Zatímco Švýcaři se shlédli v mlokovi, Američané z Carnegie Mellon University se před dvěma dny veřejnosti pochlubili hadem. Naučili ho v pádu se obtočit okolo tyče, větve, sloupu veřejného osvětlení, a měl by z něj být pomocník záchranářů.
Publikováno: 24.03.2013 21:54 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 11174x   Diskuze: 5

Salamandra robotica II představuje mloka ve světě robotů, s jeho zbarvením, pohyby i obojživelnou náturou. Laboratoř biorobotiky EPFL prostě umí nalézt tu správnou inspiraci v přírodě.
Publikováno: 24.03.2013 21:45 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 8495x   Diskuze: 0

Nový parazitický lumčík dostal jméno po podobně žluté a vražedné Beatrix Kiddo z Tarantinova filmu Kill Bill. Naštěstí se nezajímá o primáty a nevlastní meč od Hattori Hanza.
Publikováno: 21.03.2013 15:13 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 7112x   Diskuze: 0

Plankton v oceánu totiž může absorbovat až dvakrát více uhlíku než s čím modely počítaly.
Publikováno: 19.03.2013 15:47 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 18441x   Diskuze: 12

Australští odborníci Projektu Lazar pracují na znovuvzkříšení fascinujících australských žab, které vychovávaly potomstvo v žaludku. Prozatím prý vytvořili jejich ranná embrya. Dočkáme se tlamorodek zázračných?
Publikováno: 18.03.2013 15:55 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 12380x   Diskuze: 7

V oceánu poblíž Japonska už hoří vytěžený metan a možná ohlašuje start nového odvětví těžařského průmyslu. Zvítězí obavy z možných následků takové těžby anebo snaha diverzifikovat globální zdroje energie?
Publikováno: 17.03.2013 07:02 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 20837x   Diskuze: 18

Poněkud bizarní experimenty frankensteinovského střihu odhalily pozoruhodné mechanismy fungování nervové soustavy. Jak je možné, že pulec vidí s přišitým okem, které ani není přímo spojené s mozkem?
Publikováno: 14.03.2013 11:22 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 11373x   Diskuze: 5

Alfa samec z Massachusetts byl určen pro doprovody. S transplantovaným chobotem zvládá i „hody hody doprovody“.
Publikováno: 03.03.2013 23:21 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 12003x   Diskuze: 0

Příroda inspirovala počítač s množstvím paralelních systémů s vlastní pamětí, kterého řídí nápady generátoru pseudonáhodných čísel. Přicházejí elektronické mozky, které (skoro) nikdy nespadnou a ještě se samy přeprogramují podle potřeby?
Publikováno: 17.02.2013 19:05 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 15514x   Diskuze: 2

Ráno místního času zasáhla Čeljabinsk a široké okolí rázová vlna po explozích a nejspíš i úlomky jednoho či více meteoritů. V nemocnicích ošetřili kolem 1000 zraněných, takže jde o největší moderní katastrofu v důsledku dopadu kosmického smetí.
Publikováno: 15.02.2013 17:18 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 20617x   Diskuze: 5

Společnost Nanoscribe z Karlsruhe představila novou technologii 3D laserové litografie. Objekty velikosti milimetrů tiskne stokrát rychleji, než podobné tiskárny předtím.
Publikováno: 10.02.2013 01:25 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 13306x   Diskuze: 0

Druhý nejvýkonnější superpočítač světa s 1,6 miliony výpočetních jader úspěšně simuloval náročnou dynamiku hluku nadzvukových proudových motorů. Dočkáme se časem tišších letadel?
Publikováno: 04.02.2013 13:02 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 9588x   Diskuze: 0

Jmenuji se Bond. Gerald Bond.
Publikováno: 03.02.2013 10:16 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Vítězslav Kremlík Zobrazeno: 45798x   Diskuze: 41

Hlboko vo vnútornostiach hmyzu môže ležať kľúč k jednej z veľkých výziev priemyslu biopalív : ako ekonomicky efektívne premeniť húževnatý a tvrdý odpad rastlinného pôvodu na palivo prinášajúce zisk. Vo svete sa každoročne vyprodukuje približne 50 miliónov ton lignínu, zväčša ako odpad zo získavania cukru, alebo celulózy ktoré by bolo možné premeniť na etanol.
Publikováno: 31.01.2013 14:57 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Tomáš Molčányi Zobrazeno: 6458x   Diskuze: 2

Americká Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů představila digitální fotoaparát s 1,8 gigapixelovým rozlišením schopným sledovat v reálném čase pohyb jednotlivců z výšky šesti a na ploše 25 čtverečních kilometrů.
Publikováno: 30.01.2013 07:25 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 14551x   Diskuze: 10

Výzkumné centrum americké armády shání pušku, kterou by bylo možné do počítače vstřelit zdrojový kód útočného software. Na první pohled bláznivá technologie je už nejspíš na spadnutí.
Publikováno: 29.01.2013 23:51 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 13783x   Diskuze: 4

U pobřeží těžce zkoušené Fukušimy vyroste veliká mořská větrná farma o celkovém výkonu 1 gigawattu. Měla by být mnohem odolnější než odstavená jaderná elektrárna Fukušima I.
Publikováno: 25.01.2013 04:44 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 18777x   Diskuze: 25

Testování letu lišajů Manduca sexta ve virtuální realitě za různých podmínek poodhalilo tajemství navigace velkých motýlů.
Publikováno: 20.01.2013 00:40 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 7671x   Diskuze: 0

Mezi novinky budící na letošní výstavě spotřební elektroniky v Las Vegas (CES) pozornost, patřil adaptér na baterii, který dává možnost libovolný přístroj částečně ovládat pomocí chytrého telefonu. Se zájmem se setkala také tužka imitující funkce dotykového displeje. Nejbouřlivěji se vyvíjejícím segmentem se ukazují být aplikace propojující chytré telefony se vším možným i nemožným. Měli bychom vzít na vědomí, že se kvapem blíží doba, kdy bez chytrého telefonu nevyužijeme ani služby nabízené i těmi nejlevnější automobily na trhu.
Publikováno: 15.01.2013 16:47 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 9653x   Diskuze: 0

Přinejmenším v Mohavské poušti. Vojáci Edwardsovy letecké základny shánějí levnou aplikaci pro sledování ohrožených želv a syslů.
Publikováno: 15.01.2013 11:37 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 4658x   Diskuze: 0

Bizarní křečci prérioví loví po nocích štíry a díky mutaci v proteinu sodíkového kanálu velmi odolávají jejich jedu. Stanou se inspirací nových léků proti bolesti?
Publikováno: 12.01.2013 20:37 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 15713x   Diskuze: 1

Na výstavě spotřební elektroniky v Las Vegas Profesor Roel Vertegaal předvedl výsledek spolupráce firem Intel a Plastic Logic - ultra tenké flexibilní tablety. Samsung zase spatřuje svou budoucnost v poddajných telefonech. Stáváme se u přístrojů svědky nástupu nových pružných dizajnů s novými způsoby komunikace?
Publikováno: 11.01.2013 12:01 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 10671x   Diskuze: 0

MIT Media Lab je instituce, kterou založil v roce 1980 Jerome Wiesner, poradce presidenta Johna F. Kennedyho a tehdejší president výzkumného kolosu MIT, označovaného také jako líheň nositelů Nobelových cen. Sdružuje dizajnéry, výzkumníky a technology. Sídlí v Cambridge (USA) a padají z něj zajímavé projekty. Jejich skládací mini-elektromobil se zřejmě začne realizovat v Evropě.
Publikováno: 09.01.2013 16:47 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 9071x   Diskuze: 1

V dnešním světě každý odposlouchává každého. Rutinní programy nejen vlád, ale i různých hackerských skupin neustále monitorují, co se kde šustne. Co není šifrováno, je přečteno, co je šifrováno, je přečteno o chvíli později. Nyní doplněno na základě reakce čtenářů.
Publikováno: 07.01.2013 15:57 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Martin Tůma Zobrazeno: 18573x   Diskuze: 20

aneb na protipěchotní miny dětskou hračkou
Publikováno: 04.01.2013 18:07 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 17947x   Diskuze: 20

V panamském tropickém lese San Lorenzo jich v rámci velkorysého projektu odhadli kolem 25 tisíc. Ve skutečnosti je to ale jenom dvojnásobek diverzity členovců jihomoravských lužních lesů a Pálavy.
Publikováno: 03.01.2013 15:19 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 7370x   Diskuze: 0

Firma Rheinmetall je velmi dobře známá ve zbrojařských kruzích se svou více jako sto dvacetiletou tradicí. Ale nejsou to jenom děla pro tanky Leopard, které pokračují ve firemní tradici palných zbraní. Nově se Rheinmetall dostal i na světovou špičku v laserové technice.
Publikováno: 02.01.2013 19:39 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Martin Tůma Zobrazeno: 7422x   Diskuze: 1

Začátkem roku 2013 uplynou dva roky od havárie v jaderné elektrárně Fukušima I. Vývoj v této oblasti sledujeme průběžně a poslední článek našeho cyklu je z konce letošního října. Přelom roku již nepřináší dramatické události, ale stále patrnější výsledky ohromného nasazení lidských sil a techniky. Do postižených míst se vracejí další evakuovaní, práce v elektrárně i zasažených oblastech dále pokračují.
Publikováno: 30.12.2012 08:40 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Vladimír Wagner Zobrazeno: 13539x   Diskuze: 2

Americké vojáky budou už možná napřesrok doprovázet robotičtí soumaři LS3. Letos v prosinci trénovali ovládání hlasovými povely ve Fort Pickett.
Publikováno: 22.12.2012 17:54 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 19720x   Diskuze: 12

Křižáci rodu Cyclosa používají loutky v nadživotní velikosti, asi k odlákání nepříjemných predátorů. Pavouci nás opět překvapují.
Publikováno: 21.12.2012 06:45 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 12514x   Diskuze: 0

Pokud máte čas a chuť udělat něco nezištně pro naši planetu, je tu jedna příležitost, jak pomoci vědcům mapovat život v národním parku Serengeti a přitom ani nemusíte vytáhnout paty z domova. Vítejte ve SnapshotSerengeti.org
Publikováno: 11.12.2012 23:56 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Martin Tůma Zobrazeno: 10995x   Diskuze: 3

Bezpečnost je v rámci přenosu citlivých informací po internetu důležité téma. Připojení má téměř každý a pro každého zloděje je jistě snazší a především bezpečnější vykrádat cizí účty přes internet, než se ozbrojit a krást na ulici. Právě pro přenos citlivých dat slouží SSL certifikáty, které používají miliony internetových stránek. Již více než rok je SSL certifikát povinný pro všechny hry na facebooku.
Publikováno: 22.11.2012 08:42 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Martina Procházková Zobrazeno: 9435x   Diskuze: 7

To se vezme tiskárna a kazeta pro inkoust se naplní roztokem s živými buňkami srdečního svalu. Místo papíru se použije gelová membrána, zmáčkne se knoflík a bio-boty mohu vykročit...
Publikováno: 19.11.2012 07:38 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 9352x   Diskuze: 0

Ve zprávě OSN se praví, že za extrémní sucha může globální oteplování. Podle nové studie ale metodika, na jejímž základě klimatologové z IPCC dospěli k takovému závěru, je chybná.
Publikováno: 15.11.2012 17:47 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 13387x   Diskuze: 15

Hluboké vody u pobřeží Kalifornie vydaly svědectví o životě zajímavého tvora připomínajícího tvarem harfu. Daří se mu v hlouce okolo tří kilometrů a zatímco většina jeho blízkých příbuzných se stravuje filtrováním vody, tento svou kořist loví. Umí se i pářit a své spermie doručuje v úhledných balíčcích. Tým oceánologů z Monterey Bay Aquarium Research Institute až nyní potvrdil, že nález kalifornských geologů z před dvanácti lety je nový živočišný druh, dostal jméno Chondrocladia Lyra.
Publikováno: 14.11.2012 07:48 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 12051x   Diskuze: 1

Na letošní výstavě Sydney Motorcycle and Scooter Show byl předveden vzduchem poháněný motocykl, který na „plnou nádrž“ ujede 60 kilometrů a v mírně svažitém terénu, má jezdit rychlostí 87 kilometrů v hodině. Je nominován na udělení prestižní ceny Jamese Dysona.
Publikováno: 07.11.2012 10:29 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 15323x   Diskuze: 5

Dopracování konceptu nadzvukového dopravního letadla schopného letět dvěma stranami podpořila NASA.
Publikováno: 05.11.2012 15:06 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Jan Bílek Zobrazeno: 32917x   Diskuze: 15

Je konec sluneční „zlaté horečky“? Plány na saharské sluneční elektrárny zásobující energií Evropu se ocitly na vodě.
Publikováno: 02.11.2012 14:31 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Jaroslav Petr Zobrazeno: 35083x   Diskuze: 45

Se soudobými technologiemi podle všeho ne, rozhodně ne jediná. Použití nukleární zbraně by navíc vytvořilo radioaktivní spad, který by nejspíš ještě dramaticky zhoršil osud zničeného území. Budeme někdy schopni odpovědět hurikánům silou?
Publikováno: 30.10.2012 18:42 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 15462x   Diskuze: 3

Vysoce efektivní systém, který recykluje naprostou většinu komunálního odpadu způsobil, že monarchie Skandinávského poloostrova začíná mít problém z nedostatku odpadu. Obrací se na své sousedy s nabídkou, která se těžko odmítá.
Publikováno: 29.10.2012 08:45 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 26089x   Diskuze: 10

Jan Werich v jedné pohádce říká: „I když jsi orel, neurážej chrobáky.“ Švédsko-africký kolektiv výzkumníků, který chování valičů kuličky páchnoucí po hnoji zkoumal vědecky, dává této původně Ezopově myšlence, za pravdu.
Publikováno: 24.10.2012 00:42 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 13302x   Diskuze: 4

S aplikací Hanashite Hon'yaku si popovídají i lidé, kteří si navzájem vůbec nerozumí. Babylonská rybka Stopařova průvodce po Galaxii vstupuje do naší reality.
Publikováno: 22.10.2012 17:16 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 23433x   Diskuze: 38

Změny klimatu jsou tu stejně normální jako střídání ročních období. A my tučňáci jsme jich přežili už spousty.
Publikováno: 21.10.2012 12:30 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Vítězslav Kremlík Zobrazeno: 23454x   Diskuze: 25

Chiba znamená v překladu tisíc listů. Jmenuje se tak město i celá prefektura ve středovýchodním Japonsku a nově také vozítko, jehož kolečka se chovají jako u robotických hraček - v případě potřeby se mění v končetiny zvládající částečně i chůzi po schodech.
Publikováno: 17.10.2012 08:10 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 7561x   Diskuze: 2

Náprstkem přilepeným k prstu kouskem suchého zipu lze předávat pokyny telefonům, tabletům,... pomocí gest a to i bez dotykového displeje.
Publikováno: 16.10.2012 16:00 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Zobrazeno: 9374x   Diskuze: 2

Korejské elektrokolo Footloose má od příštího roku zaplavit evropský trh, má se stát “i-Phonem cyklistiky".
Publikováno: 12.10.2012 11:18 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 18568x   Diskuze: 4

Umělá inteligence SCoReS dovede okořenit sportovní pořady trefnými postřehy a historkami. Mají se už sportovní komentátoři strachovat o zaměstnání?
Publikováno: 08.10.2012 15:33 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 7684x   Diskuze: 2

Japonský minisatelit začne od příštího měsíce vykreslovat morseovkou zprávu na noční oblohu. LED světlem přenášená informace bude viditelná pouhým okem. V našich končinách bude zelená, pozorovatelé na jižní polokouli totéž uvidí červeně.
Publikováno: 06.10.2012 13:01 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 25371x   Diskuze: 18

Nejprve to chce koktejl signálních molekul, které předělají kmenové buňky na primordiální zárodečné buňky. Ty se pak smíchají s embryonálními vaječníky, přenesou do samičích embryí a za čtyři týdny jsou myší vajíčka na světě.
Publikováno: 05.10.2012 23:33 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Stanislav Mihulka Zobrazeno: 5484x   Diskuze: 0

Poskládání fotovoltaických článků na otáčející se kužel má umožnit získávat dvacetkrát více elektřiny než kolik by jí stejný článek vyrobil na plochém statickém panelu.
Publikováno: 03.10.2012 08:29 v rubrice: Zajímavosti > Recenze
Autor: Josef Pazdera Zobrazeno: 21750x   Diskuze: 15

















Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace