Mělo by se stát integrální součástí veřejného dopravního systému hlavních městských dopravních tras.
Autor: Josef Pazdera 21.08.2013 14:15 9464x Diskuze: 2

Není žádným tajemstvím, že americká armáda v posledních dvou dekádách významně investovala do vývoje nových laserových technologií. Nyní se zdá, že tato snaha je blízko skutečnému bojovému nasazení.
Autor: Jan Bílek 21.08.2013 11:13 19988x Diskuze: 10

Vdechne milovník technologií budoucnosti nový život projektu pneumatické přepravy? Anebo mu ve výstavbě Hyperloopu mezi Los Angeles a San Franciskem zabrání banální problémy spíše technického rázu?
Autor: Stanislav Mihulka 17.08.2013 13:48 22324x Diskuze: 18

Novozélandské úřady svolily. Experimentální verze stroje Martin Jetpack může absolvovat zkušební let s pilotem a příští rok by se měla objevit na trhu.
Autor: Stanislav Mihulka 14.08.2013 03:08 10197x Diskuze: 0

Pyrotechnici jistě uvítají nabídku cvičit s věrnými atrapami min v životní velikosti, zatímco lidé ze zaminovaných oblastí zase určitě ocení možnost bezpečně poznat rizika, která jim hrozí.
Autor: Stanislav Mihulka 09.08.2013 15:21 5603x Diskuze: 0

Omluvte, prosím, malinko zavádějící nadpis, který se snaží upoutat poněkud na úkor věcné správnosti. Data se nebudou ukládat na papírovou poštovní známku, ale na nový RRAM čip o velikosti poštovní známky.
Autor: Martin Tůma 07.08.2013 12:59 12199x Diskuze: 4

Dvě robotické novinky určené záchranářům. Evrospská platforma DALER je letadélko, které může svými křídly otáčet. I když nemá kola, pohybuje se v terénu poskakováním. Americká novinka STAR létat neumí, je ale mnohem menší, hbitější a levnější.
Autor: Josef Pazdera 05.08.2013 12:37 8850x Diskuze: 2

Nově objevená tchajwanská vosička Hydrophylita emporos se ráda vozí na motýlicích a ještě jim za odměnu pojídá vajíčka.
Autor: Stanislav Mihulka 30.07.2013 20:18 8292x Diskuze: 1

Zatím těžko říct. Podle nových propočtů by to ale mohly pohodlně stihnout, pokud by kdekoliv v Mléčné dráze vznikla schopná civilizace před déle než 10 miliony let.
Autor: Stanislav Mihulka 22.07.2013 23:12 24570x Diskuze: 25

Lety do kosmu jsou velmi nákladné i kvůli tomu, že si všechno "palivo" vezeme sebou. Hybridní motor Sabre to může změnit.
Autor: Martin Tůma 19.07.2013 13:28 28343x Diskuze: 40

Vypadá jako prapradědeček Terminátora, pohybuje se jako bázlivé malé dítě a přesto je to horký favorit na vítězství v soutěži DARPA. Řeč je o posledním produktu dílny Boston Dynamics, humanoidním (myšleno hodně přeneseně) robotovi Atlas
Autor: Martin Tůma 16.07.2013 22:26 8795x Diskuze: 0

Kniha sepsaná neznámým písmem v neznámem jazyce o nejasných věcech podle počítačové analýzy komplexnosti obsažené informace není úplný blábol. Vojničův rukopis má smysl luštit, i kdyby to měl být sborník středověkých lechtivých vtípků.
Autor: Stanislav Mihulka 08.07.2013 01:48 34550x Diskuze: 10

Neuplynul ani měsíc od doby, kdy výzkumníci z University of Washington předvedli netradiční využití Wi-Fi signálu k zhasínání světla a přepínání programu televize pomocí gest, jak to již před nimi uměl Fantomas, a již je jejich kolegové z MIT trumfli. Dívají se co se děje za zdí, skoro jako Superman.
Autor: Josef Pazdera 01.07.2013 18:50 15695x Diskuze: 4

Také jste podlehli kouzlu filmů z dílny BBC moderovaných sirem Davidem Frederickem Attenboroughem a uvěřili, že varani si v tlamě a slinách pěstují bakterie, kterými své oběti zabíjejí? Americko-australský tým vědců si to ověřil a naznal, že to je nesmysl.
Autor: Josef Pazdera 29.06.2013 06:52 20255x Diskuze: 6

Ohromné množství plastového odpadu v oceánu vytváří zcela unikátní prostředí pro život, plastisféru. Jak se asi žije v mikroskopické plastové divočině?
Autor: Stanislav Mihulka 28.06.2013 13:33 19755x Diskuze: 6

Tak asi tohle si řekli inženýři z Tesla Motors, když minulý týden představili systém pro výměnu baterií u elektromobilů, díky níž je zastávka u benzínové, chtěl jsem říci elektrické, pumpy rychlejší než klasické tankování. Výměnu zvládnou za 90s, zkoušel jsem je porazit, ale nepovedlo se mi to, natankovat plnou mi trvá déle.
Autor: Martin Tůma 24.06.2013 16:58 18758x Diskuze: 17

Světe div se, nesmírně pomalý a rozvážný pohyb kontinentů o sobě dal vědět u evropského pobřeží Atlantiku. Takříkajíc v přímém přenosu tu vzniká subdukční zóna, kde se zanoří oceánská kůra pod pevninskou. Nakonec se tu zřejmě srazí dnešní Iberský poloostrov s východní Severní Amerikou, tak za 220 milionů let.
Autor: Stanislav Mihulka 18.06.2013 15:47 32718x Diskuze: 4

Spalováním uhlí nejenže přibývá skleníkových plynů. Ale také z atmosféry mizí kyslík. Neblíží se den, kdy lidstvo kvůli hypoxii upadne do mdlob jako v pohádce o Šípkové Růžence?
Autor: Vítězslav Kremlík 17.06.2013 03:49 40423x Diskuze: 19

Geofyzikální průzkum dna galilejského jezera nečekaně odhalil velkou kuželovitou stavbu z čedičových kamenů, podle všeho starou několik tisíc let. Co to asi postavili lidé starší doby bronzové?
Autor: Stanislav Mihulka 12.06.2013 19:38 13913x Diskuze: 0

aneb znovuobjevení a patentování kola
Autor: Josef Pazdera 12.06.2013 09:06 22004x Diskuze: 16

Synchrotronová pracoviště odhalují strukturu římského podmořského betonu, který odolal oceánu už 2 tisíce let. Snad se nám konečně povede v tomto směru Římany důstojně napodobit.
Autor: Stanislav Mihulka 05.06.2013 11:36 29704x Diskuze: 9

Těžko říct, ale pokud to opravdu dělají, pár věcí by se tím vysvětlilo. A pozemšťanům by nesmírně stouplo sebevědomí, protože bychom měli planetární klima v kapse.
Autor: Stanislav Mihulka 01.06.2013 16:23 14114x Diskuze: 0

Ruští vědci je měli najít na Sibiři, čímž se přiblížila možnost vytvoření živého mamuta. Tak to zaznělo včera v hlavních večerních zprávách. A protože lidé naší nejsledovanější televizi hodně věří, blud o živých buňkách z dob pleistocénu se šíří jako lavina.
Autor: Josef Pazdera 31.05.2013 09:49 18343x Diskuze: 12

Jihoameričtí mravenci druhu Nylanderia fulva zaplavují jižní oblasti Spojených států a masakrují místní mravence, včetně dřívějších invazních mravenců Solenopsis invicta. To není válka, to je genocida!
Autor: Stanislav Mihulka 30.05.2013 15:21 17652x Diskuze: 0

Měli by bez větší újmy přežít požár i nějakou dobu pod vodou a i když je příroda vybavila velkýma očima, nestačí to. Při výpravách za snížené viditelnosti se špatně orientují, bloudí a vystavují se velkému nebezpečí. Proč to dělají?
Autor: Josef Pazdera 29.05.2013 09:46 16986x Diskuze: 7

Umělý les z miniaturních stromků, které mají kmen z křemíku a větve z oxidu titaničitého, funguje jako první integrovaný nanosystém provádějící fotolýzu vody. Umělá fotosyntéza už klepe na dveře.
Autor: Stanislav Mihulka 26.05.2013 10:38 13395x Diskuze: 2

Precision Guided Firearm (PGF) od TrackingPoint sama zaměřuje zvolený cíl a vypočítává nejvhodnější okamžik ke střelbě. Stanou se chytré zbraně reálnou hrozbou pro veřejnost?
Autor: Stanislav Mihulka 21.05.2013 16:39 26855x Diskuze: 20

US Navy si bude muset vybrat mezi všestrannějšími proudovými drony a levnými drony na vrtulový pohon. Uspěje koncept Northrop Grumman X-47B?
Autor: Stanislav Mihulka 17.05.2013 06:25 16775x Diskuze: 10

Maroko nemělo štěstí na ropu ani zemní plyn. Teď se podle všeho stane velmocí ve výrobě solární energie. V poušti poblíž starobylého Ouarzazate vyroste první z řady gigantických slunečních elektráren.
Autor: Stanislav Mihulka 16.05.2013 14:56 10332x Diskuze: 2

Není to prý vyloučeno. 3D tisku propadá stále více nadšenců, někteří ho už mají doma. Na obzoru jsou i průmyslové aplikace. Kdo ví, co všechno si budeme tisknout za pár let?
Autor: Stanislav Mihulka 15.05.2013 18:29 29090x Diskuze: 21

Evropské výzkumné konsorcium ASTRAEA otestovalo autonomní dálkově řízený let turbovrtulového dopravního letounu British Aerospace Jetstream. Kdy nás budou vozit po světě drony?
Autor: Stanislav Mihulka 12.05.2013 19:31 15011x Diskuze: 3

V průběhu posledních deseti let vládní instituce, německý kancléřský úřad, Mezinárodní energetická agentura, americké ministerstvo energetiky,... operují s argumentem, že vrcholu světově vytěžitelného množství ropy a zemního plynu již bylo dosaženo, nebo že již tato hranice byla překročena. Vžil se pro to termín „Peak Oil“ – ropný zlom. Následovat má už jen hrozivý růst cen a nedostatek energie.
Autor: Tomáš Krček 12.05.2013 19:11 90070x Diskuze: 45

Jakému oteplení odpovídá tuna uhlíku? Uhlíková kalkulačka nám to spočítá! Pokud se neuskromníte, vrátíme se prý do pliocénu.
Autor: Vítězslav Kremlík 12.05.2013 18:31 34533x Diskuze: 33

Při řešení optimalizační úlohy podobné problému obchodního cestujícího byl kvantový výpočetní systém oproti konvenčnímu počítači statisíckrát rychlejší. Nastává éra kvantové výpočetní techniky?
Autor: Stanislav Mihulka 10.05.2013 15:24 29740x Diskuze: 15

Není to žádný zázrak vojenských technologií, ale funguje. Takřka kompletně vytištěný Liberator od Defence Distributed střílí z nábojů ráže 9 mm Br.
Autor: Stanislav Mihulka 09.05.2013 07:32 24494x Diskuze: 20

Východně od břehů Rio de Janeira geologové na dně oceánu našli něco, co bylo dříve kontinentální pevninou.
Autor: Josef Pazdera 08.05.2013 11:31 16001x Diskuze: 11

Pevnost materiálu obvykle nejde ruku v ruce s houževnatostí. Novým polyakrylnitrilovým nanovláknům je ale vlastní obojí. Stojíme na prahu revoluce v konstrukčních materiálech?
Publikováno: 06.05.2013 06:53 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 17694x   Diskuze: 1

Předchozí pokusy hypersonického letounu X-51A zatím vždy končily nezdarem. Buďto letěl pomaleji, než jeho tvůrci zamýšleli, nebo se rozpadl a zřítil. Nejnovější zpráva z pátečního pokusu má jen tři věty.
Publikováno: 05.05.2013 11:57 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 29022x   Diskuze: 42

Zavinili si syndrom zhroucení včelstev včelaři sami odepíráním medu včelám? Anebo tak alespoň přispěli k jejich oslabení? Kyselina p-kumarová a další složky medu totiž zřejmě regulují metabolismus i imunitu včel.
Publikováno: 02.05.2013 15:49 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 13896x   Diskuze: 2

V samotné středu Země podle všeho panuje tlak 3,3 milionů atmosfér a teplota kolem 6 000 stupňů Celsia. Víme to díky magickým schopnostem rentgenového záření ze synchrotronu.
Publikováno: 30.04.2013 12:11 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 18655x   Diskuze: 3

Hlavní ekologický ukazatel nehledí na znečištění a dálnice boduje stejně jako pastviny.
Publikováno: 30.04.2013 01:06 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Vítězslav Kremlík Zobrazeno: 30161x   Diskuze: 19

Ohromné plovoucí 3D tiskárny, které tisknou náhradní díly, orgány, zbraně, letadla, ponorky a lodě jako na běžícím pásu. Je tohle další krok evoluce vojenského námořnictva?
Publikováno: 23.04.2013 06:58 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 16028x   Diskuze: 13

Mikroroboti Alice nepotřebují složitě programované chování, aby v bludišti cest našli zdroj potravy. Podobně jednoduše to zvládají i reální mravenci a hodně přitom záleží na geometrii jejich cest.
Publikováno: 12.04.2013 01:26 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 9758x   Diskuze: 2

Podle F.Williama Engdahla je v tomto skandálu něco shnilého.
Publikováno: 10.04.2013 22:36 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Tomáš Krček Zobrazeno: 6228x   Diskuze: 1

Nepříliš. Největší nebezpečí představuje neprůhlednost bizarního režimu, který by se mohl pokusit o sebevraždu útokem balistickými raketami krátkého doletu na Jižní Koreu či Japonsko. Situace tomu ale prozatím nenasvědčuje.
Publikováno: 10.04.2013 18:07 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 23544x   Diskuze: 16

Badatelé Univerzity Britské Kolumbie pojmenovali nové bičíkovce ze střev všekazů podle děsivých monster Mýtu Cthulhu. Způsobí neopatrní vědci zánik naší civilizace?
Publikováno: 06.04.2013 17:01 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 10048x   Diskuze: 1

Nejlepší zbraní proti lehkým průzkumným dronům protivníků jsou laserové kanóny. Asi to nebude dlouho trvat a ničivé lasery se stanou běžnou součástí výzbroje moderních armád.
Publikováno: 05.04.2013 04:38 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 18814x   Diskuze: 8

Stačí ho dočasně uspat, nasnímat počítavou tomografií a získaná data překlopit do formátu pro 3D tiskárny. Ze zajímavého nápadu se určitě stane fantastická pomůcka v medicíně, výzkumu i ve výuce.
Publikováno: 04.04.2013 11:18 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 15290x   Diskuze: 5

Německá technologická firma Festo představila půlmetrový stroj, který kromě letu vpřed umí couvat, vznášet se na místě i létat do strany. Má se stát hitem na Hannover Messe.
Publikováno: 02.04.2013 04:09 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 12932x   Diskuze: 4

Vědci v tropických Jižní Ameriky objevili nový druh vejcorodého, žížale podobného tvora, jehož matky svým potomkům usnadňují start do života tím, že je nechávají krmit se na svých kožních buňkách.
Publikováno: 26.03.2013 16:51 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 12145x   Diskuze: 3















Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace